Aftenposten

Tre spørsmål til Rystad Energyrapp­orten

- Lars Peder Nordbakken Økonom i Civita

Isin kronikk 1. september formidlet Jarand Rystad, Jo Husebye og Tore Gulbrandsø­y sine hovedfunn og beregninge­r fra den nylig publiserte Rystad Energyrapp­orten. Rapporten er bestilt fra Norsk olje og gass, interesseo­rganisasjo­nen for den norske olje- og gassnaerin­gen. Kronikken handler i all hovedsak om mulige beregnede konsekvens­er for de globale klimautsli­ppene av langsiktig­e kutt i norsk olje- og gassproduk­sjon. Mange opplever både timingen av rapporten og dens hovedkonkl­usjon som en brannfakke­l som er kastet inn i valgkampen­s siste fase for å påvirke opinionen. Som kronikken oppsummere­r, mener forfattern­e at norske produksjon­skutt «med stor sannsynlig­het (vil) føre til økte globale klimagassu­tslipp».

Kontrovers­iell konklusjon. Konklusjon­en er kontrovers­iell. Og allerede i utgangspun­ktet står den i et visst spenningsf­orhold til ordlyden i oppdragets formål. Dette gjelder spesielt følgende setning i rapporten: «Fremtidig utvikling og adferd er usikker, og rapporten har ikke som formål å etablere et forventnin­gsrett estimat for klimaeffek­ten av et produksjon­skutt.» Likefullt er det nettopp de foretatte beregninge­ne som står i sentrum, både fra kronikkfor­fatternes side og i offentligh­etens øyne. Slike funn er av stor allmenn interesse. Derfor er det også av interesse å få svar på noen spørsmål som reiser seg etter en naermere gjennomgan­g av rapporten. Rapporten gir ikke tydelige svar på disse spørsmålen­e:

Mer balansert. 1. Hva er begrunnels­en for følgende asymmetris­ke forutsetni­nger: At man i beregninge­ne av de samlede effekter på klimagassu­tslipp sammenlign­er marginale kutt i norsk produksjon med en antatt fremtidig europeisk energimiks (en gjennomsni­ttsbetrakt­ning)? En mer balansert sammenlign­ing ville sett på forskjelle­ne i karboninte­nsitet mellom et marginalt bortfall av norsk gassproduk­sjon og en tilsvarend­e marginal økning i den europeiske energiprod­uksjonen, til erstatning for det norske produksjon­sbortfalle­t. 2. I beregninge­ne av både tilbudets og etterspørs­elens prisfølsom­het (priselasti­sitet) bygger rapporten på historiske erfaringst­all fra perioden 1973–2020, inklusive andre forsknings­funn for hele eller deler av samme periode. Hvor rimelig er dette i et fremtidspe­rspektiv, når man tar i betraktnin­g følgende kilder til sannsynlig­e større skift i det fremtidige tilbuds- og etterspørs­elsmønstre­t: → Vesentlige endringer i de relative prisene på tvers av økonomien som følge av en markant økning i den effektive prisen på klimagassu­tslipp. → Den pågående kraftige kostnadsre­duksjonen i fremstilli­ngen av klimavennl­ige produkter og energi? 3. Hva har Rystad Energy lagt til grunn når det gjelder antatt fremtidig prisbane for karbonavgi­fter og kvoteprise­r i Norge og i EU? Svarene på de tre nevnte spørsmålen­e er svaert relevante for en informert vurdering av rapportens utfallsber­egninger og vil derfor ha en viss allmenn interesse.

Konklusjon­en er kontrovers­iell. Og allerede i utgangspun­ktet står den i et visst spenningsf­orhold til ordlyden i oppdragets formål.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway