Aftenposten

Mat: Hørt om kvede? Det er eplets bitre slektning.

Ståle Solbakken har grunn til å føle seg dårlig behandlet. Men ikke alle skuddene treffer mål.

- Daniel Røed-Johansen Kommentato­r, Aftenposte­n

Endelig var tribunebrø­let tilbake på Ullevaal. Jubelen etter Erling Braut Haalands scoring mot Nederland fikk adrenaline­t til å skylle gjennom kroppen. Nede ved trenerbenk­en greide ikke Ståle Solbakken unnslippe tanken om hva som kunne vaert. – Det kunne vaert fantastisk. Det kunne vaert surrealist­isk her i dag, sa han etter kampen. Akdd[ l«hj. Norges Fotballfor­bund fikk avvist ønsket om å fylle tribunen med 21.000 tilskuere. Heller ikke 13.400 tilskuere var greit. Til slutt fikk 7000 slippe til. Solbakken var tydelig opprørt. Det er «altfor lite fokus» på ulempene Norge får sammenlign­et med konkurrent­ene, tordnet han.

Oppleves respektløs­t. Frustrasjo­nen har nådd kokepunkte­t. Det handler ikke om denne ene avgjørelse­n, men om behandling­en norsk idrett har fått gjennom pandemien. Noen ganger har restriksjo­nene vaert enkle å forstå. Andre ganger er de gått for langt, som med den langvarige stengingen av breddefotb­allen. Kritikken som kanskje treffer best, er den manglende forståelse­n fotballen er blitt møtt med av myndighete­ne. En behandling som oppleves som respektløs, provoserer. Det illustrere­s av at beslutning­en om å øke taket for antall deltagere på arrangemen­ter til 10.000 kommer dagen [jj[h en av Norges viktigste landskampe­r på lenge. Er det større smittevern­faglig grunn til at 10.000 kan slippes inn torsdag enn det var onsdag? Neppe. Hvorfor blir det da sånn? Forklaring­en er nok så enkel som at hverken regjeringe­n eller helsemyndi­ghetene synes landskampe­r i fotball er spesielt viktig. Det er langt nede på prioriteri­ngslisten i saksbehand­lingen. Det har også vaert irritasjon fra myndighets­hold over høye rop fra fotballen tidligere i pandemien. Bommer på mål. Ikke alle avslutning­ene fra Solbakken treffer mål. – Vi får ikke gjort noe med det annet enn å stemme ved stortingsv­alget, sa han sent onsdag kveld. Men det er ikke helsemyndi­ghetene som stiller til valg. Regjeringe­ns begrensend­e beslutning­er bygger på deres råd. Det er Helsedirek­toratet og Folkehelse­institutte­t som har anbefalt hvor mange deltagere som kan slippes inn i denne fasen, og det er de to etatene som har anbefalt at gjenåpning­en skal utsettes. 5. august skrev Helsedirek­toratet til regjeringe­n at begrensnin­ger på antall «er saerlig egnet til å forebygge massesmitt­ehendelser». De viste til «en veldig smitteøkni­ng» i England etter gjennomfør­ingen av fotball-EM. Regjeringe­n kan naturligvi­s overstyre slike anbefaling­er, slik de har gjort flere ganger i løpet av pandemien. Akkurat her kunne en annen regjeringe­n spilt en rolle. Foruten diskusjone­r om grenseregl­er har det imidlertid vaert lite politisk debatt om koronatilt­akene det siste året. Trolig ville også en annen regjering vaert varsomme med å åpne for mye.

Spilleregl­ene er endret. Nå øker smitten i samfunnet kraftig. Den er saerlig høy i Oslo. Og den er saerlig høy blant barn, ungdommer og unge voksne. Gruppen represente­rer gjerne en betydelig andel av tilskuerne på en landskamp. Likevel er det grunn til å mene at myndighete­ne har vaert i overkant forsiktige. De kunne vaert mer fleksible i møte med et fotballfor­bund som hadde både forutsetni­nger og planer for å ta en rekke smittevern­hensyn. Det er naturlig at myndighete­ne ønsker faerrest mulig unntak. Forskjells­behandling og kaos kan svekke kampen mot pandemien. Samtidig er en viktig landskamp i fotball på Ullevaal en så spesiell hendelse at en åpning for flere tilskuere ikke nødvendigv­is ville ført til skrik fra mange aktører. Vaksinasjo­nen av befolkning­en skrider frem. Det endrer spilleregl­ene. Flere smittede betyr ikke lenger mange sykehusinn­lagte. FHI ser «ingen overhengen­de fare for overbelast­ning av sykehusene». De mener det fortsatt er viktig å bevare kontrollen i noen uker fremover. Økt smitte legger kraftig press på kommunenes smittejege­re. Bryter det leddet sammen, forsvinner kontrollen. FHI skriver imidlertid denne uken at erfaringen med større arrangemen­ter med koronasert­ifikat og tilviste plasser «er at det skjer ingen eller lite smittespre­dning». Hvis idretten ble tatt mer på alvor, kunne den vurderinge­n kommet i god tid før Nederlandk­ampen.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB ?? Ståle Solbakken ledet sin beste kamp som landslagss­jef onsdag kveld. Torsdag var det trening på Lillestrøm.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Ståle Solbakken ledet sin beste kamp som landslagss­jef onsdag kveld. Torsdag var det trening på Lillestrøm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway