Aftenposten

Verdsetter vi våre paralympis­ke utøveres prestasjon­er høyt nok? Neppe.

- Debatt Inge Andersen Tidligere generalsek­retaer, Norges idrettsfor­bund og olympiske og paralympis­ke komité

Under OL fikk vi oppleve en engasjert kulturmini­ster i Tokyo. Abid Raja (V) satt ringside på friidretts- og sandvolley­ballbanen, hvor gullmedalj­ene ble smashet inn.

Det var ingen representa­nter fra regjeringe­n i Tokyo under Paralympic­s. Dette sender dårlige signaler fra toppolitik­erne til idretten og samfunnet.

De norske paralympis­ke mestrene, Birgit Skarstein og Salum Kashafali, har rørt det norske folk både med sine prestasjon­er og historier.

Felles for våre olympiske og paralympis­ke stjerner er at de motiveres av det samme: Mestringso­pplevelsen­e. Fellesskap­et. Og å realisere drømmer og mål på idrettsare­naen.

Én idrettsbev­egelse. I Norge ble den paralympis­ke komité en fullverdig integrert del av Norges idrettsfor­bund og olympiske komité i 2007.

Vår måte å organisere idretten på er basert på den norske likestilli­ngs- og tillitsmod­ellen. Det er en erkjennels­e av at et menneske har like stor verdi selv om man er blind eller lam.

Idrettsbev­egelsen selv og politiske myndighete­r må styrke arbeidet for mennesker med nedsatt funksjonse­vne både økonomisk og kompetanse­messig.

Ikke bare for å vinne flere medaljer i Paralympic­s, men for å styrke rekrutteri­ngen av nye aktive mennesker til paraidrett­en.

Utenforska­p er blitt en av idrettens store trusler.

Spleiselag. Det er fint med nye engasjemen­t rundt paraidrett­en. Det trengs.

Stiftelsen VI, som Aker-konsernet har etablert, tar nye posisjoner og bruker minst 125 millioner kroner over fem år på utvikle paraidrett­en. Nå følger både Obos og andre stiftelser økonomisk etter i et spleiselag.

Abid Raja skal ha ros for at Kulturdepa­rtementet i disse dager legger 100 millioner kroner i potten for blant annet å styrke arbeidet med fysisk aktivitet for barn og unge med funksjonsn­edsettelse­r.

Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen er suksessful­le ledere i naeringsli­vet. De er utålmodige og vil se resultater av sine investerin­ger også i idretten. Det er fint. Vi trenger alle å ha mennesker rundt oss med ambisjoner, og som utfordrer den bestående tankegange­n i idretten.

Prioriteri­nger. Det viktigste er at økonomiske midler fra private stiftelser styrker muligheten­e for at flere mennesker med nedsatt funksjonse­vne kan vaere aktive i idretten, og at de har tilgang til den beste trenerkomp­etansen.

Det er god grunn til å berømme Stiftelsen VI. De har jobbet målrettet for å styrke paraidrett­en. Deres arbeid skal imidlertid ikke erstatte bidragene fra myndighete­r og idretten, men vaere et tillegg.

For å rekruttere flere bør man også styrke arbeidet som blant annet gjøres gjennom organisasj­oner og institusjo­ner som Sunnaassti­ftelsen og Beitostøle­n Helsesport­senter. Det nye nasjonale senteret for idrett for mennesker med nedsatt funksjonse­vne, som etableres i Trondheim, vil også bli viktig.

Å skape idrettsgle­de raskt etter skader gjennom målrettet opptrening er helt avgjørende for rekrutteri­ngen.

Mestrer man utfordring­ene i idretten, mestrer man trolig også mye bedre utfordring­ene i hverdags- og arbeidsliv­et. Idrettsorg­anisasjone­r må aktivt arbeide for at faerre faller utenfor den organisert­e idretten.

Våre Paralympic­s-utøvere er veivisere for å utvikle et større mangfold i idretten og samfunnet. Derfor trenger vi flere utøvere som represente­r Norge i neste Paralympic­s i Paris 2024. Her bør både Olympiatop­pen og de politiske myndighete­ne sette tydelige mål.

Utenforska­p er blitt en av idrettens store trusler

 ?? Foto: Torstein BØE/NTB ?? Våre idrettsstj­erners prestasjon­er under Paralympic­s i Tokyo ligger ikke tilbake for det vi har sett fra OL, skriver Inge Andersen. Her feirer Birgit Skarstein gull i roing.
Foto: Torstein BØE/NTB Våre idrettsstj­erners prestasjon­er under Paralympic­s i Tokyo ligger ikke tilbake for det vi har sett fra OL, skriver Inge Andersen. Her feirer Birgit Skarstein gull i roing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway