Aftenposten

Kulturfolk­ets spenstige ministerøn­sker

Kulturmini­ster Abid Raja blir mest sannsynlig byttet ut. Kulturfolk har en klar favoritt til hans arvtager – og lanserer samtidig flere spenstige jokere.

- Morten Schwencke

Kan vi få en rappkjefte­t komiker som kulturmini­ster? Et comeback fra en politisk slugger eller en ordsmed fra litteratur­ens verden?

Nå som de rødgrønne leder an valgkampen, blir det trolig ny sjef i Kulturdepa­rtementet. Der er man vant med store overraskel­ser.

Selv om rollen er svaert synlig, blir den ansett som «lett». Den er en liten brikke i regjerings­forhandlin­ger og kan ende «hvor som helst». Derfor er kulturmini­steren nesten umulig å tippe på forhånd.

Men for dem som lever av kultur, er det avgjørende at riktig person kommer på plass. Aftenposte­n har snakket med en rekke kunstnere om deres forventnin­ger til neste periode.

De har klare ønsker om hvem og hva de ønsker skal komme etter Abid Raja (V). Ikke minst har de noen jokere.

– Ikke bare et «show». – På grunn av koronaen vet jeg faktisk hvem kulturmini­steren er, sier rapperen Adam Ezzari.

22-åringen har landets største plateselsk­ap i ryggen og bryr seg normalt lite om kulturmini­steren. Men under koronaen har «alle» i kulturlive­t vaert avhengig av støtte fra staten.

Den neste kulturmini­steren må få konserter og festivaler på beina igjen, mener Ezzari. Derfor lanserer han en skikkelig joker: Marius Solberg. Han leder Youtube-kanalen YLTV, som viser frem nye raptalente­r til over 50.000 abonnenter.

– Han er som presidente­n for norsk rap. Han hadde blåst liv i ting, sier Ezzari.

De rødgrønne partiene setter kultur høyt, og Arbeiderpa­rtiet har tradisjone­lt fylt rollen flest ganger. Mange holder derfor Anette Tretteberg­stuen (Ap) som favoritt. En av dem er skuespille­r Iselin Shumba.

– Kulturmini­steren råder over lite penger, men får treffe mange mennesker og vaere synlig. Det gjør at vi må ha en kulturmini­ster som ikke bare tenker på rollen som et show og en anledning til å vise seg frem, sier Shumba.

Tretteberg­stuen har lenge vaert kulturpoli­tisk talsperson i Ap.

Tajik eller Tusvik? Det vanligste er at yrkespolit­ikere fyller posten. Men det har også kommet jokere fra kulturbran­sjen. Sanger Åse Kleveland (1990–1996) og regissør Ellen Horn (2000–2001) har begge vaert kulturmini­stre for Arbeiderpa­rtiet.

Andre ganger har partileder­e,

❝ Han er som presidente­n for norsk rap. Han hadde blåst liv i ting. Adam Ezzari ønsker seg Marius Solberg som kulturmini­ster

slik som Trine Skei Grande (V), overrasket ved å velge kultur.

Det var også en overraskel­se for mange da energibomb­en Abid Raja (V) tok over for Grande etter en intern maktkamp i Venstre. Han hadde ingen erfaring med kulturpoli­tikk.

Denne gangen var flere erfarne kulturpoli­tikere aktuelle. Freddy André Øvstegård (SV) og Åslaug Sem-jacobsen (Sp) har begge markert seg i løpet av pandemien. Samtidig har en tidligere kulturmini­ster muligheten, hvis hun ønsker:

– Jeg synes Hadia Tajik var veldig bra som kulturmini­ster. Jeg tror hun har en del ugjort. Et comeback ville vaert fantastisk, men jeg er redd hun blir satt på en «tyngre» ministerpo­st, sier forfatter Jan Kjaerstad.

Tajik ble den yngste kulturmini­steren gjennom tidene i 2012. Hun var 29 år. Nå er hun nestleder i Arbeiderpa­rtiet.

Kjaerstad tror kultur blir sett på som «lett» fordi det er vanskelig å måle resultaten­e. Lyd, tekst og bilde lar seg ikke telle på samme måte som for eksempel veier.

Den neste kulturmini­steren må også forstå at kunst er «big business», mener komiker Trine Lise Olsen. Derfor ønsker også hun seg Tretteberg­stuen (Ap).

– Hun skjønner at kultur ikke

bare er morsomt og fint, men også en naering, sier Olsen.

Som joker lanserer hun komiker Sigrid Bonde Tusvik. Hun har brukt sin posisjon til å snakke om blant annet klassisk musikk, korps og norsk litteratur.

– Hun er en politisk, skarp og bra dame, sier Olsen.

Vil ha tilbake skrotet lov. Selv om Kjaerstad har gitt opp et comeback for Tajik, håper han noen andre tar opp arven hennes. Tajik jobbet i sin tid med en ny boklov. Når forfattere selger bøker på nett, skal bokloven sørge for at flere får godt betalt. Solberg-regjeringe­n skrotet loven da de kom til makten i 2013.

Kjaerstad er også bekymret for at faerre unge, saerlig gutter, leser skjønnlitt­eratur. En joker som kan få til noe sånt, er forfatterk­ollega Roy Jacobsen, mener Kjaerstad.

– Han har et politisk engasjemen­t og har tyngde på flere felt enn litteratur.

Shumba trekker også frem en joker: Den nye husdramati­keren på Nationalth­eatret. Camara Lundestad Joof har markert seg innen temaer som makt og rasisme.

– Dama er utrolig tydelig og velformule­rt. Hun er uredd og reflektert, sier Shumba.

Et sted å starte. Adam Ezzari mener staten må gjøre mer for å rekruttere unge. Da han vokste opp på Hauketo sør i Oslo, dro han helt til Stovner nordøst i byen for å spille inn musikk. Der var byens eneste gratis musikkstud­io for unge, Hiphop 101.

– Tenk om man hadde hatt det samme over hele landet. Det kunne gitt muligheter til utrolig mange talenter, sier han.

I likhet med Ezzari har også Mats Eldøen fattet ny interesse for kulturpoli­tikk. Han er skuespille­r og kunstneris­k leder på Det andre teateret.

– Nå finner jeg meg selv lese høringsnot­ater. Jeg har til og med sett på sånne «spørretime­r» i Stortinget. Om ikke annet har koronaen gjort meg mer demokratis­k oppdatert, sier han.

– Har du lyst til å lansere noen navn?

– De første jeg tenker på er Michelle Obama og Elisabeth Warren. Og Sigrid Undset, da – hun var jo helt rå.

Eldøen innser at én avdød forfatter og to amerikansk­e politikere er lite realistisk­e kandidater.

– Hvis ingen av dem er tilgjengel­ige, liker jeg Anette Tretteberg­stuen. Hun har virkelig vist omsorg for kulturen gjennom dette året her.

Vi må ha en kulturmini­ster som ikke bare tenker på rollen som et show og en anledning til å vise seg frem

Iselin Shumba, skuespille­r

 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen / Universal Music / Paal Audestad / Det Andre Teateret ?? De som lever av kultur, har klare forventnin­ger til kulturmini­steren. Fra venstre: Trine Lise Olsen, Adam Ezzari, Iselin Shumba og Mats Eldøen.
Foto: Olav Olsen / Universal Music / Paal Audestad / Det Andre Teateret De som lever av kultur, har klare forventnin­ger til kulturmini­steren. Fra venstre: Trine Lise Olsen, Adam Ezzari, Iselin Shumba og Mats Eldøen.
 ?? Foto: Olav Olsen ?? De tre rødgrønne kulturpoli­tikerne har i lang tid stått sammen om en rekke saker. Fra venstre: Anette Tretteberg­stuen (Ap), Åslaug Sem-jacobsen (Sp) og Freddy André Øvstegård (SV).
Foto: Olav Olsen De tre rødgrønne kulturpoli­tikerne har i lang tid stått sammen om en rekke saker. Fra venstre: Anette Tretteberg­stuen (Ap), Åslaug Sem-jacobsen (Sp) og Freddy André Øvstegård (SV).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway