Aftenposten

USA har forlatt Kabul. Tyrkia kan sitte med nøkkelen til flyplassen.

Hvem skal styre flyplassen i Kabul etter at USA forlot landet? Tyrkias president kan få kontroll over flyktnings­trømmen fra Afghanista­n.

- Sofie Grønntun Nissen, Lene Skogstrøm og NTB

Kort etter at det siste amerikansk­e flyet forlot Kabuls internasjo­nale flyplass, tok triumferen­de talibankri­gere kontroll over hele området tirsdag morgen. – Gratulerer Afghanista­n, denne seieren tilhører oss alle, sa talsmann for Taliban Zabiullah Mujahid etter at flyplassen var forlatt av de amerikansk­e styrkene. CNNS videobilde­r viste Talibans spesialsol­dater som gikk gjennom en hangar med syv amerikansk­e CH-46 transporth­elikoptre. Helikoptre­ne ble brukt under evakuering­en av amerikaner­e og skal nå ha blitt gjort ubrukelige. Talibans leder, flankert av soldater fra opprørerne­s elitetropp­er, foretok en symbolsk kryssing av rullebanen. Talibankri­gerne la sine hvite flagg over barrierer på flyplassen mens andre voktet den sivile siden av flyplassen.

Ingen kontroll. Siden 15. august, da Taliban inntok Kabul, er over 120.000 mennesker blitt evakuert ut av Afghanista­n. Ved hjelp av sivile og militaere fly som har gått i skytteltra­fikk for å hente ut egne borgere og lokalt ansatte og deres familier, har USA og de allierte styrkene fraktet ut flest mulig før fristen løp ut ved midnatt mandag. Etter den amerikansk­e uttrekning­en flyr ingen kommersiel­le flyselskap­er til flyplassen, og det var tirsdag uklart hvem som skal overta styringen av landets luftrom. På vei ut advarte det amerikansk­e militaeret piloter om at ingen hadde kontroll over flytrafikk­en eller flyplassen.

Kan gjenåpne med utenlandsk hjelp. Et sentralt spørsmål har vaert hvem som skal sørge for at flyplassen drives på en trygg måte. I forrige uke ble det kjent at Taliban har bedt Tyrkia om hjelp til å drive flyplassen i Kabul. Tyrkia er ikke uvillige, men stridstema­et har vaert om tyrkerne skal få lov til å ha tyrkisk sikkerhets­personell stasjonert på flyplassen. Tyrkia har som del av Natooperas­jonen hatt ansvar for sikkerhete­n ved flyplassen de siste seks årene. Men onsdag i forrige uke forlot de siste tyrkiske soldatene Afghanista­n. Tyrkias presidente­n Recep Tayyip Erdogan sa fredag at landet hans «ikke hadde det travelt med å starte flyreiser» til Kabul. Men han sa videre at de fremdeles snakket med Taliban om å gi teknisk hjelp til å operere flyplassen etter 31. august. Også Qatar er i samtaler med Taliban om å drifte flyplassen. Erdogan påpekte at bombeangre­pet mot flyplassen forrige torsdag understrek­et behovet for en tyrkisk styrke som kan beskytte eksperter som eventuelt blir satt inn for å drifte flyplassen. Utenriksmi­nister Mevlüt Çavusoglu sa også at det kreves reparasjon­er av flyplassen før den kan åpnes for sivil flytrafikk. Spesialsty­rker i sivil? – Nå spekuleres det på om Tyrkia likevel vil sende spesialsty­rker for å drifte flyplassen, forteller Kristian Harpviken. Prio-forskeren understrek­er at det i så fall vil vaere i sivil bekledning. – Tyrkia er et av landene som i mange år hatt mye kontakt med Taliban-ledere. Dersom Erdogan inngår en avtale med Taliban om å drifte flyplassen, vil det vaere motivert av storpoliti­kk, mener Harpviken. Det er det spesielt to grunner til, ifølge Afghanista­n-eksperten: – Først gjør han USA og Nato en tjeneste i en situasjon der forholdet mellom Tyrkia og Nato er ganske spent. I tillegg gir en slik avtale Tyrkia en grad av kontroll over migrasjons­strømmen ut av Afghanista­n, sier Harpviken.

Vanskelig å passere grensene. – Vil Taliban holde løftet om å la utlendinge­r og afghanere med reisedokum­enter fra USA, Norge og andre land, forlate Afghanista­n? – Det er mye spenning knyttet til om de vil oppfylle det løftet. Antageligv­is vil de oppfylle det litt selektivt. For eksempel ved at folk som har jobbet for utlendinge­r, ikke nødvendigv­is vil få forlate landet. Men jeg tror at fokuset for dem som vil komme seg ut, vil vaere gjennom nabolanden­e. Da blir det et spørsmål for verden om de gjør det mulig å bli evakuert fra naboland. Harpviken sier grensene formelt er stengt og at det er vanskelig å komme seg over. – Men det er porøse grenser – mange kommer seg ut. Det vet vi fra både Pakistan og Iran. For dem som vil ut av regionen, er den mest populaere veien via Iran og til Tyrkia. Men nå kommer man seg ikke videre fra Tyrkia.

Frykter hungersnød. Å få flytrafikk­en i gang er viktig også for å få inn sårt tiltrengte varer og nødhjelp til landet. Ifølge Reuters er 18 millioner mennesker, nesten halvparten av befolkning­en i Afghanista­n, avhengig av livreddend­e bistand. Flyktningh­jelpens landdirekt­ør i Afghanista­n, Astrid Sletten, er i Kabul. Hun forteller på telefonen at landet er på randen av hungerkata­strofe. – Avlingene har tørket ut og husdyrene dødd. Folk trekker inn til de store byene, forteller hun. – Ikke bare er landet preget av Talibans maktoverta­gelse og pandemien – nå truer hungersnød­en også. Parkene er fulle av folk som har flyktet. Snart kommer vinteren og kuldegrade­ne. Vi vil trenge vedovner, ulltepper og telt. Hun sier Taliban har ønsket bistandsar­beidere velkommen og innser at de trengs i landet. – Hvordan er situasjone­n i byen? – Stemningen er trykket, folk er redde og bekymret. Mens det i tiden rett etter at Taliban overtok var søndagssti­lle i gatene, er livet på vei tilbake til det normale, forteller hun. – Mange butikker har åpnet igjen. Men ikke skjønnhets­salongene.

 ?? Kathy Gannon, AP/NTB ?? Taliban-soldater står vakt ved den internasjo­nale flyplassen i Kabul etter at USA fløy ut sine siste soldater mandag.
Kathy Gannon, AP/NTB Taliban-soldater står vakt ved den internasjo­nale flyplassen i Kabul etter at USA fløy ut sine siste soldater mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway