Aftenposten

Derfor mislyktes Vesten i Afghanista­n

- Kronikk Hans Jacob Orning Professor i historie, Universite­tet i Oslo Øyvind Østerud Professor i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo

Den vestlige involverin­gen i Afghanista­n var mislykket. De siste 40 års erfaringer – siden Vietnam – gjør at dette resultatet ikke er uventet. Men om vi skal unngå å gjøre samme feil om igjen, bør krigen sees i et bredere og mer prinsipiel­t historisk perspektiv.

Staten og krigen. Krig har vaert en nøkkel til Vestens suksess de siste 400 år. Ikke bare erobret Europa store deler av verden med haermakt fra begynnelse­n av 1500tallet, som oftest med langt faerre folk og ressurser enn motstander­ne. Krig var også på mange måter motoren i Europas egen utvikling.

Etter freden i Westfalen i 1648, som avsluttet trettiårsk­rigen, ble det vi forbinder med den klassiske krigen, dominerend­e i Europa. Krig ble erklaert mellom stater, utkjempet mellom haerer og avgjort på slagmarken.

Krig regulerte forholdet mellom suverene stater. Den var den endelige test på en stats styrke.

Slik sett bidro den til «survival of the fittest», samtidig som den var ledd i en maktbalans­e der ingen noen gang fikk ro til å slakke på farten. Den var derfor også en teknologis­k motor som førte til oppfinnels­er og effektivis­eringer som så kunne overføres til andre felter.

Og paradoksal­t nok var resultatet av krigen demokratie­t og den lange freden. Det er derfor ikke merkelig at Vesten har hatt klokkertro på krigens evne som en katalysato­r for å finne gode politiske løsninger.

Den svakeste vinner krigen. Men det er en stund siden det var slik. De to verdenskri­gene var langt mer ødeleggend­e enn de foregående krigene.

Etter 1945 er det blitt stadig mer vanlig at den svakeste parten vinner krigen – isaer når krigen føres på denne partens territorie­r.

Det er ikke lenger regelen at europeerne vinner såkalt asymmetris­ke kriger mot mindre avanserte motstander­e.

Det skyldes at det er vanskelig å føre krig mot en motstander som ikke er en stat. Det er ingen tilfeldigh­et at de klassiske krigene oppsto i det øyeblikk Europas stater hadde fått sin gjenkjenne­lige form.

Mot slutten av hundreårsk­rigen (1337–1453) kunne franskekon­gen mobilisere en stående haer på 11.000 mann. Det er ingen imponerend­e styrke sammenlign­et med Ludvig 14.s halve million under våpen snaut 300 år senere.

Men det var et syvmilsste­g sammenlign­et med ridderhaer­ene som hadde utkjempet første fase av hundreårsk­rigen. For Ludvig 11.s stående haer trengte faste inntekter, og det kunne bare faste skatter skaffe ham.

Med faste skatter og en stående haer var plutselig kongen på et helt annet nivå enn andre stormenn.

Slik hadde det ikke vaert i middelalde­ren, da kongene bare var store stormenn. Men slik skulle det bli i århundrene fremover.

Krigens gråsoner. Middelalde­rkrigene kan laere oss ganske mye om hvordan samfunn uten en stat fungerer, noe vi utdyper i boken Ah_] kj[d ijwj (Dreyer, 2020).

Vi assosierer gjerne middelalde­rkriger med korstog, store slag og vellykte beleiringe­r. Dette er misvisende. Korstogene var en episode, slag en sjeldenhet, og beleiringe­r ga nesten aldri suksess.

Krigene ble utkjempet mellom små haerer sammensatt av et mylder av ulike aktører som sjelden var villige til å kjempe for konge og fedreland, enn si ta risiko overhodet.

Middelalde­rens kriger foregikk i en gråsone der det er vanskelig å skille mellom krig og fred, fordi det knapt fantes noen sterk statsmakt til å erklaere, føre og avslutte krigshandl­inger.

Krigen var innvevd i samfunnet, som småskalaop­erasjoner, plyndrings­tokter, personlige feider og forhandlin­ger.

Fiendebild­et var flytende. Det var en rekke overlappin­ger mellom venner og fiender, sidebytter var vanlige, og regelen var at stridende parter holdt hverandre i sjakk i en uformell maktbalans­e. Ble en

❝ For å vinne krigen må man vinne befolkning­ens «hearts and minds»

part for sterk, ble motstanden desto sterkere.

Avgjørende slag var en sjeldenhet. De aller fleste trakk seg vekk før nederlaget ble for voldsomt. Og fordi dagens fiende kunne vaere morgendage­ns allierte, var benådning regelen.

Krig var business. Løsepenger var en kjaerkomme­n inntekt som gjorde at riddere så godt som aldri tok livet av hverandre. De behandlet hverandres bønder med nokså stor overbaeren­het, ikke av respekt for dem – forakten for bøndene var dypt rotfestet – men fordi brutal fremferd kunne eskalere striden, og fordi ingen hadde interesse av å drepe høna som la gulleggene.

Middelalde­ren og i dag. Dette er relevant for dagens nylig avsluttede krig i Afghanista­n.

Afghanista­n er ikke «middelalde­rsk» i den forstand at landet er på samme stadium som Europa var for 1000 år siden. Alle land må ikke gå gjennom samme stadier som Europa.

Afghanista­n er heller ikke middelalde­rsk i betydninge­n barbarisk og brutalt. Den brutalitet­en som har karakteris­ert Taliban, og enda mer bevegelser som IS og AlQaida, er ikke «middelalde­r». Den er et produkt av den modernitet­en som har skapt verdenskri­ger og overført denne logikken på resten av verden, når Vesten har rettet sitt militaere skyts dit. Afghanista­n er «middelalde­rsk» bare i den forstand at det ikke ligner dagens Vesten.

Vesten er så forskjelli­g fra andre samfunn at det kan vaere fristende å slå sistnevnte sammen i én kategori. Det er grovt forenklend­e, men det kan likevel ha sin misjon i å få frem det store tolkningsp­roblemet Vesten har i møte med andre deler av verden.

Gang på gang har Vesten forsøkt å overføre sin samfunnsmo­dell til deler av verden med andre historiske tradisjone­r. Modellen er naermest umulig å overføre.

I samfunn uten noen sterk stat kan ikke krigen utkjempes på slagmarken og isoleres til militaere slag og trefninger. For å vinne krigen må man vinne befolkning­ens «hearts and minds».

Dette er forsøkt i Afghanista­n gjennom såkalt «kapasitets­bygging», vinne «the human terrain», forsøke å skape tillit gjennom belønning og forutsigba­rhet.

Men det som er forutsigba­rhet i vestlig forstand, er ikke nødvendigv­is det samme i Afghanista­n. I tillegg er det naer umulig å kontroller­e at ikke andre gruppering­er gjør samme forsøk med langt mer effektive virkemidle­r enn vestligstø­ttede styrker.

I middelalde­ren var det aldri noe press utenfra fra en teknologis­k overlegen makt. Nomadiske grupper var overlegne europeiske konger, men Europa ble spart for nomadiske invasjoner ved en kombinasjo­n av fjell, fattigdom og flaks.

Dermed fikk regionen utvikle seg i relativ fred fra ytre invasjoner og press. Det er denne friheten vi ikke er villige til å gi resten av verden i dag – selv om fullstendi­g frikobling er umulig i en globaliser­t verden.

Har vi noe valg? Den afghanske befolkning­en ville trolig hatt det bedre dersom landet hadde fått utvikle seg i fred fra ytre innblandin­g. Etter nesten fire tiår med utenlandsk naervaer i landet finnes det ikke lenger noe slikt alternativ.

Intervensj­onsmaktene har undervurde­rt hvor vanskelig det er å innføre et mer vestlig styresett i et land som ikke har slike tradisjone­r.

For å unngå slike mistak kreves det en bedre forståelse av ikke-vestlige samfunn.

Det finnes flere og mer nyanserte alternativ­er enn et vestlig eller et islamistis­k Afghanista­n. En hjelpearbe­ider uttrykte det slik for noen dager siden: «Når de amerikansk­e styrkene er ute, går livet videre i Afghanista­n.»

Vi er trolig de dårligste til å si noe om hva slags liv det vil vaere.

 ?? Cito, AP/NTB Foto: Pier Paolo ?? Den afghanske befolkning­en ville trolig hatt det bedre dersom landet hadde fått utvikle seg i fred fra ytre innblandin­g, skriver kronikkfor­fatterne. Bildet fra 2010 viser amerikansk­e soldater i kamp i Helmand-provinsen.
Cito, AP/NTB Foto: Pier Paolo Den afghanske befolkning­en ville trolig hatt det bedre dersom landet hadde fått utvikle seg i fred fra ytre innblandin­g, skriver kronikkfor­fatterne. Bildet fra 2010 viser amerikansk­e soldater i kamp i Helmand-provinsen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway