Aftenposten

Solbakken peker ut landslaget­s to største problemer

- Nicholas Bergh

Deh][i LC#^f b[l[h [jj[h 'º' cej D[Z[hbWdZ$ C[d Z[j [h \ehjiWjj j_d]  h[jj[ f$

På et tidspunkt onsdag kveld fikk Ståle Solbakken hjertet i halsen. I sluttsekun­dene sto han energisk og naermest veivet med armene på sidelinjen. Derfra så han en løs ball fly gjennom Norges sekstenmet­er. Nederlands Denzel Dumfries fikk en fot på ballen, men den trillet aldri inn. Så naer var Norge å tape for Nederland – et resultat som langt på vei ville gjort gruppe G til en ny øvelse en norsk paradegren: Finregning og «Slik kan Norge b_a[l[b gå til VM»-artikler i mediene. Etterpå var Solbakken opptatt av hva kjempesjan­sen var et symptom på: Spillerne var utslitte på slutten. Han pekte på løsningen: – Vi må bli bedre med ballen. I sånne kamper som det her, må du også forsvare deg med ball i perioder, sånn at vi ikke blir så slitne de siste ti minuttene.

– Det må man kunne. Solbakken kaller det å «hvile med ballen». Å holde litt på ballen for å slippe å hele tiden jage motstander­en. – Det må man kunne i internasjo­nal fotball for å ta det neste steget, enten du vil eller ei, sier Solbakken. Han tror et lavere tempo i noen angrep, og heller kontre med full kravt enkelte ganger, er lurt. I kampen mot Nederland hadde Norge ballen 35 prosent av tiden. Syv av ti pasninger var vellykkede.

Daehlis teori. Torsdag var landslaget delt i to. Spillerne som startet mot Nederland, trente lett på Ullevaal stadion. Spillerne som ikke startet, trente i Lillestrøm. Én i sistnevnte gruppe var Mats Møller Daehli. Han tror det er mange årsaker til at Norge tidvis rotet bort ballen for mye. – Onsdag tipper jeg det var fordi vi jobbet ekstremt hardt når vi ikke hadde ballen. I de sekundene etter at vi vinner den, må vi finne posisjonen­e våre bedre. Hadde vi gjort det enda bedre mot Nederland, kunne vi skapt én eller to til sjanser og fått roet kampen ned litt, sier Daehli til Aftenposte­n.

To ting å forbedre. Å «hvile med ball» er én av de to viktigste tingene Solbakken vil forbedre. Det andre er råskapen innenfor begge sekstenmet­erne. Nederlands mål kom etter at Andreas Hanche-Olsen ikke fikk klarert ballen skikkelig. Davy Klaassen fikk all tid i verden til å score fra kort hold. Men kampen var uansett «noe å bygge videre på», som Solbakken sa det selv. Neste kamp, mot Latvia, har imidlertid «masse snubletråd­er», ifølge Solbakken. – Men det er jo ikke nødvendig å gå i dem, slår han fast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway