Aftenposten

KrF må vaere tydelig om abort

-

Kristelig Folkeparti har løftet abort frem som en hjertesak i årets valgkamp. Leder Kjell Ingolf Ropstad sa nylig at han ønsker en ny abortlov. Men Ropstad vil ikke svare på hva han mener loven skal inneholde. Da KrF-lederen nylig ble utspurt i NRKs program Politisk kvarter, kunne han ikke svare på om partiet var for eller mot selvbestem­t abort. Han ville heller ikke svare på hvor han mener grensen for selvbestem­t abort skal vaere. I stedet kom Ropstad med vage uttalelser om barnets rettsvern og sa at KrF vil ha en «utredning». Det er mildt sagt underlig at et parti som selv har lansert abort som en hovedsak i valgkampen, ikke kan svare på hva de vil. KrF er derimot svaert tydelig i sin motstand mot andre partiers abortpolit­ikk. Flere av partiene på venstresid­en vil endre dagens ordning. Loven tillater selvbestem­t abort frem til og med uke 12. Etter dette må man søke om tillatelse fra en nemnd. Arbeiderpa­rtiet, SV, Rødt og MDG har lansert ulike forslag om å fjerne nemnda. Også Venstre vil ha en utvidelse av grensen for selvbestem­t abort. Abortloven i Norge har vaert uforandret i mange år. Men KrF fikk i 2019 gjennomsla­g for et forbud mot å abortere det ene fosteret dersom en kvinne er gravid med tvillinger. Forbudet gjelder også før uke 12 og griper dermed direkte inn i selvbestem­melsesrett­en. Dette utløste sterke reaksjoner. Det svekket dessuten tilliten til et bredt tverrpolit­isk kompromiss i abortsaken. Resultatet er at frontene hardner, og man tillegger motparten ekstreme synspunkte­r. Det er nettopp en slik dynamikk som over mange tiår har kjørt den amerikansk­e abortdebat­ten i grøften. Nå har Texas innført en grense på rundt seks uker for selvbestem­t abort. Denne uken fikk delstaten forbeholde­n støtte i Høyesteret­t. Siste ord er ikke sagt i denne saken. Høyesteret­t kan fortsatt komme til å forkaste loven. Likevel har det sendt sjokkbølge­r gjennom USA. Mange frykter at dette er et steg mot totalforbu­d. Når KrF ikke vil svare på hvor partiet står i abortsaken, åpner det for spekulasjo­n. Enkelte abortmotst­andere i Norge henter inspirasjo­n fra utviklinge­n i USA. Men hvor står KrF? Ønsker partiet seg egentlig en lov som er like streng som den som er innført i Texas? Eller vil KrF gå enda lenger og forby all selvbestem­t abort? KrF må våge å ta et tydelig standpunkt i en av sine viktigste valgkampsa­ker. Velgerne har krav på svar.

Vil KrF forby all selvbestem­t abort?

 ?? Foto: Olav Olsen ?? KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil ikke svare på hvor han mener grensen for selvbestem­t abort skal gå.
Foto: Olav Olsen KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil ikke svare på hvor han mener grensen for selvbestem­t abort skal gå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway