Aftenposten

Skatter og avgifter er mer enn fordeling

-

Iseks ledere skriver Aftenposte­n om noen av de viktigste sakene ved årets stortingsv­alg. Dette er den andre. Skatter og avgifter er sivilisasj­on. Det er grunnlegge­nde for finansieri­ngen av fellesskap­et.

Tiden er ikke inne for å øke det samlede skatte- og avgiftsniv­ået. Ikke for å senke det heller. I årene fremover er det ventet at det offentlige­s utgifter til pensjoner og helse- og omsorgstje­nester vil øke. Det krever at politikern­e har en viss disiplin når budsjetten­e lages. Det blir feil å kutte skatter og heller fylle på litt ekstra fra Oljefondet. Det blir feil å øke skatter for å blåse opp offentlig sektor.

Men i den kommende stortingsp­erioden trengs det nye justeringe­r av både skatter og avgifter.

For det første bør formuesska­tten endres. Debatten om formuesska­tten handler i stor grad om fordeling. Det er åpenbart viktig. De som har mye, må bidra mye. Fjernes formuesska­tten, vil noen av landets rikeste slippe å bidra.

Samtidig handler skatt om mer enn fordeling. Det handler også om hvordan det legges til rette for norsk eierskap, investerin­ger og arbeidspla­sser.

Dagens innretning av formuesska­tten gir også uheldige effekter ved at en investerin­g i stor hytte eller hus kan vaere mer gunstig enn investerin­g i en bedrift.

Formuesska­tten bør – slik Scheel-utvalget foreslo i 2014 – endres slik at ulike typer formue verdsettes likt.

For det andre burde arv vaert skattlagt. Arveavgift­en som ble avviklet, hadde svakheter. Men

.

For det tredje burde forslaget om grunnrente­skatt for oppdrettsn­aeringen hentes frem igjen.

For det fjerde må utslipp bli dyrere. Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og Fremskritt­spartiet har brukt mye tid i valgkampen på å fortelle om hvem som ikke bør få økte Co2-avgifter. Men fritak eller egne lettelser for eksempel for den som kjører bensin- eller dieselbil i distrikten­e, undergrave­r klimamålet. Det er også dårlig bruk av pengene. Gi heller støtte til ladestasjo­ner der markedet ikke gir en rask nok utbygging.

Prinsippet for grønn skatterefo­rm bør ligge til grunn. Mer skatt på utslipp, som det må bli mindre av. Lavere skatt på arbeid, som samfunnet trenger mer av. Derfor bør økte inntekter fra Co2-avgifter i hovedsak brukes til å senke andre skatter og avgifter.

Og for å ha nevnt det nok en gang. Taxfree-ordningen må strammes kraftig inn. I en tid der avgifter på utslipp skrus opp, er det absurd å beholde det som er en støtteordn­ing for flyreiser.

❝ Det er blitt for gunstig å få penger sammenlign­et med å tjene dem

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway