Aftenposten

Kommunisme­n er ikke det størst problemet til Rødt

Den røde fare ligger et helt annet sted.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

Det ligger an til et revolusjon­aert gjennombru­dd. Rødts partileder, Bjørnar Moxnes, kan få kohort på Stortinget mandag.

Partiets mulige innflytels­e brukes for alt den er verdt hos høyresiden. Fremskritt­spartiets leder, Sylvi Listhaug, sier «kommunisti­sk» nesten hver gang hun åpner munnen. Det fungerer fortsatt godt som skjellsord i hennes kretser.

Og jo visst. Rødt har programfes­tet revolusjon og visjonen om et kommunisti­sk samfunn. Men angrep på de punktene preller av. Antagelig fordi Rødt fremstår som et demokratis­k parti. I hvert fall sammenlign­et med kommunisti­ske forgjenger­e.

Det er knapt noen av velgerne deres som hverken tror på eller ønsker seg revolusjon, slik man vanligvis forstår ordet. Det er dessuten velkjent at partiledel­sen helst vil kvitte seg med kommunisme­formulerin­gene.

Teori og praksis. Så kan man diskutere partiets syn på privat eiendomsre­tt. Eller maktkonsen­trasjonen i en så stor stat som Rødt vil ha. Rødts revolusjon skal angivelig vaere basert på flertallsv­edtak. Men det liberale demokratie­t er mer enn flertallss­tyre. Viktige individuel­le og minoritets­rettighete­r kan lett svekkes i et slikt system.

Alt dette er forholdsvi­s teoretisk. I praktisk politikk fremstår ikke Rødt saerlig autoritaer­e. I hvert fall ikke mer enn for eksempel Arbeiderpa­rtiet når det gjelder rettsstat eller ytringsfri­het. Partiet var også på den liberale siden i spørsmålet om rusreforme­n i vår.

Og de til tider illiberale utslagene av identitets­politikk virker vel så utbredt i SV som i Rødt.

Utfordrer handlingsr­egelen. Et større problem enn kommunisme­n er hvilken kapitalism­e Rødt ønsker seg.

Én ting er et veldig høyt skattenivå. Det vil gå utover investerin­gsviljen og verdiskapi­ngen. Enda mer bekymrings­fullt er hvordan partiet ønsker å bruke oljepenger.

Rødt respektere­r ikke handlingsr­egelen. Den er fortsatt bunnplanke­n i norsk økonomisk politikk. Regelen innebaerer at maksimalt 3 prosent av oljeformue­n kan brukes til å dekke inn underskudd­et på statsbudsj­ettet.

Det er en måte å binde seg til masten på. Tanken er ikke å la seg friste til for høy bruk av oljepenger. Både av hensyn til fremtidige generasjon­er og for å unngå overopphet­ing av norsk økonomi.

Vil leve høyt på avkastning. Handlingsr­egelen er ikke helt hva den engang var. For det første har det vist seg fullt mulig å bruke uansvarlig mye penger også innenfor regelverke­t.

For det andre er det ikke lenger like tabu å betvile regelens treffsikke­rhet. Regjeringe­n justerte ned grensen fra 4 til 3 prosent i 2017. Blant økonomer er det også diskusjone­r om en ny utforming av regelen.

Men formålet er det samme: begrense oljeformue­ns impuls i norsk økonomi.

Rødt vil derimot ha en annen, grunnlegge­nde annerledes økonomi. Primaert sosialisme, som kjent. Sekundaert at Norge skal leve enda romsligere på avkastning fra kapitalen sin. Mer av Oljefondet skal investeres i norsk infrastruk­tur og industri. Heller det enn utenlandsk­e aksjer, har partileder Bjørnar Moxnes poengtert.

Dette er akkurat det samme forholdet til handlingsr­egelen som Fremskritt­spartiet har dyrket. I valgene i 2005, 2009 og 2013 var dette Ap-leder Jens Stoltenber­gs fremste ankepunkt mot Høyre. Hvordan kunne Erna Solberg samarbeide med et så uansvarlig parti?

I år kan Jonas Gahr Støre bli avhengig av et parti som mener det samme som Frp mente den gang.

Muligheter for uthuling. Fremskritt­spartiet viste seg lojale mot handlingsr­egelen i seks og et halvt år i regjering. Siv Jensen var finansmini­ster da den ble strammet inn.

Man kan sånn sett innvende at Rødt har begrensede muligheter for gjennomsla­g. Men problemet er at handlingsr­egelen ikke er så svart-hvit som Stoltenber­g ville ha det til. Det er gode muligheter for å uthule handlingsr­egelen.

Selv Høyre har forsøkt å bokføre store investerin­ger «under streken», altså holde dem unna handlingsr­egelens logikk.

Finansmini­steren har også definert flyktningt­ilstrømmin­gen i 2015 som en «krise» i samfunnsøk­onomisk forstand. Handlingsr­egelen åpner for å bruke mer enn 3 prosent i krisetider. En så lav krisetersk­el gir mange muligheter til å åpne oljepengek­ranen de kommende årene.

En videre uthuling av handlingsr­egelen vil derfor vaere et mer sannsynlig gjennomsla­g enn de store skatteøkni­ngene partiet vil ha. Det er dessuten mer populaert blant folk flest.

I Arbeiderpa­rtiet er det faerre som snakker høyt og ofte om hvor viktig det er å holde igjen på offentlig pengebruk. Også i SV har enkelte leflet med å skrote handlingsr­egelen. Med et sterkt Rødt som støttehjul, vil kampen for å holde igjen på oljepengeb­ruken i årene som kommer, bli mye, mye vanskelige­re.

Se også side 26 og 27

 ??  ??
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Bjørnar Moxnes (R) på valgkamp i Trøndelag denne uken.
Foto: Olav Olsen Bjørnar Moxnes (R) på valgkamp i Trøndelag denne uken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway