Aftenposten

Akershusmå­lingen: Bastholm er inne på Tinget

Une Bastholm tok en råsjanse da hun sa fra seg en sikker stortingsp­lass i Oslo. Nå er hun og MDG inne på direkteman­dat i Akershus – og har los på et mandat til.

- Robert Gjerde

Une Bastholm (MDG) gamblet da hun ga fra seg sin sikre plass. Det kan betale seg.

På en fersk måling for Aftenposte­n utført av Norstat får MDG en oppslutnin­g på 6,0 prosent i Akershus. I valget for fire år siden måtte MDG og Rasmus Hansson nøye seg med 3,7 prosent i det nest folkerikes­te valgdistri­ktet i landet. Det gir ett direkteman­dat til partileder Une Bastholm, mens toer på MDGs Akershus-liste, Kristoffer Robin Haug, ikke er så langt unna en sikker plass han heller. Haug er MDGs helsepolit­iske talsperson. Sp har en oppslutnin­g på 8,3 prosent på denne målingen og får to direkteman­dater.

Todelt strategi. Det var Bastholm selv som tok initiative­t til å gi fra partiets eneste «sikre» stortingsp­lass, som er i Oslo der hun også er bosatt, til Lan Marie Berg. Hun tok også initiativ til at hun selv skulle stille i Akershus som har vaert en svart flekk på MDGkartet. Strategien var todelt: Øke MDGs oppslutnin­g i folketunge Akershus for å få partiet over sperregren­sen nasjonalt. Sikre partiets stjernesku­dd Lan Marie Berg en sikker plass på Stortinget. Pr. nå har gamblingen vaert en innertier: I Oslo stanger partiet oppunder 10-tallet med 9,3 prosent i Aftenposte­ns ferske Oslomåling denne uken. Ikke bare er Berg inne med solid margin: Også veteranen Rasmus Hansson, som har annenplass­en i Oslo, er inne. Hansson tok i 2017 et farvel med toppolitik­ken, men kan nå gjøre comeback. Med 6 prosent i Akershus er Bastholm også selv inne. Samtidig vil et slikt resultat i valget kunne vaere avgjørende for om partiet kommer over sperregren­sen. Partier som får en oppslutnin­g på fire prosent eller mer, er med i kampen om 19 utjevnings­mandater.

Bastholm tok initiative­t. Bastholm bekrefter at det var hun selv som tok initiative­t til å «kopiere» gamblingen fra 2017 da partiet mislyktes. Den gangen ønsket Rasmus Hansson å sikre unge og fremadstor­mende Bastholm en sikker plass på Stortinget. Bastholm kom inn og er i dag MDGs eneste stortingsr­epresentan­t. Hun ble i 2020 valgt til partileder. – Ja, dette var noe jeg ønsket. Jeg syntes det var spennende for min egen del, men også for partiet, sier hun. Hun sier at det også var en del av vurderinge­n at Akershus valgdistri­kt har fått to ekstra mandater siden 2017-valget. Det gjør gamblingen mindre risikofylt. På grunn av økt folketall får Akershus to mandater og Oslo ett mandat ekstra fra og med 2021valget. Oppland, Buskerud og Møre og Romsdal mister ett hver. Bastholm sier hun blir veldig inspirert over MDGs oppslutnin­g i Akershus. Hun sier valgdistri­ktet «har lidd under et sterkt utbyggings­press i lang tid». – Akershus er et valgdistri­kt som har behov for en sterk miljøstemm­e som kan sette klima, strandsone­n og matjorden først.

Raja er inne. Også Venstre-profilen Abid Raja, som topper partiets liste i Akershus, får et direkteman­dat. Venstre noterer 6,5 prosent, det samme som ved valget i 2017. Sp får 8,3 prosent mot 6 prosent i valget i 2017. Det gir to direkteman­dater: Sigbjørn Gjelsvik får med seg annenkandi­dat Else Marie Tveit Rødby. Frp raser nedover på denne målingen og får en oppslutnin­g på 10 prosent mot 15,1 prosent for fire år siden. Det gir Hans Limi og Himanshu Gulati «trygg» plass, mens Liv Gustavsen er ute. Ap går også noe ned sammenlign­et med 2017-valget på denne målingen. Partiet noterer 23,6 prosent mot 26,3 i 2017. Ap beholder dagens fem mandater. Også Høyre går tilbake med en oppslutnin­g på 29, 3 prosent mot 31 prosent i 2017. Partiet beholder imidlertid seks direkteman­dater i Akershus. Akershus er innlemmet i Viken fylke siden forrige valg, men er fortsatt et eget valgdistri­kt ved stortingsv­alg. Det er også Buskerud og Østfold som i dag er del av Viken.

 ??  ??
 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? MDG-leder Une Bastholm gamblet da hun ga vekk partiets eneste sikre stortingsp­lass til Lan Maire Berg, og selv skulle toppe MDG-listen i Akershus. På Aftenposte­ns siste måling er både Bastholm og Berg inne på Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad, NTB MDG-leder Une Bastholm gamblet da hun ga vekk partiets eneste sikre stortingsp­lass til Lan Maire Berg, og selv skulle toppe MDG-listen i Akershus. På Aftenposte­ns siste måling er både Bastholm og Berg inne på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway