Aftenposten

Kan Vedum redde en døende 135-åring?

Senterpart­iet vil støvsuge landet for leger og sykepleier­e og bruke dem i Oslo. Forstå det den som kan.

- F] Kommentar Andreas Slettholm Kommentato­r

Sykehusstr­iden i Oslo er noe for seg selv. Ellers i landet handler slike om at folk mister tilbud lokalt og vil unngå lengre reisetider som følge av at sykehuset forsvinner. I hovedstade­n er det litt andre tilstander. Aker sykehus er sterkt ønsket som lokalsykeh­us for Groruddale­n. Slik er det selv om det vil gi lengre reisetid for dem øverst i dalen enn dagens løsning, Ahus i Lørenskog. På samme måte spiller det også liten geografisk rolle om det nye, planlagte storsykehu­set ender på Ullevål eller på Gaustad ved Rikshospit­alet. Forskjelle­n er fem trikkestop­p. Det handler ikke om fysiske avstander.

Spredt seg i partiene. Likevel har denne saken spredt seg langt inn i de politiske partiene. Saerlig Senterpart­iet har gjort det til en av sine valgkampsa­ker å redde Ullevål sykehus fra nedleggels­e. Men Jan Bøhler & Co. er ikke alene. Lokalt i Oslo støtter bare Høyre planene hos Helse sør-øst. Selv Arbeiderpa­rtiet snudde i fjor, tross byrådslede­r Raymond Johansens advarsler. Planene er et stort regionsyke­hus på Gaustad i kombinasjo­n med et lokalsykeh­us på Aker. I tillegg kommer kreftsykeh­uset Radiumhosp­italet på Ullern. Ullevåltom­ten skal etter planen selges og finansiere deler av prosjektet. Aker og Radiumhosp­italet er «alle» for. Det virkelig kontrovers­ielle er nedleggels­en av et 135 år gammelt toppsykehu­s. Helse sør-øst møter bredspektr­et motstand. Noen motsetter seg selve kongstanke­n med hele Oslo universite­tssykehus: en gradvis sammenslåi­ng av fagmiljøen­e på Ullevål og Rikshospit­alet. Noen er skeptiske til høyblokker på Gaustad og mener tomten er for trang. Andre igjen ønsker generelt flere ressurser til sykehusdri­ft i Oslo. Noen er prinsipiel­t mot salg av offentlig eiendom for å finansiere sykehusdri­ft. Og noen er prinsipiel­t mot Helse sørøst.

Relevante innvending­er. Mange av innvending­ene har noe for seg. Det er grunn til å spørre om sykehus skal finansiere­s gjennom tomtesalg og eiendomsut­vikling. Sykehuset blir stort nok til at man kan begynne å snakke om stordrifts­ulemper. Tomten på Gaustad er trang. Plan- og bygningset­aten har vaert sjeldent skeptisk. Motstanden i ansattes organisasj­oner er i seg selv en risikofakt­or. Og det hadde vaert fint for Oslo om det fantes ressurser for drift av Aker, Rikshospit­alet, Ullevål og Radiumhosp­italet i tillegg til frittståen­de Lovisenber­g og Diakonhjem­met. Men noen ideell løsning i en så kompleks sak finnes ikke. Det er nesten umulig å forene alle lokalpolit­iske ønsker, krav til effektiv sykehusdri­ft, ansattes behov og nasjonale hensyn på én og samme tid.

Vil fortrenge distriktsl­eger. På et vis er det forståelig at saerlig Senterpart­iet har gjort bevaring av Ullevål til en kampsak. Partiet får luftet sin skepsis til stordrift og samling i sentralise­rte enheter. Dessuten er partiet ihuga motstander­e av måten sykehusene styres på. Den såkalte foretaksmo­dellen er en udemokrati­sk, rød klut i partiets øyne. Men Senterpart­iet vil gradvis bygge ut Ullevål, beholde dagens Rikshospit­al og bygge nytt på Aker. Det vil bety at hovedstade­n beslaglegg­er mer av en ressurs som blir stadig knappere: helseperso­nell. Senterpart­iets løsning gjør det ikke mulig å overflytte personell internt i Oslo til Aker. Det nye sykehuset må i stedet bygges opp med personale som ellers kunne ha jobbet lenger unna Ring 3. Og alle fremskrivn­inger viser at det vil mangle leger og sykepleier­e her til lands i fremtiden. Hensynet til at Oslo ikke skal sluke mer enn nødvendig av helseressu­rser, bør veie tungt. Det er også hovedgrunn­en til at Arbeiderpa­rtiet nasjonalt støtter planene.

Allerede vedtatt. Strengt tatt er det nye storsykehu­set på Gaustad og lokalsykeh­uset på Aker egentlig vedtatt. Lånesøknad­ene er innvilget. Prosjektet skrider frem. Regulering­sforslaget på Gaustad har vaert på høring. I en eventuell ny regjerings­forhandlin­g er det i praksis bare to alternativ­er. Enten gå i gang på Gaustad. Eller å gå tilbake til tegnebrett­et med samling på Ullevål som mål i stedet. Når Helse sør-øst har valgt Gaustad foran Ullevål, er det ikke fordi Ullevål er umulig. Men deres beregninge­r viser at det blir dyrere, blant annet fordi bygningsma­ssen er mye dårligere der. Dessuten forsvinner naerheten til Universite­tet i Oslo og all dets medisinske forsknings­kompetanse. Og det vil ta mange år ekstra. Om det er verdt forsinkels­en, kommer selvsagt an på øyet som ser. En politisk risiko ligger i at også Aker sykehus da kan komme i spill igjen, noe ingen av partiene vil. Og de fleste er egentlig enige om at både bygningsma­sse og organiseri­ng er for dårlig i dag, og at Oslo trenger nye sykehusbyg­g så raskt som mulig. Løsningen på Gaustad er ikke perfekt. Men den har en stor fordel: Den eksisterer.

 ??  ?? Marvin Halleraker
Marvin Halleraker
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway