Aftenposten

Oslo-filharmoni­en frifunnet for Tonos krav

Tono saksøkte Oslofilhar­monien (OFO) i en strid om betaling for fremføring av musikk. Det nådde ikke frem. Dommen falt fredag.

- Hilde Bjørhovde

Rettighets­organisasj­onen Tono krevet naer 1,8 millioner kroner av OFO, men tapte på alle punkter. Nå er Tono dømt til å betale OFOS sakskostna­der på drøyt 1,1 millioner kroner. Saken har dreiet seg om hvilket vederlag orkesteret skal betale til Tono for fremføring av musikk på egne fysiske konserter.

Tono forvalter vederlag på vegne av nålevende komponiste­r eller komponiste­rs arvinger. Etter 70 år bortfaller opphavsret­ten. Det betyr at når Oslo-filharmoni­en spiller musikk av forlengst avdøde komponiste­r som Bach eller Mozart, utløser det ingen krav om vederlag.

OFO betaler i dag vederlag til Tono etter faktisk bruk av musikk etter den såkalte konserttar­iffavtalen.

Tono ville at orkesteret skulle betale 0,55 prosent av sine totale inntekter, noe som blant annet inkluderer statsstøtt­en, gaver og andre inntekter. Statstilsk­uddet utgjør mellom 80 og 92 prosent av orkesteret­s totalinnte­kt.

Orkesteret har en rekke konserter uten beskyttede verk og betaler bare for musikk som er beskyttet. OFO mener derfor det er urimelig at Tono skal ha en prosentand­el av alle inntektene. Nå har de fått medhold i retten og skal kun betale for bruk av rettighets­belagt musikk.

Ifølge dommen skal OFO betale alminnelig konserttar­iff, justert slik at vederlaget til Tono tilsvarer andelen musikk som er rettighets­belagt.

– Vi er glade for at dommen gir oss medhold, sier Ingrid Røynesdal, direktør i Oslo-filharmoni­en.

Vi er dypt uenig med dommen

Styreleder Jørgen Karlstrøm, Tono.

 ?? Foto: Ørn E. Borgen ?? Oslo-filharmoni­en ble stevnet for retten av Tono på grunn av konflikt om betaling for fremføring av musikk. Nå er orkesteret frifunnet for Tonos krav.
Foto: Ørn E. Borgen Oslo-filharmoni­en ble stevnet for retten av Tono på grunn av konflikt om betaling for fremføring av musikk. Nå er orkesteret frifunnet for Tonos krav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway