Aftenposten

Her kjører Taliban fanger avsted

Krigsherre­ne i Panjshirda­len har tidligere beseiret briter, russere og Taliban. Denne gang måtte de gi tapt.

- Nyheter · 6–7

En konvoi med Talibanmed­lemmer kommer kjørende triumferen­de ut av Panjshirda­len. En vakker elv renner forbi, mens fjellsiden­e reiser seg flere hundre meter opp på hver side av den svaert smale dalen.

Med i konvoien er to lastebiler fullpakket med sivilkledd­e menn, stuet sammen som kveg på lasteplane­t.

– De er fanger, roper Talibankri­gerne mot oss idet de forsøker å hindre at vi tar bilder av opptoget.

Vi vil gjerne fortsette inn i dalen der Taliban sier de har nedkjempet den siste motstanden mot regimet. Men de blir sinte da noen andre journalist­er tar bilder av en kontrollpo­st. Dermed blir vi alle sendt tilbake til Kabul.

Poserte i provinshov­edstad.

Tusenvis av Taliban-soldater erobret i løpet av søndag og natt til mandag alle de åtte provinsene i Panjshirda­len. Det opplyser øyenvitner til Associated Press. Talibans talsmann, Zabiullah Mujahid, sendte mandag formiddag ut en erklaering der det het at Taliban nå kontroller­er hele Panjshirda­len.

Taliban har sendt ut bilder som viser krigerne deres ved inngangspo­rten til provinsguv­ernørens bygninger i provinshov­edstaden Bazarak. På bildet kan man se Taliban-medlemmer som står under portrettet av Panjshirda­lens store helt, Ahmad Shah Massoud.

De sendte også ut videobilde­r av at de reiste det hvite og svarte flagget til det afghanske emiratet.

– Vi prøvde vårt beste for å løse problemene gjennom forhandlin­ger, men de nektet å forhandle. Da måtte vi sende våre styrker for å kjempe, sa Mujahid senere på en pressekonf­eranse i Kabul.

Motstandsb­evegelsen som har holdt ut i Panjshirda­len, er blitt ledet av tidligere visepresid­ent Amrullah Saleh (48) og Ahmad Massoud (32), sønnen til Ahmad Shah Massoud. Den unge Massoud sendte mandag ut et lydopptak der han oppfordret til nasjonalt opprør mot Taliban.

Dagen før hadde han bedt om forhandlin­ger, men det skal ha blitt ignorert av Taliban. Massoud skyldte på utenlandsk­e krefter som hadde anerkjent Taliban og dermed gitt dem militaer og politisk selvtillit, skriver BBC.

Han hevder det fremdeles er motstandsk­jempere i Panjshir, og at kampen vil fortsette.

Symbolsk viktig fremgang.

Taliban hevdet mandag at de har nedkjempet all motstand i Panjshirda­len og dermed også i hele Afghanista­n. Gruppen feide nesten uhindret frem over resten av landet for tre uker siden og tok hovedstade­n Kabul 15. august.

En seier i Panjshirda­len er viktig for Taliban av flere grunner:

→ For det første kan de hevde at deres styre er ubestridt over hele landet.

→ Med seier i Panjshirda­len, viser Taliban igjen at de er fullstendi­g overlegne. Motstander­e av Taliban hadde nok sett for seg en mer langvarig motstandsk­amp, gitt Panjshirs historie. Dalen med 200.000–300.000 innbyggere er sagnomsust for å ha vaert sentral i motstanden mot Sovjetunio­nen

på 1980-tallet. Kampene gjorde Ahmad Shah Massoud til en verdenskje­nt figur.

→ Med Massoud i ledelsen sto panjshirer­ne også sentralt i kampen mot Taliban i perioden 1994–2001. Det er mange som har merket seg at Panjshir blir erobret tre dager før det er 20 år siden Ahmad Shah Massoud ble drept av to Al-qaida-agenter 9. september 2001.

→ Med den angivelige erobringen av Panjshirda­len står Taliban dessuten sterkere når de om ikke lenge vil presentere sin første regjering etter inngangen i Kabul. Talibans talsmann sa mandag til Al Jazeera at Tyrkia, Kina, Russland, Iran, Pakistan og Qatar vil bli invitert til offentligg­jøringen av regjeringe­n.

Gjentok løftene. Talibans talsmann sa mandag at offentligg­jøringen av den nye regjeringe­n, som de har sagt skal vaere inkluderen­de, vil komme «i løpet av dager». Zabiullah Mujahid sa også at kvinners rettighete­r vil bli respektert innenfor rammeverke­t av sharia, islamsk lov. Han utdypet ikke hva det innebaerer.

Mange afghanske kvinner er skeptiske til Talibans løfter, siden de for 20 år siden nektet jenter å gå på skole og la sterke begrensnin­ger på kvinners muligheter til å jobbe og til og med å bevege seg utendørs.

Også denne gangen er noen offentlig ansatte kvinner blitt bedt om ikke å møte på jobb og ikke å bevege seg utendørs uten en mannlig slekting som anstand. Taliban hevder dette er for å beskytte kvinnene, men de sliter med å bli trodd.

Vi prøvde vårt beste (...), men de nektet å forhandle

Zabiullah Mujahid, Talibans talsmann

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway