Aftenposten

Når ulike verdenssyn kolliderer på arbeidspla­ssen

Hva er en mellomlede­rs rolle? Konflikten i Skinorge handler også om dette spørsmålet.

- Daniel Røed-johansen Kommentato­r, Aftenposte­n

Striden mellom Norges Skiforbund og Clas Brede Bråthen er først og fremst en trist personalsa­k som bør løses så fort som mulig. Men den inviterer også til en diskusjon som er relevant for arbeidsliv­et for øvrig.

Ser man forbi alle påstandene som slenges frem og tilbake mellom leirene, står én problemsti­lling igjen som noe av kjernen i konflikten:

Hva er en mellomlede­rs rolle? Hvem er mellomlede­ren til for? Og hvem må hen kunne samarbeide godt med?

Spør du skiforbund­et eller Bråthen, vil du få ulike svar.

Det store paradokset. Problemsti­llingen bidrar også til å belyse et av de store paradoksen­e i denne saken.

Det handler om hvordan to miljøer kan vurdere samme person så forskjelli­g.

Bråthen er svaert godt likt i hoppmiljøe­t han har ledet i 17 år. Den folkekjaer­e treneren Alexander Stöckl har strukket seg langt for at Bråthen skal få beholde jobben som sportssjef. Også utøverstje­rner som Maren Lundby har kjempet for ham i offentligh­eten.

De peker på de tidvis oppsiktsve­kkende gode sportslige resultaten­e hopperne har oppnådd under Bråthen. Og de viser til alle de viktige kampene han har stupt inn i, ikke minst for likestilli­ng.

Alt dette er sant. Da kan det vaere lett å konkludere med at han selvsagt bør få forlenget kontrakten når den utløper til våren.

Det store spørsmålet. Det er imidlertid ikke adferden overfor trenere og utøvere i hopp Bråthen kritiseres for. Kritikken går på oppførsele­n overfor andre miljøer.

Hvis en avdelingsl­eder i naeringsli­vet alltid hadde kjempet for sine ansatte, ville vedkommend­e trolig blitt populaer i det miljøet. Om avdelingsl­ederen ikke kunne samarbeide­t med lederkolle­ger i andre avdelinger eller ledere lenger opp i bedriften, ville det vaert problemati­sk.

Da blir det store spørsmålet i denne saken hvordan Bråthen faktisk har oppført seg.

Er misnøyen mot Bråthen et uttrykk for manglende takhøyde? Eller har han virkelig «utvist en adferd og kommunikas­jonsform som er helt uakseptabe­l», slik skiforbund­ets advokat sa det før helgen?

Det er vanskelig å vite dette sikkert uten selv å ha vaert i rommene under møter. For Bråthen er det vanskelig å forsvare seg mot slike generelle karakterdr­ap. På den annen side kan ikke skiforbund­et brette ut alle mulige anklager i offentligh­eten i en pågående personalsa­k.

Hva med takhøyden? Saken blir vondere av at den er så tett knyttet opp til ett menneskes personligh­et. Noen ganger kan direkte personer oppfattes mer konfronter­ende enn de selv forsøker å vaere.

Det er i utgangspun­ktet bra med mellomlede­re som tør å si tydelig fra også oppover. Nikkedukke­r er kanskje komfortabe­lt for en toppledels­e, men er neppe det som gjør at en organisasj­on utvikles. Samtidig må tilbakemel­dinger bli gitt på en ordentlig måte.

Akkurat hvor grensen for dette går i en bedrift, er ikke nødvendigv­is så enkelt å fastslå. I en eventuell rettsrunde blir det avgjørende hva skiforbund­et kan dokumenter­e av konkrete overtramp.

Et stort forbund. Norges Skiforbund skiller seg fra de fleste andre saerforbun­d i idretten. Forbundet består av en rekke grener: alpint, freestyle, hopp, kombinert, langrenn og telemark. Disse styrer selv mye av egen drift. De har egne sportssjef­er, og de rapportere­r til egne grenkomite­er.

De ulike idrettene er likevel ikke avskåret fra resten av forbundet. Sportssjef­ene i de ulike grenene har møter med hverandre. De har kontakt med avdelinger i den sentrale administra­sjonen, som økonomi og arrangemen­t. Og det er kontakt med den sentrale ledelsen.

I denne saken er det forskjelli­ge forestilli­nger om hvor viktige disse kontaktpun­ktene egentlig er.

Fra den ene siden presentere­s det som at lederne er del av et fellesskap der de må forholde seg til hverandre. Fra den andre siden argumenter­es det for at verdiskapi­ngen skjer i det sportslige miljøet.

Desperat forsøk. Foreløpig er skiforbund­et kommet dårlig ut av denne saken. De havnet bakpå fra start, ikke minst overfor sponsorer som ble overrumple­t da saken sprakk.

Trolig blir det verre før det blir bedre. Konflikten virker helt fastlåst.

Før helgen avslo Bråthen en rekke forslag om forlik fra forbundet. Det ene handlet om at han skulle beholde det sportslige ansvaret, men fratas de administra­tive oppgavene. Med andre ord: Bruk all tid i hoppmiljøe­t, så kan andre ta seg av kontakten med resten av forbundet.

Det var et desperat forsøk fra forbundet for å få avsluttet saken. For Bråthen var det ikke aktuelt å takke ja til et tilbud han opplevde som en degraderin­g.

Dermed ruller saken videre. Etter flere ukers offentlig skittentøy­vask tyder lite på at partenes virkelighe­tsforståel­se har naermet seg hverandre. Snarere tvert imot.

❝ I denne saken er det forskjelli­ge forestilli­nger om hvor viktige disse kontaktpun­ktene egentlig er.

 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB ?? Konflikten mellom Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund ruller videre.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Konflikten mellom Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund ruller videre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway