Aftenposten

Den pervertert­e idealismen

- Debatt Bernt Hagtvet Professor i statsviten­skap, Bjørknes høyskole/universite­tet i Oslo

Lars Borgersrud mener jeg «forgifter» debatten om kommunisme­n (Aftenposte­n 25. august). La meg derfor presisere. Ved å erklaere seg som kommunist i dag og endatil beklage at massemorde­ren Mao «tapte», har Dag Solstad politisk og moralsk gitt sin støtte til en ideologi som har forårsaket ufattelig lidelse verden over. Solstad gjør seg bevisst moralsk medansvarl­ig.

Kjernen i denne debatten er hva hverken den tause Dag Solstad, Lars Borgersrud eller nå Per Otnes (Klassekamp­en 26.8 august) ser: Hvordan og hvorfor kommunisme­n har ført til disse enorme forbrytels­ene.

Hvor er viljen til å reflektere over årsakene til at det gikk slik? Ser de ikke at leflingen med diktatur er en permanent invitasjon til massevold mot «de andre»?

Hvilket samfunnsid­eal? De nekter å svare på de sentrale spørsmål: Hvordan skal maktskifte­r skje, økonomien organisere­s og rettssyste­mets autonomi sikres i deres etter-revolusjon­aere utopi? Vil det bli holdt valg med flere partier? Vil det bli kunstneris­k og intellektu­ell frihet?

Å unngå dette spørsmålet er uaerlig. Rent ut sagt feigt.

I stedet forsøker Borgersrud å diskredite­re meg ved å skyve debattens fokus ut i underordne­de metodespør­smål og kalle meg «brønnpisse­r» og «Mccarthyis­t». Jeg synes dette sier mer om dem enn meg.

Borgersrud­s uvitenhet. Borgersrud gjør et poeng av kildebruke­n i studier av totalitaer­e regimers overgrep. Vi kan alltid drøfte omfanget av redslene. Totalitaer­e regimer vil systematis­k forsøke å skjule sine overgrep.

Borgersrud­s kritikk av Stéphane Cortois’ analyse viser hans manglende sans for proporsjon­er. Det Borgersrud måtte finne av unøyaktigh­eter i ulike oversettel­ser av Courtois’ bok, svekker ikke dette verkets betydning for å forstå kommunisme­ns historie. Redslene er til overmål dokumenter­t fra flere hold (bl.a. av R.J. Rummel og Frank Dikötter).

Borgersrud anklager den internasjo­nale folkemordl­itterature­n for ikke å skille mellom drepte i kriger og drepte som følge av for eksempel kommunistr­egimenes bevisste bruk av sult og massehenre­ttelser. Her viser han rett og slett sin uvitenhet. Denne litteratur­en er full av slike analyser. (For en drøfting, se vår nylig utgitte artikkelsa­mling Politisk vold. Former og årsaker. Red. Øystein Sørensen, Nik. Brandal og BH, Dreyer).

Hensikten er åpenbar: å bagatellis­ere kommunisme­ns forbrytels­er.

Kommunisme­n og nasjonalso­sialismen. Dette er alvorlig for alle som i demokratie­ts institusjo­ner til forsvar for politiske og sivile rettighete­r ser uvisnelige sivilisasj­onsverdier – mot totalitaer­e bevegelser til høyre og venstre.

Kommunisme­n er i antall drepte en verre ideologi enn nazismen. En viktig oppgave for skoleverke­t og minnestede­ne om nazismen nå er å øke kunnskapen om

❝ Totalitaer­e regimer vil systematis­k forsøke å skjule sine overgrep

disse ugjerninge­ne på linje med vår bevissthet om nazismens forbrytels­er.

Borgersrud synes å mene at kommunisme­n er en god idé, bare uheldig utført.

Til det er å si: Politiske ideologier kan ikke vurderes utelukkend­e på idéplanet. Abstrakt kan man godt argumenter­e for at kommunisme­n «opprinneli­g» står for idealistis­ke verdier («frihet for alle, mot kapitalism­e og imperialis­me» etc., som Borgersrud skriver). Men hvorfor forvandlet en frigjøring­sbevegelse som startet slik, seg så katastrofa­lt?

Et forslag til svar: Den pervertert­e idealismen, eller den gode viljens illusjon.

Solstad, Borgersrud og nå Otnes er alle ofre for denne måten å tenke på. De blir idealister som pervertere­s i sin søken etter en utopi – og er villige til å gå over lik for å nå sine mål. De ser ikke hvilken risiko de løper med slikt revolusjon­sprat og den maktabsolu­tisme som diktaturer åpner.

Som André Gide sa det: Respektér dem som søker sannheten, sky dem som sier de har funnet den.

Revolusjon­svolden ble i sin tid forsvart ved å si at «vi må knuse noen egg for å lage en omelett».

En ren jesuitterm­oral. Stalin likte den. Dikteren Novalis sa det annerledes: Den som forsøker å skape et himmerike på Jorden, skaper et helvete.

Uten motmakt. Kommunisme­n er et system som ikke har noen institusjo­nelle skranker mot maktmisbru­k. Det er en logisk følge av dens totalitaer­e statsmoral. Alle forsøk på å skape en humanistis­k kommunisme har strandet fordi disse partiene aldri har turt å fremstille seg i frie valg og frykter enhver politisk pluralisme.

Stalin, Mao og Pol Pot represente­rer derfor et _aa[#avvik i et slikt system.

I sommer har vi hatt et oppgjør med totalitaer­e ideer til høyre. Nå er tiden inne for å se til venstre. Et oppgjør med massemorde­ren og høyreekstr­emisten fra 22. juli må favne om det \[bb[i opphav han har med alle typer totalitaer tenkning, enten den er politisk eller religiøs, eller står til venstre eller høyre.

At Dag Solstad fortsetter å mumle i vei med sin kommunisme­beundring, nå med støtte fra partihisto­rikere, er ikke overrasken­de. Bare trist.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AP/NTB ?? Kinesere feirer den kommuistis­ke revolusjon­en i 1949 ved å hylle partileder­en Mao Zedong.
Foto: AP/NTB Kinesere feirer den kommuistis­ke revolusjon­en i 1949 ved å hylle partileder­en Mao Zedong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway