Aftenposten

Oljerappor­ten fra Rystad Energy ser bort fra nesten hele verden

- Debatt Rasmus Hansson Stortingsk­andidat for Oslo MDG

Ivalgkampi­nnspurten har interesseo­rganisasjo­nen Norsk olje og gass kjøpt en rapport fra Rystad Energy om klimaeffek­ten av å redusere norsk olje- og gassproduk­sjon. Oppsummeri­ngen har tittelen: «Globale klimautsli­pp øker ved norsk produksjon­skutt.» Altså: Det er dårlig for klimaet å redusere norsk olje- og gassproduk­sjon.

Denne helt sprø påstanden er ingen nyhet. Det er det samme de store partiene, NHO, LO og oljebransj­en har sagt i alle år.

Oljebransj­en har penger og makt til å påvirke gjennom egne bestilling­sverk. Vi kjenner dette igjen fra tobakksind­ustrien, som i tiår saboterte en helsepolit­ikk som var basert på sannhet.

Ettertiden vil felle en hard dom over en bransje, politikere og partier som selv i 2021 bruker slike grep for å beholde oljens kvelertak på norsk klimapolit­ikk.

Det Rystad ikke har tatt med.

Konklusjon­en i Rystads rapport er at det Norge eventuelt kutter i olje- og gassproduk­sjon, blir erstattet av andre produsentl­and.

Disse landene produserer med høyere klimagassu­tslipp enn Norge. Derfor vil samlede utslipp øke.

OK, mulig det. På kort sikt. Forutsatt at verden bare er et rasjonelt olje- og gassmarked der det eneste som teller, er etterspørs­el og priselasti­sitet, mens mengden olje og gass som produseres, knapt spiller noen rolle og klima og politikk ikke finnes.

Slik er det ikke. Verden, og markedet, påvirkes av stadig mer alvorlige klimarappo­rter, EUS og etter hvert USAS klimapolit­ikk og naeringsli­v og investorer som leverer nye løsninger. Og ikke minst en voksende opinion som krever klimapolit­ikk. Dette har ikke Rystad tatt med i sin kalkyle.

Nullutslip­p er nå premiss Hvem som har minst utslipp når de produserer olje og gass, er uansett en avsporing. Det FN nå prøver å banke inn i knollen på oss, er at Jordens klima ikke tåler at vi fortsetter å bruke olje og gass.

Klimagassu­tslippene ved produksjon av olje og gass står for en liten andel, mens utslippene ved bruk står for brorparten av de totale utslippene. Det er bruken som betyr noe.

For tiår siden syntes oljebransj­en og aktører flest at kravet om en utslippsfr­i verdensøko­nomi var ville dommedagsp­rofetier. Nullutslip­p er nå premiss for politikk, økonomi og teknologi. Det er ikke et rasjonelt oljeog gassmarked som har løftet frem det premisset. Det er klimaet selv – og politikk.

Hvis verden skal unngå katastrofa­l oppvarming, må det globale politiske kaoset frigjøre seg fra olje og gass mye fortere enn oljemarked­et selv kan. En rapport, bestilt av Norsk olje og gass, som ser bort fra dette, har svaert liten verdi som rettesnor for videre norsk klimapolit­ikk.

Hvem som har minst utslipp når de produserer olje og gass, er uansett en avsporing. Det FN nå prøver å banke inn i knollen på oss, er at Jordens klima ikke tåler at vi fortsetter å bruke olje og gass.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway