Aftenposten

Mange reaksjoner på Ropstads pendlerbol­ig

Krfs fylkeslede­r i Oslo ber Stortinget se på alle de økonomiske ordningene for stortingsr­epresentan­ter etter Aftenposte­ns avsløring om Ropstads pendlerbol­ig.

- Nyheter · 4–5

– Dette var ikke bra, sier lederen av Oslo KRF. Statsminis­teren mener at det "ikke er politisk klokt".

Aftenposte­n avslørte i helgen at Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad har tjent godt på å ha folkeregis­trert adresse hos sine foreldre frem til november i fjor. Ropstad bodde i Oslo før han ble stortingsr­epresentan­t i 2009.

Samme år kjøpte politikere­n en halvdel av en tomannsbol­ig i Lillestrøm. Denne leide han ut mens han bodde gratis i en bolig betalt av Stortinget. Ropstad har ikke brutt regelverke­t.

– Dette er en kjedelig sak, sier fylkeslede­ren i Oslo, Jan-erik Fjukstad Hansen til Aftenposte­n.

Han understrek­er at Krf-lederen har holdt seg innenfor regelverke­t og ikke gjort noe ulovlig. Og at Ropstad også har sagt at dette er en ordningen som kan vaere urettferdi­g.

Han mener likevel Stortinget bør gjennomgå regelverke­t.

– Aftenposte­n har hatt flere oppslag rundt ordninger som ikke har vaert bra, blant annet også om stortingsr­epresentan­tenes reiseregni­nger. Jeg mener Stortinget nå bør se på ordningen med pendlerbol­iger og hvordan den praktisere­s.

– Gjør dette noe med tilliten din til din partileder?

– Dette var ikke bra av Kjell Ingolf, men jeg har full tillit til Kjell Ingolf som partileder. Han står sterkt i partiet.

Krf-lederen selv har sagt at han beklager saken og at han er lei seg.

Fem fylkeslede­re med full tillit.

Krfs parlamenta­riske leder Hans Fredrik Grøvan har ikke besvart Aftenposte­ns henvendels­er i dag.

Tidligere Krf-leder Knut Arild Hareide, som nå er samferdsel­sminister, sier via sin kommunikas­jonsavdeli­ng av han ikke ønsker å kommentere saken.

Aftenposte­n har fått tak i ytterliger­e fem fylkeslede­re i KRF. Tilliten til Ropstad står fortsatt like sterkt hos fylkeslede­rne i Agder, Vestland, Møre og Romsdal, Troms og Finnmark og Nordland.

– Jeg har like stor tillit til ham. Han har ikke brutt loven, men henvendt seg til Stortinget for å forsikre seg om hva han gjør. Men saken gjør at vi kanskje bør se på regelverke­t på nytt, sier Randi Walderhaug Frisvoll, fylkeslede­r i Møre og Romsdal KRF.

«Jeg ser også Ropstad sier han er lei seg for denne saken. Jeg deler Ropstads forståelse for at regelverke­t kan oppleves urettferdi­g», skriver Per Sverre Kvinlaug, fylkeslede­r for Agder KRF og ordfører i Kvinesdal.

Kvinlaug legger til at KRF nå er fullt opptatt med valget.

«Det er et svaert motivert parti som kjemper for at vi fortsatt skal ha et sterkt verdiparti på Stortinget.»

Krf-ordførere trygg på opprydding.

Tre av Krfs 10 ordførere har besvart Aftenposte­ns henvendels­e.

«Jeg kjenner ikke detaljene i saken, men vil understrek­e at vi alle må tilstrebe å følge de regler som gjelder. Trår vi feil, må vi beklage og rydde opp, noe jeg er trygg på at Ropstad vil gjøre», skriver Ove Gundersen i en SMS til Aftenposte­n.

Han er ordfører i Froland kommune i Agder.

– Rydde opp? Mener du han bør tilbakebet­ale noe?

«Det kan jeg ikke uttale meg om uten å kjenne sak og regelverk, men om det er en riktig konsekvens, må han som andre følge opp det som pålegges han. I noen tilfeller kan det vaere riktig å gjøre det, selv om det ikke kreves. Om det er slik her, må han selv i dialog med Stortinget avklare.»

– Kan ha brutt regler.

Jusprofess­or Hans Fredrik Marthinuss­en mener det er «ganske klart» at Ropstad er i brudd med privatrett­slig praksis.

– Skal du gjøre deg skyldig i bedrageri, må du lure noen. Så lenge Ropstad har vaert helt åpen med Stortinget hele tiden, faller dette utenfor det strafferet­tslige. Men det betyr ikke at han ikke har brutt regelverke­t, og at støtten kan vaere urett

Dette var ikke bra av Kjell Ingolf, men jeg har full tillit til Kjell Ingolf som partileder.

Jan-erik Fjukstad Hansen, fylkeslede­r i KRF Oslo

messig, og dermed bør tilbakebet­ales, sier Marthinuss­en til Dagbladet.

Professore­n mener det kommer an på hvor Ropstad holdt til da han tiltrådte som stortingsr­epresentan­t. Han bodde da fremdeles i kollektiv på Gamlebyen i Oslo.

– Utgangspun­ktet for at det skal vaere aktuelt å vurdere om han disponerer bolig på hjemstedet, er at han rent faktisk bodde på hjemstedet da han ble valgt inn. Lovteksten sier at du i så fall kan oppretthol­de den adressen. Men det gjorde han ikke, han bodde i Oslo. Etter folkeregis­terloven hadde han da plikt til å registrere seg i Oslo da han ble valgt inn på Stortinget, sier Marthinuss­en til Dagbladet. Ropstad avviser å ha brutt noen regler. – Jeg hadde fra 2009 en åpen dialog med Stortinget om hvorvidt jeg kunne få tildelt pendlerbol­ig, nettopp fordi jeg var usikker på om jeg ville få mulighet til å benytte pendlerbol­ig i Oslo sentrum. Det fikk jeg, og har forholdt meg til de reglene som er, skriver han til Dagbladet.

 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad får kritikk fra sine egne, men fylkeslede­r i Oslo Jan-erik Fjukstad Hansen sier han har full tillit til Ropstad som partileder.
Foto: Ketil Blom Haugstulen Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad får kritikk fra sine egne, men fylkeslede­r i Oslo Jan-erik Fjukstad Hansen sier han har full tillit til Ropstad som partileder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway