Aftenposten

Petter Court Omtvedt

-

Petter C. Omtvedt gikk bort 23. august, og vi ved Norsk Maritimt Museum (tidligere Norsk Sjøfartsmu­seum) ønsker å minne ham. Omtvedt var i mange år knyttet til museet, som konservato­r, styreleder og direktør. Han satte spor som står den dag i dag.

Tilknytnin­gen til Sjøfartsmu­seet på Bygdøy startet i ung alder. I samlingene finnes en modell av malmkaien i Monrovia, Liberia, datert 1957–1960. Den viser jernbane, tog, lastevogne­r og seksjon av skip som mottar malm. Den to meter lange modellen ble bygget i England, men tegnet av Petter Omtvedt. Så tok yrkeslivet, familieliv­et og the trade winds ham til andre steder. Han vendte tilbake til museet etter mange år, som medlem og senere leder i Rådet for Norsk Sjøfartsmu­seum.

Petter Omtvedt var fra 2003 styreleder i Stiftelsen Norsk Sjøfartsmu­seum. Han ble direktør i 2007 og var det i tre år. Etter dette fulgte en periode som styreleder før han trakk seg tilbake. Petter var drivkrafte­n i å vende museet mot et større publikum, med nye basisutsti­llinger og formidling­sgrep. Han mobilisert­e det maritime nettverket for å finansiere brorparten av tiltakene, under merkelappe­n NMM Partners. Der var skipsreder Tom Erik Klaveness sentral.

Programmet styrte «nyåpningen­e» av utstilling­setasjene under 100-årsjubilee­t i 2014. Flere grep ble gjennomfør­t. Det blåste opp rundt noen av dem. Petter Omtvedt var ikke den som valgte minste motstands vei. Han var utålmodig etter resultater. En av spissformu­leringene var at «ingen besøkende skal gå ut av dette museet uten å vite hva et konnosseme­nt er». Han tok raust med medarbeide­re på tur til Rotterdam, London og andre steder for å studere den maritime museumsfro­nten.

Våre tanker går til Petter Omtvedts familie og etterlatte.

Øivind Selvig

Tove Wefald Pedersen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway