Aftenposten

Vesten må stille krav

- Javad Jaghori

For oss norskafgha­nere er det fortsatt vanskelig å ta innover oss den enorme tragedien som er skapt ved Talibans maktoverta­gelse. Det er stor sorg og usikkerhet. Vi føler oss sviktet av alle. Samtidig er det rørende med så mye sympati.

Etter at kvinne- og minoritets­fiendtlige Taliban fikk servert makten, er det desperasjo­n og full forvirring om hva som nå kommer til å skje med landets kvinner og minoritete­r. Mange frykter at Talibans første ofre vil vaere millioner av kvinner. Men Talibans raske gjenerobri­ng har også utløst en enorm frykt hos landets minoritete­r. Taliban har lovet det ene etter det andre. Dette er musikk i Vestens ører. Kvinner skal få sin frihet og deres rettighete­r skal bli ivaretatt. Landets minoritete­r skal få leve i fred og få praktisere sin religion og kultur, osv.

Taliban ønsker sharia og er kjent for sine nådeløse straffemet­oder. Steining til døde, avkutting av hender og henging uten noen form for rettergang er noen av metodene Taliban har brukt tidligere. Det er utenkelig at Talibans ideologi tillater dem å respektere folkerette­n. Dette har skapt sterk frykt. Etter få dager med Taliban ser vi bokhandler­e som setter fyr på sine bøker, musikere som ødelegger sine gitarer og unge kvinner og menn som har begynt å kle seg i konservati­ve klaer.

Gruppene som Taliban betrakter som sine aller verste fiender, er dem de anser som vantro (utlendinge­r), kvinner og landets minoritete­r. De siste blir ikke betraktet som gode nok muslimer. For landets minoritete­r og kvinner oppfattes Talibans løfter som et desperat forsøk på å bygge tillit hos befolkning­en, men også et forsøk på å berolige Vesten og de større aktørene som har interesser i landet.

Selv om Taliban har gitt forsikring­er, vet vi hva de står for. Kvinner og landets minoritete­r føler seg veldig utsatt og frykter at Taliban gjenopptar sine brutale metoder. Disse gruppene slet allerede under den korrupte Ghaniregje­ringen, og spørsmålet er bare hvor mye verre de kommer til å få det.

Verdenssam­funnet kan påvirke situasjone­n i landet. Til tross for milliarder av dollar i utenlandsk­e bidrag de siste årene er landet i teorien konkurs og helt avhengig av økonomisk støtte utenfra. Før Norge og Vesten bidrar økonomisk, må det settes tydelige krav og forventnin­ger til Taliban om å respektere folkerette­n og ivareta rettighete­ne til landets minoritete­r og kvinner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway