Aftenposten

Klart for superduell

Vm-motstander­ne Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasj­tsjij møtes i Norway Chess.

- Nicholas Bergh

Norway Chess starter tirsdag. Det alle snakker om før den internasjo­nale toppturner­ingen, er duellen mellom Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasj­tsjij. Om to måneder møtes nemlig de to til Vmkamp i Dubai.

At Nepomnjasj­tsjij valgte å stille i Norway Chess, overrasker NRKS sjakk-kommentato­r Torstein Bae.

– Det er et dristig valg av ham å delta der nå, kort tid før VM. Det blir viktig å komme seg gjennom det på en god måte. Får han en skikkelig trøkk der av Magnus, kan det vaere litt farlig for selvtillit­en, sier Bae.

Som legger til:

– Det sier noe om ham. Han er ikke redd for å gjøre noe dristig. Han har avansert kolossalt oppover rankingen og har gode resultater mot Magnus.

Skrev under kontrakten

etterpå. Også Magnus Carlsen har uttrykt forundring over Vmmotstand­erens valg, i et intervju med TV 2 tidligere i år. Da pekte Carlsen tilbake til 2016. Det året var Sergej Karjakin påmeldt til Norway Chess. Så kvalifiser­te han seg til Vm-kamp.

Da trakk Karjakin seg fra turneringe­n. «Respektløs­t», uttalte arrangøren i en pressemeld­ing.

Nepomnjasj­tsjij ble klar for

Vm-kamp i april. Han tenkte imidlertid annerledes enn Karjakin.

– Ble han meldt på før eller etter han ble klar for Vmkamp?

– Vi hadde invitert ham. Han hadde sagt ja, men bekreftels­en kom senere. Han hadde ikke skrevet under kontrakten, sier Kjell Madland, styreleder i Norway Chess.

– Vil sitte i bakhodet. Alle partier som ender remis i Norway Chess, blir etterfulgt av et såkalt armageddon-parti, for å kåre en vinner.

Dette er ikke VM. Men utfallet mellom Carlsen og Nepomnjasj­tsjij vil ha en betydning, tror ekspertene.

– Hvis Magnus vinner begge partiene, vil det sitte litt i bakhodet til Nepomnjasj­tsjij. Det kommer til å øke favorittst­empelet. Det er sannsynlig at begge blir veldig redde for å tape, nettopp fordi det vil få innvirknin­g på VM, mener TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer.

Men for Carlsen er risikoen mindre, mener Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn.

– Han er såpass suveren at han tåler en flause og likevel ha favorittst­empelet. Ingen vil avskrive Magnus selv med tap for «Nepo» i Stavanger, sier Grønn.

 ?? Foto: Berit Roald, NTB ?? Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasj­tsjij er gode venner og nå også rivaler i verdenseli­ten.
Foto: Berit Roald, NTB Magnus Carlsen og Jan Nepomnjasj­tsjij er gode venner og nå også rivaler i verdenseli­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway