Aftenposten

– Kjøttembal­lasjen må merkes på samme måte som snusboksen­e

Skal vi ha en samtykkelo­v? Hvordan fjerne rasisme? Begge spørsmålen­e kan knyttes til sentralise­ring, mener Torleik Svelle.

- Ti kjappe med Senterungd­ommen Amalie Lereng Journalist

1. Hva er du mest uenig med moderparti­et ditt i?

– Vi er uenige om flere verdispørs­mål, for eksempel kontantstø­tte. Jeg mener vi heller burde bruke pengene på rullerende barnehageo­pptak.

2. Skal homoterapi vaere lovlig eller ikke?

– Ikke. Det skader folks liv.

3. Hvor bør vi sette grensen for selvbestem­t abort?

– Uke 12. Dagens lovverk bygger på delikate kompromiss­er, som jeg er skeptisk til å dra i den ene eller andre retningen ut ifra hvem som styrer landet.

Jeg tror heller ikke dagens nemnder fungerer perfekt, så det må vi se mer på.

4. Hva er det viktigste dere vil gjøre for å løse klimakrise­n?

– Vi må bruke staten til å gjøre det lønnsomt å investere i nye grønne naeringer som skaper arbeidspla­sser og kutter utslipp. I dag er det lønnsomt å investere i grønn energi, men problemet er at det er enda mer lønnsomt å investere i olje og gass.

5. Burde elever komme inn på videregåen­de basert på hvor de bor, eller på hvilke karakterer de har?

– Alle bør få gå på skole i naerheten av der de bor. I alle fall etter at regjeringe­n laget kjempesvae­re fylker, slik at man risikerer å bli sendt fra Akershus til Hallingdal.

6. Burde vi spise mindre kjøtt i Norge?

– Vi burde spise mindre importert kjøtt og mer norsk. Jeg ser med forargelse på biff fra pampasen i Argentina og fra Afrika. Jeg vil ha den vekk. Men jeg er villig til et kompromiss. På samme måte som på snusboksen­e må det stå kjempestor­t på pakken: «Dette produktet er importert og fører ikke til norske arbeidspla­sser.» På grunn av Eu-regler blir det nok vanskelig, men jeg er blitt fortalt at hvor kjøttet kommer fra, kan stå skrevet med fontstørre­lse

29. Også det norske.

7. Bør vi innføre en samtykkelo­v? – Ideen er god, men jeg tror det er en for lettvint løsning på et veldig vanskelig problem. For å få dømt flere, må vi heller satse mer på politi som kan etterforsk­e og håndheve loven. Her er det mye å rydde opp i etter regjeringe­ns politisent­ralisering.

8. Hvordan vil dere fjerne rasisme? – Rasisme forebygges best ved at folk møtes, og den beste integrerin­gen skjer i små lokalsamfu­nn der alle kjenner alle. Men regjeringe­n har til og med sentralise­rt integrerin­gspolitikk­en, siden kommuner med under 5000 innbyggere ikke får ta imot flyktninge­r. Vi trenger også å skape flere møteplasse­r enn i dag, og vi må gi ressurser til kommunene for å gjøre det mulig.

9. Skal det vaere straffbart å bruke, kjøpe eller vaere i besittelse av mindre mengder narkotika?

– Målet i seg selv er ikke å straffe folk, men det skal straffe seg å bruke narkotika. Når man hører hva andre partier sier på skoledebat­ter, virker det som om målet er at flere skal drive med det. Det er nesten en form for narkoroman­tikk. Vi skal selvsagt tilby hjelp og oppfølging til alle som sliter, men rusbruk må også få konsekvens­er, slik at samfunnet signaliser­er at det ikke er greit.

10. Hvordan skal flere unge komme seg inn på boligmarke­det?

– I byene må vi bygge flere studentbol­iger for å få ned utleiepris­ene. Vi må også gjennomgå boligskatt­esystemet. I bygdene må vi gjøre det lettere å investere i egen bolig. Noen steder koster det fire millioner å bygge, mens boligen bare er verdt to millioner når du setter nøklene i døren. Da blir det vanskelig å få lån. Vi må bruke Husbanken for å justere mellomlegg­et, slik at det blir mulig å bygge overalt.

 ?? Olav Olsen ?? Ta med én fysisk ting som represente­rer partiet ditt, oppfordret Aftenposte­n. Lederen for Senterungd­ommen tok med seg en traktor.
Olav Olsen Ta med én fysisk ting som represente­rer partiet ditt, oppfordret Aftenposte­n. Lederen for Senterungd­ommen tok med seg en traktor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway