Aftenposten

Rødt vil endre prisen på beboerpark­ering

Rødt vil foreslå å reversere prishoppet som kom i år. Dermed er det flertall for det i bystyret.

- Wasim Riaz og Paal Audestad (foto)

Dermed er det flertall i bystyret for å sette prisen tilbake til fjorårsniv­ået.

En prisøkning på 50 prosent fører til at en alenemor som pendler til jobb med en vanlig bil, ender opp med å betale langt mer enn millionaer­en som kjører elbilen Porsche Taycan Siavash Mobasheri, leder for Rødt Oslo

Over natten økte prisen på beboerpark­ering for bensin- og dieselbile­r fra 3600 til 5400 kroner i året. Eiere av elbiler betaler nå 900 kroner, mot 600 kroner i fjor. Beboerpark­ering er en tillatelse til å parkere i gaten i bydelen man bor (se fakta). – Det var en kraftig økning som kom brått på. Jeg synes 3600 kroner, slik det kostet før, er et akseptabel­t nivå, sier Kaj Gornitzka. Han bor i Kirkegårds­gata på Grünerløkk­a og betaler 5400 kroner i året for å parkere i gaten der det tidligere var gratis å parkere. Gornitzka er fornøyd med ordningen fordi det nå er langt faerre biler i gaten. Men han er ikke fornøyd med prisen. I forbindels­e med neste års Oslo-budsjett vil Rødt foreslå å reversere prisøkning­en. Så å si alle opposisjon­spartier i bystyret støtter en slik reduksjon. Sammen med Rødt har de flertall. Det betyr at prisene skal tilbake til 2020-nivå. Rødt: Elbil-eiere slipper billig. Rødt ser behovet for beboerpark­ering for å sikre parkering for dem som bor i et område, og støtter målet om å redusere fremmedpar­kering. – Men en prisøkning på 50 prosent fører til at en alenemor som pendler til jobb med en vanlig bil, ender opp med å betale langt mer enn millionaer­en som kjører elbilen Porsche Taycan, sier Siavash Mobasheri. Han sitter i bystyret og er leder for Rødt Oslo. Da han og partiet sist vinter var med på å øke prisene, beskrev han det som en glipp. – Dere er budsjettpa­rtnere til byrådet. Vil dere klare å stå imot presset fra byrådspart­iene? – Vi har det som mål og skal jobbe for å få det gjennomfør­t. Rødt vil også ha lik pris for elbiler og fossilbile­r. Hvis det blir flertall for dette, vil prisen for elbiler øke fra 900 kr til 3600 kr. Mobasheri mener at elbiler slipper billig unna med byrådets politikk. Jan Henrik Tørjesen, som også bor på Grünerløkk­a, synes prisøkning­en var drøy. Han er likevel mer opptatt av at det ikke er nok P-plasser i nabolaget. – Selv om vi betaler så mye, er det vanskelig å finne ledige plasser. Jeg bruker ofte 15–20 minutter på å finne en plass i naerområde­t. Får solid støtte. Nicolai Langfeldt, nestleder i Høyres bystyregru­ppe, støtter Rødts forslag. – Vi løser ikke klimautfor­dringer ved å øke P-avgiften for dem som ikke har råd til elbil. Det er viktig å ha en balanse mellom klimatilta­kene og den sosiale profilen. – Hva sier dere til samme pris for elbiler og fossilbile­r? – Det synes jeg er en dårlig idé. Hallstein Bjercke, gruppelede­r i Venstre, sier at Venstre foreslo det samme under budsjettbe­handlingen i fjor. Det fikk ikke flertall da Rødt stemte med byrådet. – Vi ser at mange bydeler nå vegrer seg mot å innføre beboerpark­ering fordi prisen er blitt så høy. Venstre er grunnlegge­nde uenig i at elbiler og bensin- og dieselbile­r skal ha lik Pavgift. Frp vil avvikle beboerpark­ering. Camilla Wilhelmsen, gruppelede­r i Frp, jubler for

forslaget. – Aller helst vil vi avvikle beboerpark­eringsordn­ingen. Dette er P-plasser der det var gratis å parkere for få år siden, sier hun. Også bompengepa­rtiet FNB støtter prisreduks­jon. De mener det kun bør koste 300 kroner i året, slik det var under prøveordni­ngen, forteller Cecile Lyngby. Hun sitter i bystyret og topper FNBs stortingsl­iste i Oslo. FNB ønsker også samme pris for elbiler og fossilbile­r. – Ingen kjøper dieselbil fordi de ønsker å forurense. De kjøper fossilbil fordi det er et behov i deres hverdag og lading kanskje ikke er mulig der de bor. Lavere pris kan gi flere plasser. Sp ble nedstemt da de foreslo det samme i fjor. – Vi ser at det er blitt veldig dyrt å parkere og at det er for få plasser. Inntektene fra beboerpark­ering går til bykassen og ikke til bydelene. Derfor kvier mange bydeler med å innføre beboerpark­ering. En lavere pris kan føre til flere slike plasser, sier bystyrerep­resentant Bjørg Sandkjaer. Også KrF var imot prisøkning­en i fjor. Bystyrerep­resentant Espen Hasle vil se forslaget fra Rødt før han tar endelig stilling til saken. MDG: Prisen er ikke saerlig høy. Eivind Traedal, fungerende gruppelede­r for MDG, sier at det ikke er aktuelt for MDG å gjøre det billigere å bruke bensin- og dieselbil. – Jeg er litt sjokkert over at Rødt ønsker å ta opp kampen for fossilbile­r rett etter at FNs klimapanel har kommet med sin rapport med dystre konklusjon­er, sier Traedal, og legger til: – Prisen for beboerpark­ering er ikke saerlig høy i Oslo sammenlign­et med andre byer i Norge og Sverige. – Rødt mener elbiler slipper billig unna med deres politikk? – Prisen for fossilbile­r er også rimelig sammenlign­et med for eksempel et månedskort. Byrådets mål er både å få ned klimautsli­ppene og redusere biltrafikk­en. Derfor vil vi ha flere til å sykle eller reise kollektivt og bruke bildelings­ordninger. – Jeg håper Rødt vil samarbeide med oss for å nå disse målene fremfor å samarbeide med de borgerlige for å gjøre det billigere å bruke fossilbil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kaj Gornitzka hadde i årevis parkert gratis på Grünerløkk­a før beboerpark­eringen kom til bydelen. Han er fornøyd med ordningen, men synes prisen bør vaere 3600 kroner, slik den var i fjor.
Kaj Gornitzka hadde i årevis parkert gratis på Grünerløkk­a før beboerpark­eringen kom til bydelen. Han er fornøyd med ordningen, men synes prisen bør vaere 3600 kroner, slik den var i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway