Aftenposten

Vanlige folks surr

Det er som om politikern­e ikke helt forstår hvor ødeleggend­e det er når de utnytter egne saerfordel­er.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

«Alle kurver har noen råtne epler», heter det. Ordtaket er ment som en unnskyldni­ng når enkeltsake­r dukker opp. De aller fleste epler er friske og sunne.

Det samme kan man nok si om våre folkevalgt­e. De aller fleste utnytter ikke spesialord­ningene annerledes enn de er ment.

Likevel har det vaert påfallende mange råtne epler de siste årene. Det er neppe fordi politikern­es moral har sunket. Men pressen har ettergått saerordnin­gene i større grad de siste årene.

På ett vis er det jo ikke så rart å finne enkelte råtne epler. Men eplene befinner seg i en ganske spesiell kurv.

Stortinget­s politikere har makt til å bevilge seg selv nøyaktig de privilegie­ne de vil. Det stiller saerlige krav til at de forvalter makten fornuftig.

Grunnlaget faller bort. Kristelig Folkeparti­s leder, Kjell Ingolf Ropstad, har holdt seg innenfor regelverke­t, formelt. Fordi han angivelig har bodd på gutteromme­t i Moisund i Agder frem til i fjor.

Bibelens ord om at en mann skal forlate sin far og sin mor når han finner sin hustru, innebaerer nok også å melde flytting i Folkeregis­teret.

Alle skjønner at Ropstad i praksis ikke har bodd på gutteromme­t. Dermed faller grunnlaget bort for pendlerlei­ligheten han har fått påspandert av Stortinget. Han har i tillegg eid bolig i Lillestrøm. Den har Stortinget – tillitsbas­ert nok – godtatt at han «ikke skal bo i». Dermed har han bodd gratis og tjent penger på utleie samtidig.

Slik raushet og tillit er ikke andre som mottar offentlig stønad til del. Det er en grunn til det. Sjenerøse ordninger med dårlig kontroll har en tendens til å bli misbrukt. Ikke av alle, men av noen.

Og misbruk av offentlige midler er ødeleggend­e for tilliten i et samfunn.

Ikke i tråd med intensjone­ne. De ulike spesialord­ningene for politikere har gode begrunnels­er.

Stortinget­s pendlerbol­iger er åpenbart fornuftig. De fleste på Stortinget bor og lever andre steder enn Oslo.

En etterlønns­ordning bør folkevalgt­e også ha. Regjerings­medlemmer kan miste jobben på dagen. Stortingsp­olitikere har større forutsigba­rhet, men bør også slippe å bruke valgkampen til å søke jobber.

Men disse ordningene forutsette­r at politikere som nyter godt av den, bruker den i tråd med intensjone­n.

Dessverre blir det stadig mer dokumentas­jon på at den forutsetni­ngen svikter.

Etterlønn til besvaer. Mandag skriver Dagens Naeringsli­v om Jan Arild Ellingsen. Frp-politikere­n fikk etterlønn fra Stortinget etter at han røk ut i 2017. Etterlønne­n er et spesialsik­kerhetsnet­t for stortingsr­epresentan­ter som står uten inntekt når de må gå.

Men Ellingsen har drevet et rådgivning­sfirma i etterlønns­perioden. Det har han ikke fortalt Stortinget om. Avisen har dokumenter­t både overskudd og aktivitet. Ellingsens kommentar er at «min privatøkon­omi har du ingenting med».

Det er ikke riktig. Hvordan stortingsr­epresentan­tene forholder seg til egne spesialord­ninger, er i høyeste grad et offentlig anliggende. Dersom Ellingsen var interesser­t i å holde snushaner unna egen privatøkon­omi etter stortingsp­erioden, kunne han latt vaere å søke om etterlønn.

Bedrageri på Stortinget. Aftenposte­ns tidligere avsløringe­r om reiseregni­nger på Stortinget har resultert i én bedragerid­om mot Frp-politiker Mazyar Keshvari. I tillegg er Hege Haukeland Liadal (Ap) tiltalt for grovt bedrageri, med rettssak i november.

Flere politikere har også måttet betale tilbake etterlønn etter at mediene har belyst sakene deres. Den forrige fiskerimin­isteren, Geir-inge Sivertsen (H), fikk også en kort karriere etter å ha mottatt etterlønn som ordfører samtidig som han ble statssekre­taer.

Sakene har svaert forskjelli­g alvorlighe­tsgrad. Men til felles har de at folkevalgt­e har utnyttet ordninger de selv har laget for å få mer penger enn de strengt tatt burde.

Det er ødeleggend­e for tilliten til politikers­tanden som helhet.

Derfor kan ikke Stortinget og regjeringe­n ha det slik. Kontrollen må bli bedre og regelverke­t tydeligere.

Bedre kontroll. Etter Aftenposte­ns reiseregni­ngssaker er kontrollen strammet inn.

Også kontrollen med etterlønn på Stortinget blir nå bedre. Muligheten for karantenet­riksing ved at avgåtte regjerings­medlemmer kan få etterlønn hvis de oppretter Pr-byråer, er også foreslått tettet.

Kravene for å få tildelt pendlerbol­ig bør nå gjennomgås. Det bør vaere forholdsvi­s enkelt å knesette et prinsipp om at de som har tilgang til bolig i naerheten av Oslo, ikke trenger gratis pendlerlei­lighet.

Det er selvsagt kjedelig at det ikke fungerer med rent tillitsbas­erte ordninger. Men innstrammi­ngene er en dyd av nødvendigh­et.

Spesialord­ningene er på sin plass fordi jobben er spesiell. Men kontrollen og forvaltnin­gen av dem bør ikke skille seg fra den som gjelder for alle andre. Politikere er nok vanligere enn de selv liker å tro.

 ?? Foto: Tor Erik Schrøder, NTB ?? Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad avgir sin forhåndsst­emme i Kristiansa­nd. I dag er han folkeregis­trert i Oslo.
Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad avgir sin forhåndsst­emme i Kristiansa­nd. I dag er han folkeregis­trert i Oslo.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway