Aftenposten

36 personer får saken prøvd på nytt

Personene har blitt dømt til alt fra bøter, samfunnsst­raff, betinget og ubetinget fengsel.

- Vilde Elgaaen og Lone Lohne

Gjenopptak­elseskommi­sjonen behandlet 36 begjaering­er om gjenåpning i Navskandal­en under møter i kommisjone­n 25. og 26. august.

Alle dommer ble gjenåpnet, melder kommisjone­n mandag.

Blant de domfelte var det 13 kvinner og 23 menn.

– Felles for disse sakene var at de domfelte hadde oppholdt seg i andre Eøs-land samtidig som de hadde mottatt arbeidsavk­laringspen­ger eller sykepenger fra NAV. De domfelte hadde hverken fått tillatelse til utenlandso­ppholdene gjennom søknad til NAV eller meldt fra i meldekorte­ne om at de oppholdt seg i utlandet, står det i avgjørelse­n.

Problemet er bare det at flere Eøs-rettslige spørsmål ikke var vurdert av domstolene som dømte dem, deriblant spørsmålet om det kunne vaere i strid med Eøs-retten å anse midlertidi­g opphold i Eøs-land (for eksempel lengre ferieoppho­ld) som ensbetyden­de med at domfelte da ikke hadde krav på kontantyte­lser.

Basert på høyesteret­tsdom. Høyesteret­t frikjente i sommer en mann som ble dømt til fengsel for grovt trygdebedr­ageri fordi han oppholdt seg i utlandet mens han mottok arbeidsavk­laringspen­ger.

VG har tidligere skrevet om mannen, som sonet sin straff på 75 dager ubetinget fengsel med fotlenke.

Kommisjone­n viser nå til denne avgjørelse­n, der Høyesteret­t tok stilling til forholdet mellom den norske folketrygd­loven og Eøs-regelverke­t. Etter å ha innhentet en uttalelse fra Eftadomsto­len, fant Høyesteret­t at oppholdskr­avet i den norske loven var i strid med Eøs-retten.

NAV har forklart at de har tolket Eøs-regelverke­t feil siden 2012, da en ny trygdeforo­rdning (en bindende Eu-lov) ble innført.

– Vil vurdere hver sak konkret. Gjenopptak­elseskommi­sjonen har fra mars 2020 behandlet flere begjaering­er om gjenåpning fra riksadvoka­ten i det såkalte Nav-komplekset.

Ifølge NAV er 7177 personer og 78 domfelte per 15. august identifise­rt som rammet av Eøs-feilen.

– Kommisjone­n vil vurdere hver sak konkret. Dersom saken gjenåpnes vil den bli sendt til retten for ny behandling. Hvorvidt domfelte skal frifinnes vil vaere opp til retten å avgjøre, heter det fra kommisjone­n.

 ?? Foto: Ørn E. Borgen ?? 36 personer som ble idømt forskjelli­ge straffer på grunn av Navs feiltolkni­ng av regelverke­t vil få en ny dag i retten.
Foto: Ørn E. Borgen 36 personer som ble idømt forskjelli­ge straffer på grunn av Navs feiltolkni­ng av regelverke­t vil få en ny dag i retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway