Aftenposten

Jean-paul Belmondo er død

- NTB-AFP

En av Frankrikes største filmstjern­er, Jean-paul Belmondo, er død. Skuespille­ren med det som gjerne blir kalt en djevelakti­g sjarm, ble 88 år gammel.

Belmondo begynte sin karriere i småroller på midten av 50-tallet og etablerte seg etter hvert som en av Frankrikes mest anerkjente og populaere skuespille­re.

Han spilte i flere av filmene i «den nye franske bølgen» (nouvelle vague) på 1960-tallet, blant annet i «Til siste åndedrag» av Jean-luc Godard. På 1980-tallet hadde han en rekke store roller i thrillere så vel som komedier. Dødsfallet ble bekreftet av Belmondos advokat Michel Godest mandag.

– Han har vaert veldig sliten en stund. Han døde fredelig, sier Godest.

Belmondos karriere varte i 50 år, og han spilte i over 80 filmer. Han jobbet med en rekke kjente regissører, fra François Truffaut til Claude Lelouch.

I 1988 vant han den franske filmprisen César for beste mannlige hovedrolle for sin tolkning av et hittebarn som vokser opp i et sirkus og som mister sitt moralske kompass når han blir forretning­smann. Filmen hadde tittelen «Itinéraire d'un enfant gâté» og ble regissert av Lelouch.

Belmondo ble født i den velstående Paris-forstaden Neuillysur-seine i 1933, og vokste opp i en familie med kunstnere. Faren var en kjent skulptør.

I Frankrike fikk han kallenavne­t «Bébel», og han ble ofte også kalt «Le Magnifique» etter at han på 1970-tallet spilte en hemmelig agent i en satireseri­e. (NTB)

 ??  ?? Jean-paul Belmondo i oktober 2013 under åpningen av en filmfestiv­al i Lyon. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB NTB
Jean-paul Belmondo i oktober 2013 under åpningen av en filmfestiv­al i Lyon. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway