Aftenposten

Stor guide: Sentrale filmer og serier om 11. september

Det er laget flere filmer og serier om terroransl­aget på amerikansk jord 11. september 2001 enn om Vietnamkri­gen.

-

Helt siden terroransl­aget for 20 år siden har de samme bildene dukket opp foran hver årsdag for 11. september. Først tvillingtå­rnene mot en skyfri blå himmel, så flyene som stuper inn fra siden og bygningene som raser sammen. Det var som i en film, sa vi gjerne, og i de neste årene skulle tragedien finne veien til hundrevis av filmer og serier.

Den serien som tydeligst definerte det første tiåret etter terroraksj­onen var 24. Premisset var som skapt for den paranoide atmosfaere­n som hersket. Gjennom alle sesongene måtte helten, Jack Bauer, redde nasjonen fra et ødeleggend­e terrorangr­ep. Om ikke tortur nyttet i det virkelige liv, fikk Bauer det til å virke i serien. Etter 24 kom Homeland der flere nyanser slapp til.

Å lage en representa­tiv liste med filmer og serier om 9/11 er umulig. Jeg har valgt å utelate den viltvoksen­de undersjang­eren av konspirasj­onsfilmer. Det betyr ikke at alle filmene her er sobre og nyanserte. Både Spike Lee og Michael Moore har fått kritikk for å vaere tendensiøs­e. Men de er sentrale emosjonell­e polemikere som også har en naturlig plass i den bearbeidin­gen amerikaner­ne fortsatt strever med.

01 Turning Point: 9/11 and the War on Terror Netflix

Denne nye serien er for de som ønsker en grundig gjennomgan­g av saerlig de geopolitis­ke konsekvens­ene av terroraksj­onen. Selv om serien ikke rekker over den blodferske fadesen med den amerikansk­e tilbaketre­kkingen fra Afghanista­n, er den nådeløs i sin utlevering av mangelfull amerikansk etterretni­ng.

Serien utmerker seg også ved å erkjenne de enorme sivile lidelsene i Afghanista­n og Irak – ingen selvfølgel­ig ting når amerikaner­ne markerer 11. september.

02 NYC Epicenters: 9/11-2021½ HBO

Regissør Spike Lee har siste ukene fått mye kritikk fordi han innlemmet en kort sekvens der konspirasj­oner om årsaken til 9/11 fikk slippe til. I den versjonen som nå ligger ute, er disse ytringene fjernet.

Jeg synes han kunne ha beholdt disse klippene – om han hadde problemati­sert dem. For konspirasj­onskulture­n hører absolutt hjemme i en serie som omhandler 9/11 i aller videste forstand. Lee viser hvordan hendelsene har påvirket hele spekteret av den amerikansk­e kulturen – fra den voksende polariseri­ngen av samfunnet til fremvekste­n av Donald Trump og Black Lifes Matters.

03 Worth På kino og etter hvert Netflix

Er det mulig å fastsette en pris for tapet av ens naermeste som døde 11. september? Selvsagt ikke, men det er hva advokaten i denne premierekl­are filmen må forsøke å finne ut av. Med utgangspun­kt i kongressen­s kompensasj­onsfond for de etterlatte oppsøker han familiene som fortsatt lever med sorgen. Som advokat er han vant til at alt kan måles i penger. Her kommer han for første gang til kort.

04 9/11 Amazon Prime

Denne serien av de franske filmskaper-brødrene Gédéon og Jules Naudet har den umiddelbar­heten og råheten som nyere dokumentar­er kanskje mangler. Den kom seks måneder etter terrorangr­epet og er fortsatt sjokkerend­e med sin naerhet til begivenhet­ene.

Brødrene holdt på å lage film om en brannstasj­on naer Tvillingtå­rnene da terroren rammet. Resultatet er rystende naergående, men aldri spekulativ­t. Man får unektelig en følelse av «å vaere der» ved siden av brannfolke­ne.

05 The Looming Tower Amazon Prime, SF Anytime, Blockbuste­r

Her går serieskape­rne inn på rivaliseri­ngen mellom FBI og CIA og hvordan det angivelig svekket arbeidet med å forebygge terror. Serien er basert på en Pulitzer-priset bok, men spisser konflikten mellom FBI og CIA enda mer, slik Tv-dramatikke­n har for vane.

Jeff Daniels får frem maktspille­ts avgrunner i en Emmy-nominert rolle der han brøt ut av sin godlynte star persona til fordel for noe mørkere og mindre sympatisk.

06 Fahrenheit 9/11 TV2 Play, Itunes, Sfanywhere, Rakutentv, Viaplay, Google Play, Blockbuste­r

Michael Moores Fahrenheit 9/11 var uløselig knyttet til kulturkrig­en som raste i USA i forkant av presidentv­alget i 2004 og som hadde sitt opphav i 9/11. Moores frekke retoriske montasjer, der George Bush jr. er fremste målskiven, er underholde­nde propaganda.

Moore lanserte Fahrenheit 9/11 i Cannes i 2004, i håp om å påvirke utfallet av det amerikansk­e presidentv­alget. Han lyktes ikke med det, men vant Gullpalmen.

07 Zero Dark Thirty Netflix, Amazon Prime, SF Anytime, Blockbuste­r, Itunes, Rakutentv

Filmen utspiller seg under George W. Bush siste presidentp­eriode, da CIA fortsatt fikk lov til å bedrive såkalt waterboard­ing som avhørsmeto­de i «krigen mot terror». I likhet med Cia-agenten Maya må vi manøvrere oss gjennom en høystakk av koder, avlyttinge­r og internetts­øk på jakt etter nålen, kun med den konteksten vi selv tar med inn i kinosalen.

Filmen har fått kritikk for å antyde at tortur kan virke under forhør. Men filmregiss­ør Kathryn Bigelow er tvetydig i skildringe­n av den. Som hun selv har sagt til filmens forsvar: Å beskrive en inhuman prosess er ikke det samme som å gå god for den.

08 Taxi to the dark side Amazon Prime Video

Bigelow var ikke den første som utforsket «den mørke siden» av krigen mot terror, som davaerende visepresid­ent Dick Cheney mente CIA måtte beherske etter 11.09.01. I flere dokumentar­er, blant annet Taxi to the Dark Side, er metodene i denne hemmelige krigen avdekket.

Her forfølges skjebnen til en afghansk taxisjåfør som ble torturert til døde i Bagram internerin­gsleir. Gradvis trer det frem et større bilde av 83.000 mennesker som ble fengslet frem til 2007 (da filmen ble laget). Regissør Alex Gibney gjør her et effektivt gravearbei­d som helt fortjent ble tildelt en Oscarpris.

 ??  ??
 ?? Foto:netflix ?? «Turning Point: 9/11 and the War on Terror» er en av dokumentar­seriene vår anmelder trekker frem.
Foto:netflix «Turning Point: 9/11 and the War on Terror» er en av dokumentar­seriene vår anmelder trekker frem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway