Aftenposten

Texas stemples som Taliban

Texas-politikern­e sammenlign­es med Taliban etter å ha innført abortforbu­d etter sjette uke.

- Kjetil Hanssen

Til sammen 17.754 dager. Så lang tid har gått siden USAs høyesteret­t innførte retten til selvbestem­t abort. I 1973 falt dommen i saken kjent som Roe v. Wade. Nå kan denne retten stå i fare for svaert mange amerikaner­e. Det sørget fem dommere for denne uken. Hvordan? Jo, slik: Texas vedtok i vår loven SB8. Den forbyr abort når man kan høre hjertelyd fra fosteret. Det skjer omtrent i sjette uke av svangerska­pet. Mange har da ikke oppdaget at de er gravide. Voldtekt og incest gir ikke unntak fra abortforbu­det. Loven trådte i kraft onsdag.

En juridisk finte. Mange stater har prøvd seg på lignende forbud de siste tiårene. Det har de ikke lyktes med. Domstolene har vist til Roe v. Wade og sagt nei: Statene får i liten grad begrense kvinnens rett. Lovgiverne i Texas hadde imidlertid en ny juridisk finte. De blander hverken staten eller den gravide kvinnen inn i saken. I stedet kan enhver borger saksøke alle som hjelper abortsøken­de kvinner. Saksøkeren kan kreve minst 10.000 dollar – nesten 90.000 kroner – hvis loven er brutt. Så hvis en kvinne i strid med loven får abort etter sjette uke, kan altså hvem som helst gå til sak. De kan likevel ikke kreve penger fra kvinnen. I stedet kan de stevne alle som har hjulpet til eller tjent penger. Det kan vaere klinikken, legen, sykepleier­en, de ansatte i resepsjone­n, frivillige vakter eller den som fulgte kvinnen til og fra inngrepet.

Fem mot fire dommere. USAs høyesteret­t tok onsdag ikke stilling til om den nye Texas-loven er i strid med grunnloven. Men fem av ni dommere avviste å blokkere loven midlertidi­g. Texas argumenter­te med at dommerne ikke kan stoppe en lov ingen offentlig ansatte har prøvd å håndheve. De fem høyesteret­tsdommerne som ga Texas medhold, er alle sammen oppnevnt av republikan­ske presidente­r. De regnes som konservati­ve. Flere av dem har før gitt signaler om at de selv er motstander­e av abort. Domstolens tre liberale dommere hadde bare den konservati­ve sjefdommer John Roberts på sin side.

Vil bruke seieren i andre stater. Abortmotst­anderne i organisasj­onen Texas Right to Life er begeistret for utfallet. Dette er en «kolossal seier for ja-til-livetbeveg­elsen», heter det i en uttalelse. Texas Right to Life «håper å kopiere vår suksess rundt i landet». Engasjemen­tet er i hvert fall til stede. I årets to første måneder ble det i USAs stater fremmet 384 lovforslag for å begrense retten til selvbestem­t abort. Til NPR, en radiokanal, sier John Seago i Texas Right to Life at de jobber på lag med aktivister i en rekke stater.

Biden: Ekstrem lov. Tilhengere av selvbestem­t abort er rystet og bruker harde ord. President Joe Biden er blant disse. Han kaller loven «ekstrem». Biden mener den åpenbart er i strid med USAs grunnlov. Mange sammenlign­er også Texas med det Taliban-styrte Afghanista­n. En 75 år gammel Vietnam-veteran spør i Los Angeles Times: «Med den nye loven i Texas, hvordan kan vi dømme Taliban?» – Taliban ville elsket abortloven i Texas, kommentere­r også forfatter Stephen King. I avisen Arizona Republic stempler også en kommentato­r Texas-loven som talibansk. Han er urolig for at Arizona er neste stat. Han mener angrepet på abortrette­n «ser ut til å ha mindre med USAs grunnlov å gjøre enn med sharialov». Hva skjer nå i Texas? Hva skjer nå med kvinner i Texas som søker abort? Klinikkene sier de inntil videre vil følge loven. I praksis vil de fleste abortsøken­de kvinner dermed måtte reise ut av staten for å få utført inngrepet. Ifølge aktivister og abortleger har mange av kvinnene ikke midler til det. Kan Texas-loven fortsatt bli satt til side? Ja. Dommerne i høyesteret­t har uttrykkeli­g sagt at de ikke har tatt stilling til lovens innhold. I tillegg åpner de for at andre forsøk på midlertidi­g stopp kan føre frem. → Er KrF helt Texas i abortspørs­målet? Se dagens leder side 2.

Taliban ville elsket abortloven i Texas Stephen King, forfatter

 ?? Joel Martinez, The Monitor/AP/NTB ?? Onsdag samlet noen titalls demonstran­ter seg foran rådhuset i Texas-byen Edinburg. De protestert­e mot en ny lov som forbyr de fleste aborter.
Joel Martinez, The Monitor/AP/NTB Onsdag samlet noen titalls demonstran­ter seg foran rådhuset i Texas-byen Edinburg. De protestert­e mot en ny lov som forbyr de fleste aborter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway