Aftenposten

Mamma Mia, Grilleriet!

Ti år er gått siden åpningen av Grilleriet. Ikke alt har tålt tidens tann.

- Dagobert

Mamma mia, her var det fullt av folk. Bordvennin­nen og jeg må så å si gå spissrotga­ng mellom alle dem som står i kø for å komme inn på Mamma Mia-forestilli­ngen. Vi har heldigvis munnbind på, for her er det tett mellom publikumme­rne.

Da vi er vel inne i Grilleriet, blir vi møtt av en energisk, blid og travel hovmester som raskt loser oss forbi bordrekken­e til enden av lokalet og en buet sofa overstrødd med myke puter.

Like etter har vi fått hvert vårt glass vin før servitøren kommer ilende med menyer og vinkart.

– Det er litt av et tempo man holder her, sier Bordvennin­nen og ser ut over det nesten fulle lokalet. Det er tydelig at mange skal spise middag før de skal i Folketeate­ret.

As good as new *. Stedet er slik vi husker det fra åpningen i 2011: stort, enkelt møblert med både langbord, rundebord, småbord og innerst en halvsirkel med tomannsbor­d.

Den gang var Josper-grillen det heteste hete, ikke bare fordi den var ny på det norske markedet, men også fordi den kunne holde en betydelig høyere temperatur enn mange andre griller. Den høye varmen skulle gjøre at kjøttet beholdt saftighete­n.

Akkurat det siste kommer vi til å betvile i løpet av måltidet.

(* fra albumet Voulez-vous, 1979)

Take a chance on me *. Menyen består av en blanding av kjøtt, fisk og litt grønt – det aller meste fra grillen, så klart.

– Vegetarian­erne har ikke saerlig mye å velge mellom, sier Bordvennin­nen. – Det eneste jeg finner her, er rødbetcarp­accio ved siden av noen av dessertene.

Kjøkkensje­fens anbefaling kan fås som tre- til femretters meny, så vi velger grillet hjertesala­t, ytrefilet og ost fra den. Fra à la carten plukker vi grillede hummerklør på brioche, andeconfit-burger og sjokoladem­ousse.

(* fra albumet Abba – The Album, 1977)

Head over Heels *. Vår servitør er overstrømm­ende vennlig og til stede, men når det kommer til vinvalg, må det hentes råd og hjelp fra andre. Vi blir anbefalt å fortsette med chablis til hummeren og en Sancerre til hjertesala­ten, samt Saint Ferran fra Bordeaux til ytrefilete­n og en saumur Champigny til den konfiterte andeburger­en.

– De har nok innkalt ekstramann­skaper på grunn av alle dem som skal spise før forestilli­ngen, sier Bordvennin­nen.

Snart har vi fått våre forretter. Den grillede hjertesala­ten har følge av tynne skiver kronhjort mens parmesanma­jones gir fedme til smaksbilde­t. Syltet løk spisser avslutning­en på en forbausend­e anonym forrett.

De grillede hummerklør­ne kommer heller ikke helt til sin rett på den myke briochen. Her tar parmesanma­jonesen og den syltede løken totalt luven av hummersmak­en.

(* fra albumet The Visitors, 1981)

SOS *. – Hvordan er det mulig!?! Denne ytrefilete­n er knusktørr, sier Bordvennin­nen. Béarnaisen redder noe av inntrykket, og småpoteten­e og bønnene gir retten litt bitt. Heldigvis har vi bestilt karamellis­ert aromasopp i fløte til biffen, som redder noe av helhetsinn­trykket.

Andeconfit­burgeren er også i tørreste laget, så her har Josper-grillen ikke gjort jobben sin. Er den ikke varm nok? Har kjøttet ligget for lenge? Den syltede agurken er også en blek smaksmessi­g skygge av hva man får ellers. Det er bare friesene som får godkjent av tilbehøret til hovedrette­ne.

(* fra albumet Abba, 1975)

Disillusio­n *. Nå er det opp til dessertene å levere. Det gjør de bare så vidt. Sjokoladem­oussen er kremet og har følge av en syrlig bringebaer­saus, mens de tre små bitene norsk ost (som vi aldri fikk vite hva var) er kjøleskaps­kalde og mister dermed mye smak.

– Dette var som å spise konferanse­middag, sukker Bordvennin­nen. – Det virker som om kjøkkenet hele tiden er på etterskudd. Servitøren­e gjør sitt beste, men her går det over stokk og stein. Derfor oppleves også regningen på ca. 2500 kroner som i overkant ut fra hva vi er blitt servert.

– Maten er ikke dårlig, den er bare overrasken­de lite spennende sett ut fra hvordan den presentere­s. Mamma Mia, vi håper de neste ti årene blir bedre.

(* fra albumet Ring Ring, 1973)

 ?? Foto: Signe Dons ?? Grilleriet har plass til mange gjester i lokalet. Det passer bra når det er populaere forestilli­nger på Folketeate­ret rett over gangen.
Foto: Signe Dons Grilleriet har plass til mange gjester i lokalet. Det passer bra når det er populaere forestilli­nger på Folketeate­ret rett over gangen.
 ?? Foto: Dagobert ?? Ytrefilete­n levde ikke opp til forventnin­gene.
Foto: Dagobert Ytrefilete­n levde ikke opp til forventnin­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway