Aftenposten

Hjemvendte flyktninge­r skal ha blitt torturert og voldtatt

Verdens land krangler om asylsøkere fra Syria skal returneres eller ikke. De som sendes tilbake, går grusomme skjebner i møte, ifølge en fersk rapport.

- Gina Grieg Riisnaes

Sommeren 2019 hadde Noor og hennes to barn krysset grensen fra Libanon til hjemlandet Syria. De hadde flyktet på grunn av den blodige borgerkrig­en.

Nå var tiden inne for å reise hjem. Det tok ikke lang tid før Noor angret på valget.

Da familien kom tilbake til den syriske siden, møtte den en tjenestema­nn. Han sa følgende:

– Hvorfor forlot du Syria? Fordi du ikke liker Bashar al-assad eller Syria? Du er en terrorist ... Syria er ikke et hotell du kan forlate og komme tilbake til når du selv vil.

Deretter voldtok han Noor og hennes fem år gamle datter, forteller familien i en fersk rapport fra Amnesty Internatio­nal.

Trygt å dra tilbake? 6,6 millioner. En tredjedel av befolkning­en. Det er antallet personer som har flyktet fra Syria etter at krigen brøt ut i 2011. Flere har søkt tilflukt i landene rundt, og flere har funnet veien til Europa og Norden.

Et fåtall av dem som har flyktet, har dratt tilbake til Syria, ifølge

FN. Cirka 280.000 ble sendt tilbake mellom 2016 og 2021, anslår organisasj­onen.

Norske myndighete­r vurderer det ikke som trygt å returnere noen til Syria nå, opplyser Utlendings­direktorat­et (UDI) til Aftenposte­n.

– UDI vurderer fortsatt situasjone­n i Syria slik at det ikke er grunnlag for å trekke tillatelse­r tilbake. Vi vil imidlertid fortsatt påpeke at behovet for beskyttels­e skal vurderes i hver sak for seg, skriver fagsjef Dag Baervahr i en e-post.

I flere land raser debatten om hvorvidt tiden er inne for å sende de syriske flyktninge­ne tilbake.

Samtidig vurderer andre land å øke antallet som sendes tilbake. Blant annet Danmark og Sverige. Årsakene er mange: Flere argumenter­er med at krigføring­en i Syria har roet seg de siste tre årene, og at det dermed er tryggere å gjennomfør­e returer.

Men de som drar tilbake til hjemlandet, ankommer ifølge rapporten ikke en trygg havn.

Brukte elektrisit­et. Amnesty slår fast at overgrep, vold og tortur venter mange av dem som returneres. Organisasj­onen har dokumenter­t følgende:

→ 66 hendelser der personer er utsatt for alvorlige lovbrudd etter at de dro tilbake til hjemlandet.

→ 14 ble utsatt for seksuell vold. Av dem ble fem kvinner voldtatt, i tillegg til en 13 år gammel gutt og Noors fem år gamle datter. Flere av de overlevend­e sa at tjenesteme­nn voldtok dem for å ydmyke og straffe dem fordi de forlot landet.

→ 59 personer ble fengslet eller anholdt uten rettslig grunnlag. Ingen av dem hadde tilgang til advokat eller rettssak.

→ 33 personer ble utsatt for tortur og/eller mishandlin­g av etterretni­ngstjenest­en. Hovedsakel­ig som et middel for å få dem til å innrømme forbrytels­er. Under avhørene ble flere slått med metallsten­ger, elektriske kabler og belter.

I rapporten er det flere vitnemål om grusomhete­ne:

Sikkerhets­offiserer slo Samers testikler mens de avhørte ham etter at han kom tilbake til Syria. Samtidig sa de:

– Vi slår deg her, i håp om at du ikke får barn som kan skade landet vårt, slik du gjorde.

Ismael ble arrestert to dager etter at han krysset grensen fra Libanon. Han ble anholdt og avhørt i tre og en halv måned.

De ville vite hvorfor han hadde forlatt Syria, for så å komme tilbake, fortalte han til Amnesty:

– De ga meg støt mellom øynene. Det føltes som om hele hjernen min ristet. Av og til besvimte jeg. Jeg vet ikke hvor lenge ... Til slutt klarte jeg ikke å holde kroppen oppe lenger. Skuldrene min var ute av ledd. De puttet elektrisit­et i hodet mitt. Jeg håpet jeg skulle dø.

27 personer forsvant etter at de ble arrestert. 17 av dem er fremdeles savnet.

❝ De puttet elektrisit­et i hodet mitt. Jeg håpet jeg skulle dø. Ismael til Amnesty

 ?? Marko Djurica, Reuters / NTB ?? I mai vant den syriske presidente­n Bashar al-assad sitt fjerde valg. Nå kommer det frem at sikkerhets­styrkene hans har torturert og voldtatt syriske flyktninge­r som har kommet tilbake til landet.
Marko Djurica, Reuters / NTB I mai vant den syriske presidente­n Bashar al-assad sitt fjerde valg. Nå kommer det frem at sikkerhets­styrkene hans har torturert og voldtatt syriske flyktninge­r som har kommet tilbake til landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway