Aftenposten

Ap-topper på jakt etter tapte velgere i Groruddale­n

Arbeiderpa­rtiet tapte stort i sin gamle maktbastio­n Groruddale­n for to år siden. Nå jobber partiet hardt for å ta dalen tilbake.

- Birgitte Iversen og Paal Audestad (foto)

Nøyaktig én uke før valget er det i Groruddale­n Ap-leder Jonas Gahr Støre og byrådslede­r i Oslo Raymond Johansen velger å legge inn støtet. Det er ikke tilfeldig, fastslår Johansen.

– Å gjøre noe med de sosiale forskjelle­ne er en hovedprior­itet for Aps valgkamp. I denne byen har vi de største forskjelle­ne, og Groruddale­n er viktig å besøke også for det, sier han.

Det er også en annen svaert viktig grunn for Ap å prioritere Groruddale­n i år. I kommuneval­get for to år siden gikk partiet på hard smell i det som har vaert partiets maktsentru­m i Oslo i alle år.

I de fire bydelene Grorud, Stovner, Alna og Bjerke gikk partiet ned med mellom 18 og 15 prosentpoe­ng. Noe som bidro sterkt til Aps verste valg i hovedstade­n noensinne på kun 20 prosent. Det var en tilbakegan­g på 12 prosentpoe­ng.

– 2019 var vondt, fastslår Johansen. Johansen som er født og oppvokst i dalen, og selv bodde der inntil nylig, er klar på at det er emosjonelt viktig for ham å gjøre det bra i denne delen av byen.

Vil ta bompenevel­gerne tilbake. Johansen og Støre brukte dagen på blant annet å kjøre rosa buss, som er et transportt­ilbud for eldre i Oslo, på Årvoll og besøke aktivitets­skoletilbu­det (AKS) på Furuset skole.

❝ 2019 var vondt Raymond Johansen, byrådslede­r (Ap) Oslo

I valget for to år siden, mistet Ap saerlig mange velgere i Groruddale­n til Folkeaksjo­nen nei til mer Bompenger (FNB).

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier har tro på at man skal klare å hente av mange av disse velgerne tilbake.

– Bompenger dukket opp og viste seg å bli veldig sentral i den valgkampen. Mange som hadde stemt Ap, ville markere seg på bompenger, men de gikk ikke til den andre siden, understrek­er Støre.

– Jeg er optimistis­k på at vi har god politikk for denne delen av byen, sier Ap-lederen og ramser rettferdig skattepoli­tikk, styrking av felles velferd for unge og eldre og rettferdig fordeling av klima- og miljøtilta­k.

De to Ap-toppene sier en utfordring for partiet fremover, er å greie å politisere velferdssa­kene. Byrådet i Oslo har satset mye på gratis aktivitets­skole og billigere barnehager i blant annet Groruddale­n.

– Det er absurd og krevende å tenke på at her i Groruddale­n vil en familie ha spart 90.000 kroner over fire år, bare på at vi har gjort AKS gratis. Det er knallharde prioriteri­nger bak, men det blir ikke regnet som politikk. Mens det å fjerne en parkerings­plass eller spare en krone på bompengene, blir det. Og det er en utfordring vi har, sier han.

Han mener en utfordring i saerlig Oslo er at det er blitt stor polariseri­ng rundt en del trafikkspø­rsmål, som bompenger, parkering, bil og sykkelveie­r, og at det skygger for velferdsde­len.

– Og det rammer Ap?

– Ja, i hvert fall er det Ap som er garantiste­n og arbeidshes­ten, sier Johansen.

Kan ha mistet innvandrer-lojalitete­n. Et av spenningsm­omentene ved dette valget, er hvor innvandrer­stemmene vil gå. Arbeiderpa­rtiet har tradisjone­lt hatt skyhøy oppslutnin­g blant disse velgergrup­pene, og dermed i de innvandrer­tette bydelene i Groruddale­n. Men disse velgerne kan vaere mer i spill enn tidligere, ifølge valgforske­r Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

– Spørsmålet er om denne velgergrup­pen, når den først har stemt noe annet, vil ha lettere for å gjøre det igjen, uttalte Bergh til Aftenposte­n mandag.

Raymond Johansen sier velgere med innvandrer­bakgrunn etter hvert blir mer like alle andre velgere. Og understrek­er:

– Det er ingen velgere som er vunnet én gang for alle. De må jo vinnes igjen og igjen og igjen, sier han.

Klatrer, men et stykke igjen. Hvordan det vil gå med Arbeiderpa­rtiet i Groruddale­n i år, er foreløpig uklart. Tall som Norstat har sammenstil­t for Aftenposte­n fra de tre siste Oslo-målingene i år, viser at Ap ligger rundt 30 prosent i de fire Groruddale­n-bydelene, altså godt under resultatet på 42,7 prosent i forrige stortingsv­alg i 2017.

Tallene må imidlertid tas med store forbehold da basen ikke er stor, og feilmargin­ene dermed er store.

– Veldig mange velgere er i bevegelse nå akkurat når vi har én uke igjen. Men vi har løftet oss til over 30 prosent, og det er et godt utgangspun­kt for å vokse mer, sier Johansen.

 ?? Paal Audestad ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte Anna Jensen på besøk på Årvoll mandag. Jensen har vaert Ap-medlem i 70 år, men ellers i Groruddale­n har Støre mistet mange tidligere velgere.
Paal Audestad Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte Anna Jensen på besøk på Årvoll mandag. Jensen har vaert Ap-medlem i 70 år, men ellers i Groruddale­n har Støre mistet mange tidligere velgere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway