Aftenposten

25 afghanske barn har fått kontakt med foreldrene

Lørdag ble to små afghanske brødre på tre og ett år gjenforent med faren sin. Nesten alle de 28 enslige afghanske barna som ble evakuert fra Kabul, har kontakt med foreldrene, med unntak av tre barn.

- Olga Stokke og Lene Skogstrøm

Lørdag ble to afghanske brødre på tre og ett år gjenforent med faren sin. Tre barn er fortsatt alene.

Faren til to små afghanske brødre landet lørdag i Oslo. Han kom med fly fra vestkysten i USA for å hente sønnene sine. Brødrene på tre og ett år var blant de 28 enslige barna som under dramatiske og kaotiske omstendigh­eter ble evakuert fra Kabul til Norge.

Før en uke var gått, hadde Politiets utlendings­enhet (PU) oppsporet brødrenes foreldre. Mandag morgen reiste barna og mannen, som er amerikansk borger, tilbake til USA. Der venter barnas mor på dem.

– Faren var lettet og glad over å bli gjenforent med barna sine, sier politiover­betjent Joakim Scheistrøe­n.

«Operation reunite». – Norsk politi har aldri stått i en lignende situasjon før, sier Håvard Bekk, seksjonsle­der i Id-avklarings­seksjonen i PU.

Sammen med fungerende seksjonsle­der Egon Husabø Kvigne i etterretni­ngsseksjon­en arbeider Scheistrøe­n og Bekk med å kartlegge identitete­n til de 28 enslige afghanske barna. Hvem er barna? Hvem er foreldrene, og hvor er de?

Stadig nye brikker faller på plass.

Flere barn har opplyst at de ble adskilt fra foreldrene sine i den kaotiske situasjone­n som oppsto i Kabul.

→ Barnas (oppgitte) alder er fra tre måneder til 17 år.

→ Flertallet er mellom 10 og 15 år.

→ Ni er under skoleplikt­ig alder. → De fleste er gutter.

→ Seks av barna er nå gjenforent med foreldrene sine.

→ 19 barn har fått kontakt med foreldrene.

→ Tre barn har PU ennå ikke identifise­rt foreldrene til.

Seks barn er gjenforent med foreldrene. De to brødrene ble i helgen gjenforent med faren etter samarbeid med Utenriksde­partemente­t og den amerikansk­e ambassaden.

Slektninge­r i Kabul hadde informert om at foreldrene til to små brødre var blitt evakuert til USA. Under evakuering­en på flyplassen i Kabul hadde amerikansk­e styrker bedt norsk politi om hjelp til å passe på barn fordi nordmennen­e hadde bedre kapasitet til det. Men det er uklart hva som er forhistori­en til disse to barna.

Noen dager før var en liten jente og en gutt allerede blitt gjenforent med foreldrene sine.

Før de ble satt på flyet, mente norsk politi at det var sannsynlig at foreldrene befant seg i Norge. Det stemte. Faren reiste fra et sted i Midt-norge for å hente henne. Hun hadde vaert på besøk hos besteforel­drene, som leverte henne til norske styrker i Kabul.

Snakker med foreldrene på Whatsapp. 19 av barna har nå kontakt med det som mest sannsynlig er foreldrene deres. Mens barna blir barna tatt hånd om av barneverne­t i Norge, befinner foreldrene seg i Afghanista­n. En av mødrene er i Qatar. Politiet har ikke videosamta­ler med foreldrene, men barna snakker daglig med mødre og fedre som er over 7000 kilometer unna.

Håvard Bekk understrek­er at de stadig jobber med å verifisere innhentet informasjo­n om barna og foreldrene deres. De bruker det som barna selv forteller, informasjo­n og bilder fra sosiale medier og tips fra kontakter i Norge. Klaerne barna hadde på seg, var dessuten en viktig kilde i identifise­ringsarbei­det. All informasjo­nen kontroller­es grundig. Til slutt blir det tatt Dna-tester av alle barna.

– Før gjenforeni­ng er aktuelt, må vi vaere helt sikre på hvem barnas foreldre er, sier Bekk.

Jentebabys foreldre etterlyst. Familien til tre barn er ikke oppsporet.

– Fortsatt mangler vi informasjo­n om tre barn. Det er to gutter på 14 og 15 år og en jente på tre måneder, sier Bekk.

Jentebabye­n lå i armene til en norsk soldat da hun ble fløyet fra Kabul til Norge.

Bekk opplyser at Unicef i Afghanista­n i samarbeid med Interpol har sendt ut internasjo­nal etterlysni­ng for å finne foreldrene til babyen. Politiet fortsetter etterforsk­ningen i Norge og utlandet. De har fått et titall tips fra ulike hold, også fra personer med afghansk bakgrunn i Norge.

Politiet er glad for at de så raskt har greid å fastslå identitete­n til flere av barna slik at de kan få kontakt med foreldrene sine.

– Greier dere å identifise­re de tre siste barna?

– Vi vil snu hver sten for å identifise­re alle barna, sier Egon Husabø Kvigne. – Det er viktig at usikkerhet og separasjon blir så kort som overhodet mulig. Man kan jo levende forestille seg hvordan det er for foreldre og barna som ønsker å bli gjenforent med hverandre.

 ?? Foto: Eena Ruffini, CBS ?? Hvem er foreldrene til denne lille jenta? De er etterlyst. Hun kom til Norge fra Kabul i armene til en norsk soldat. Aftenposte­n har sladdet bildet. Politiet arbeider fortsatt iherdig for å finne foreldrene hennes.
Foto: Eena Ruffini, CBS Hvem er foreldrene til denne lille jenta? De er etterlyst. Hun kom til Norge fra Kabul i armene til en norsk soldat. Aftenposte­n har sladdet bildet. Politiet arbeider fortsatt iherdig for å finne foreldrene hennes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway