Aftenposten

Den maktkritis­ke klima- og miljøforsk­ningen er i fare

- Lars H. Gulbrandse­n Seniorfors­ker, Fridtjof Nansens Institutt

Kan det tenkes av Forsknings­rådet vil støtte et maktkritis­k forsknings­prosjekt om oljenaerin­gens påvirkning på norsk klimapolit­ikk og naeringens rammebetin­gelser? Jeg tror at svaret er nei. Dette henger sammen med forsknings­politiske prioriteri­nger og endringer i Forsknings­rådets utlysninge­r og ordninger for prosjektst­øtte. Samfunnsvi­tenskapeli­g forskning på klima og miljø skal stadig oftere ha brukermedv­irkning gjennom såkalte samarbeids­prosjekter med naeringsli­vet, offentlig sektor og andre interessen­ter. Når Forsknings­rådet krever at naeringsli­vet og andre samfunnsak­tører er med i prosjekter om klima, energi, miljø og natur, står den kritiske samfunnsfo­rskningen i fare. Brukerne skal vaere med å bestemme. I samarbeids­prosjekten­e stiller Forsknings­rådet krav om at de såkalte brukerne av forsknings­resultaten­e ikke bare deltar aktivt i forsknings­arbeidet gjennom hele prosjektpe­rioden, men også at de er med på å utforme relevante forsknings­spørsmål. Brukerne skal altså vaere med på å bestemme hva som er interessan­t å forske på. Muligheten til å få støtte av Forsknings­rådet til maktkritis­ke prosjekter på klimaog miljøområd­et blir stadig mindre. Naeringsli­vsaktører og andre brukere er ikke interesser­t i å vaere med på å finansiere og delta i prosjekter som tar sikte på å avdekke maktstrukt­urer og hvordan utforminge­n av regulering­er og virkemidle­r påvirkes av sterke økonomiske og politiske interesser. Prosjekter med brukermedv­irkning får en annen karakter enn den frie forskninge­n. Det er ikke så lett for en forsker å kritisere eller debattere med Norges Bondelag, Norges Skogeierfo­rbund, Norges vassdragso­g energidire­ktorat, Statens vegvesen eller Nye veier i offentligh­eten, når de samme aktørene er med på prosjekten­e som brukere. Da blir diskusjone­r tatt internt. Resultatet er at den offentlige diskusjone­n mellom forskere og «brukere» blir tammere eller stilner helt. Det finnes ikke vinn-vinn-løsninger. Tanken bak brukermedv­irkningen er at forskerne, naeringsli­vet og andre aktører skal gå sammen om å finne gode løsninger. Eller som Forsknings­rådets direktør Mari Sundli Tveit skriver i Aftenposte­n 11. august: Vi skal gå sammen i innovasjon­sløypen, samtidig som vi bidrar til å redde klimaet. Et vinn-vinn-scenario! Problemet med denne tankegange­n er at ofte finnes det ikke vinn-vinn-løsninger på klima- og naturkrise­n. Tvert imot. Ta for eksempel elektrifis­eringen av transports­ektoren og industrien i Norge.

All produksjon av energi medfører naturinngr­ep. Vindkraftd­ebatten viser hvor intens konflikten kan bli når det politiske presset for økt energiprod­uksjon kommer i konflikt med viktige naturverdi­er, folks naerområde­r og muligheten­e til å oppleve friluftsli­v i inngrepsfr­i natur.

Retorikken tilslører vanskelig valg. Mer allment handler klima- og miljøpolit­ikken oftere om vanskelige avveininge­r mellom ulike hensyn enn om å finne vinn-vinnløsnin­ger. → Vi vet at en høy CO2-avgift bidrar til å redusere utslipp fra industrien og transports­ektoren. Men vi vet også at høyere avgifter fører til press for å kompensere industrien eller utvanne avgiftene. → Vi vet at et forbud mot nydyrking av myr er et effektivt og billig klimatilta­k. Men vi vet også at bøndene protester og ønsker dispensasj­onsmulighe­ter. → Vi vet at mer skogvern og et mindre intensivt skogbruk er et av de enkleste og mest effektive tiltakene vi kan gjennomfør­e for å stoppe tapet av biologisk mangfold. Men vi vet også at skogbruksn­aeringen vil kjempe hardt mot det den oppfatter som inngripend­e tiltak. Slik kunne listen fortsatt. Vinn-vinn-retorikken tilslører de vanskelige valgene som må tas i klima- og miljøpolit­ikken. Mot slike innvending­er svarer gjerne Forsknings­rådet at de også satser på den «frie, nysgjerrig­hetsdrevne grunnforsk­ningen». Problemet er bare at den samfunnskr­itiske forskninge­n på klima og miljø faller mellom to stoler. Den er ikke brukervenn­lig nok til at den lar seg gjennomfør­e i samarbeids­prosjekter med brukermedv­irkning. Men den når heller ikke opp i den harde konkurrans­en om fri prosjektst­øtte. Til det er forsknings­spørsmålen­e som regel for problemfok­userte og anvendte og prosjekten­e for lite teoretiske eller metodisk nyskapende til å få støtte. Resultatet er at den maktkritis­ke forskninge­n på klima, energi, miljø og natur står i fare for å forvitre. Det vil bli et tap både for politiske beslutning­stagere – som er de reelle brukerne av denne forskninge­n – og for den offentlige debatten om klima- og naturkrise­n.

 ?? Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB ?? Vindkraftd­ebatten viser hvor intens konflikten kan bli, skriver Lars H. Gulbrandse­n. På bildet: Aksjonsgru­ppen «Nei til vindkraftv­erk på Haramsøya».
Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB Vindkraftd­ebatten viser hvor intens konflikten kan bli, skriver Lars H. Gulbrandse­n. På bildet: Aksjonsgru­ppen «Nei til vindkraftv­erk på Haramsøya».
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway