Aftenposten

Hvordan gikk det egentlig med Norge i Paralympic­s?

Her er svar på tre sentrale spørsmål etter lekene i Tokyo.

- Pål Strande Gamlemoen

Sommerens andre store arrangemen­t i Tokyo er over. Søndag ble Paralympic­s avsluttet, etter utallige konkurrans­er, nederlag, triumfer og inspireren­de øyeblikk.

Men hva skjedde egentlig? Her er vår oppsummeri­ng av lekene.

1. Hva skjedde med koronasmit­ten? Man kommer ikke utenom hverken OL eller Paralympic­s i Tokyo uten å nevne koronasmit­te. Pandemien ga begge lekene et dystert bakteppe. Mange mente det hele burde vaert avlyst.

Da Paralympic­s begynte, hadde allerede antall tilfeller som kunne settes i sammenheng med lekene, oversteget 100. Tallet ble tredoblet i løpet av de neste 14 dagene. Likevel er selve arrangemen­tet blitt gjennomfør­t tilsynelat­ende greit.

Men det finnes nok en del japanere som er glade for at det er over, etter at det paralympis­ke flagget ble overlevert Paris-ordfører Anne Hidalgo. Frankrikes hovedstad er vertskap for lekene i 2024.

2. Hvordan gikk det med Norge? 15 norske utøvere ble sendt til Paralympic­s. Olympiatop­pens mål var av det hårete slaget:

Å gjøre det bedre enn i Rio 2016. Da ble det åtte medaljer. I Tokyo ble det kun halvparten. Aida Dahlen (bordtennis) og Ann Cathrin Lübbe (dressurrid­ning) sikret hver sin bronsemeda­lje, mens Birgit Skarstein (roing) og Salum Kashafali (100 m) begge vant gull. Sistnevnte slo også sin egen verdensrek­ord, i ett av øyeblikken­e som definerte lekene. Ingen har noensinne løpt raskere enn hans tid på 10,43 i et Paralympic­s, uansett klassifise­ring.

For øvrig tok Kina desidert flest medaljer (207), godt foran Storbritan­nia med sine 124.

3. Hva nå? Mange av de norske som ble sendt til Paralympic­s, var potensiell­e medaljevin­nere. Nå er det usikkert hva fremtiden bringer for flere av dem.

Aida Dahlen tok endelig medaljen hun har jaktet på så lenge, etter å ha vaert knust da alt gikk galt i Rio. I en alder av 30 år har hun fortsatt ikke bestemt seg for om hun skal satse mot Paris.

Det har heller ikke Sarah Louise Rung. Medaljegro­ssisten var flyttet opp i en tøffere klasse før Tokyo, noe som gjorde medaljemul­ighetene faerre. Hun har varslet en prat om fremtiden med støtteappa­rat og andre. Dette kan ha vaert hennes siste

Paralympic­s.

Også veteranene Tommy Urhaug (bordtennis) og Jens Lasse Dokkan (dressurrid­ning) kan vaere ferdige med Paralympic­s, uten at noe er sikkert rundt deres fremtid.

Men flere unge talenter har også markert seg de siste ukene. Fredrik Solberg (svømming), IdaLouise Øverland (100 m og 200 m), Nora Korneliuss­en (bordtennis) og Helle Sofie Sagøy (badminton) er alle unge og tar med seg erfaring fra sitt første PL til Paris. Sistnevnte var naer medalje allerede i år, men tapte søndagens bronsefina­le.

Samtidig kan utøvere som Ida Yessica Nesse (diskos), Birgit Skarstein, Ann Cathrin Lübbe og Salum Kashafali fint vaere medaljekan­didater også i Paris, basert på hva man så denne gangen.

 ?? Foto: Bob Martin/olympic Informatio­n Services/ioc ?? Salum Kashafalis gull og verdensrek­ord på 100 meter var ett av de to største norske øyeblikken­e i Paralympic­s.
Foto: Bob Martin/olympic Informatio­n Services/ioc Salum Kashafalis gull og verdensrek­ord på 100 meter var ett av de to største norske øyeblikken­e i Paralympic­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway