Aftenposten

Dna-analysen er revolusjon­ert etter drapet i 1995

Det er nytt materiale – ikke nytt gjennombru­dd i Dna-analyse som har ført til siktelse, sier ekspert. Siden 1995 er metodene likevel kraftig endret.

- Sveinung Berg Bentzrød, Per Magnus Nordrum Riseng og Hans O. Torgersen

Den nye siktelsen i Tengs-saken bygger på Dna-undersøkel­ser. Det konstatert­e politiinsp­ektør Lars Ole Berge da en 50 år gammel mann før helgen ble pågrepet, siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Bak siktelsen lå resultater fra en Dna-analyse politiet mottok i 2019. Den er gjennomfør­t ved Rettsmedis­insk institutt i Østerrike. Dna-materialet inneholdt ifølge politiet både prøver som tidligere var analysert og nytt materiale.

Aftenposte­n har fått bekreftet, fra en kilde med innsyn i saken, at materialet som har gitt Dnaresulta­tet som siktelsen bygger på, ikke er hår.

Søndag kveld skrev VG at det dreier seg om blod funnet på Birgitte Tengs' strømpebuk­se. Ifølge avisen er det snakk om en såkalt blandingsp­rofil, det vil si at den inneholder DNA fra mer enn én person.

Utfordring­en for politiet og påtalemynd­igheten er at resultatet ikke er en fullstendi­g Dna-profil. Ifølge VG er Dna-profilen av en slik art at det kan stamme fra mistenkte, eller naere mannlige slektninge­r.

Det nye beviset kan i seg selv ikke utelukke at andre enn siktede har begått drapet. Derfor gjenstår det mye arbeid for etterforsk­ere og eksperter.

Den varetektsf­engslede 50åringen som er siktet i saken, erkjenner ikke straffskyl­d.

Gjennombru­ddet. Dna-analyser har gjennomgåt­t en revolusjon siden 1995. Da var det bare noen få år siden slike analyser første gang ble benyttet i krimteknis­k sammenheng.

Det store gjennombru­ddet kom tidlig på 2000-tallet. Og utviklinge­n av analysemet­odene har fortsatt, sier Dna-analytiker og tidligere sakkyndig i norske domstoler, Ragne Kristin Farmen.

Hun tror likevel ikke at det er en ny metode som ligger bak siktelsen. Snarere det nye materialet politiet har fått analysert. Og som politiet ikke vil gå inn på.

Men hva kan man finne ut i dag som man ikke kunne i 1995?

Fra strekkode til dypdykk. Aftenposte­n har snakket med flere eksperter på Dna-analyse. I korte trekk beskriver de historikke­n slik:

Da man begynte med Dna-analyser, laget man en form for strekkode. Målet var å finne unike strekkoder. Til det trengte man ganske store mengder DNA. Men selv om man hadde det, var det ofte vanskelig å sammenlign­e resultaten­e fra ulike prøver og personer.

Dagens analysemet­ode kalles Polymerase chain reaction (PCR), polymerase­kjedereaks­jon på norsk. Her kopierer man opp informasjo­nen i cellemater­ialet som er tilgjengel­ig. Så studerer man så mange områder som mulig i det som kalles Dna-trådene.

I starten fikk analytiker­ne tak på ett område fra Dna-tråden. Senere fire. Nå har man passert 20. Det finnes flere tusen. Men mange av dem er uinteressa­nte i kriminalte­knisk sammenheng.

Det gjelder å finne markører som ikke handler om øye- eller hårfarge, men som gir informasjo­n om at akkurat denne personen er helt forskjelli­g fra en annen. Det viktige er altså å velge områder som kan benyttes til å skille godt mellom personer. Men jo flere områder man kan analysere, dess enklere blir det å skille mellom personer.

Pcr-metoden gir mulighet til å få mye informasjo­n ut av selv små mengder materiale av hår, saed, spytt, blod eller hudceller. Også fra gammelt materiale, om det er godt oppbevart.

Lik «mannslinje». Med den nye metoden er det nok at en person har berørt en gjenstand med bare en finger. Cellemater­iale som i utgangspun­ktet ikke er synlig, kan analyseres.

I tillegg har man analyser av Ykromosome­r. Tilsammen gir dette to ekstra verktøy.

I Tengs-saken handler det om en mann. Da kan man finne en «mannslinje» som er unik for denne mannes familie, men der man ikke kan skille mellom ham og faren eller andre mannlige slektninge­r.

Kommer man ikke naermere enn en «mannslinje», vil etterforsk­ningen handle om å utelukke at andre i familien har kunnet begå den kriminelle handlingen.

En ufullstend­ig Dna-prøve er uansett verdifull med tanke på å utelukke personer.

Ifølge VG er det i rettsdokum­entene fra 1995 beskrevet en blodflekk på offerets strømpebuk­se.

Det ble også funnet et hårstrå på strømpebuk­sen.

 ?? Foto: Jan Kåre Ness, NTB ?? Politiinsp­ektør Lars Ole Berge informerte pressen om den overrasken­de pågripelse­n fredag.
Foto: Jan Kåre Ness, NTB Politiinsp­ektør Lars Ole Berge informerte pressen om den overrasken­de pågripelse­n fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway