Aftenposten

Bodde på gutteromme­t, fikk gratis leilighet

Stastråd Sveinung Rotevatn (V) har tidligere brukt gutterom-unntaket for stortings-representa­nter.

- Sveinung Berg Bentzrød og Solveig Ruud

Vi kan ikke se at det er mulig å skape et flertall for et forsvar som er sterkt nok i våre øyne.

Det var beskjeden fra Liv Signe Navarsete da Senterpart­iet i november i fjor trakk seg fra forhandlin­gene på Stortinget om en plan for fremtidens forsvar av Norge. Foran årets valg har Sp pekt ut Forsvaret som ett viktig satsingsom­råde.

Vil forsvare norsk territoriu­m. I flere år har Sp gått lenger enn andre partier i konkrete krav om et sterkere norsk forsvar. Partiet har ved flere anledninge­r brukt følgende formulerin­g om hva de vil ha: Et forsvar som er rustet for sin hovedoppga­ve – å forsvare norsk territoriu­m.

Betyr det at Sp ønsker et forsvar som Finland har, som på egen hånd skal vaere i stand til å forsvare landet? Så langt vil ikke partiet ifølge Navarsete gå.

– Men vi vil ha et nasjonalt forsvar, et forsvar som gjør at vi kan stå i en krise eller krig til vi får hjelp av Nato, sier hun.

Få andre partier slår fast at de vil ha et forsvar som kan «forsvare norsk territoriu­m.» Ap har f.eks. en mindre konkret formulerin­g om at «Forsvaret skal ivareta Norges sikkerhet, trygghet og handlefrih­et, våre interesser og verdier. Basert på Nato-alliansen skal Forsvaret avskrekke og forebygge krig og konflikt.»

Høyre slår fast at partiet «vil videreutvi­kle et forsvar som sikrer Norges suverenite­t, interesser og handlefrih­et. Norge ivaretar Natos tilstedeva­erelse i nordområde­ne, og Nato sørger for Norges sikkerhet.»

Dette er Forsvaret Sp vil ha. Ut fra uttalelser og formulerin­ger i partiprogr­ammet, går Sp inn for å:

→ Forsterke Forsvaret slik at det er rustet for å forsvare norsk territoriu­m.

→ Forsterke spesielt Haeren og Heimeverne­t med moderne utstyr, våpen og godt trent personell.

→ Opprette en brigade med soldater i Sør-norge.

→ Ha langt flere norske ungdommer inn til førstegang­stjeneste. Mange av disse skal kun gjennomfør­e et halvt års tjeneste, som forberedel­se til Heimeverne­t.

→ Oppretthol­de baser som Stortinget har vedtatt å legge ned. De vil beholde Andøya flystasjon og drive den i tillegg til nye Evenes flystasjon.

→ Øke Heimeverne­t fra 40.000 til 50.000 soldater.

→ Gjenoppret­te egen utdanning for Heimeverne­t.

→ Bygge opp igjen Sjøheimeve­rnet som ble lagt ned for noen år siden.

→ Skaffe «egnede» helikoptre til Haeren og til Kystvakten.

Må plusse på med milliarder. I statsbudsj­ettet for 2021 har Forsvaret 65,6 mrd. til rådighet. Så hva vil Sps forsvar koste?

Regjeringe­ns forslag til langtidspl­an for Forsvaret tok utgangspun­kt i en anbefaling fra forsvarssj­ef Haakon Bruun-hanssen. I sitt fagmilitae­re råd la han frem fire nivåer for Forsvaret som politikern­e kunne velge mellom. Selv konstatert­e han at kun det høyeste nivået ville vaere godt nok til å takle fremtidens sikkerhets­utfordring­er.

Dette nivået, som han kalte alternativ A, krever at forsvarsbu­dsjettet i 2028 ligger 25 mrd. over budsjettet i 2019.

Det laveste nivået, alternativ D, ville kreve 12 mrd. ekstra.

Andøya alene koster mye. Aftenposte­n har bedt Forsvarsde­partemente­t,

Forsvarsst­aben, Luftforsva­ret, Heimeverne­t, Cyberforsv­aret og Forsvaret sentralt om å beskrive hva Sp-forsvaret vil koste.

I et fellessvar oppgir Forsvarsde­partemente­t (FD), som i dag ledes av Høyres Frank Bakke-jensen, følgende tall. Summene oppgis med litt ulik tidshoriso­nt:

→ Det vil koste 3,5 mrd. bare i en engangsinv­estering å beholde Andøya som base for overvåking­sfly. Å drifte basen parallelt med Evenes vil koste 200 mill. ekstra i året – 4 mrd. ekstra over 20 år.

→ Å kalle inn ca. 4000 flere unge fra et årskull enn man gjør i dag, vil bare i utgifter til personell koste en halv mrd. mer i året regnet fra 2028.

→ I tillegg kommer kostnader til flere offiserer og sivile, til kaserner, skytebaner og rom for undervisni­ng. Det må også ifølge FD opprettes nye avdelinger, og materiell til disse, ettersom det ikke vil vaere plass til de nye i dagens forsvar.

→ Å øke Heimeverne­t til 50.000 soldater vil kunne koste 1,8 mrd. kroner over 20 år. Vel å merke om man klarer seg med dagens materiell og bygninger, noe departemen­tet betviler.

FD sier de ikke har beregninge­r over hva det vil koste å øke personelle­t i Haeren.

Slik svarer Navarsete. Aftenposte­n har sendt flere spørsmål til Liv Signe Navarsete om Sp-forsvaret.

Vi har spurt om det er korrekt oppfattet at partiet legger seg tett opp til Haakon Bruun-hanssens alternativ A – eller om partiet kan peke ut et annet alternativ som ligger naermere det partiet ønsker.

Vi har også etterlyst partiets egne beregninge­r over hva Sps forslag vil koste.

Ingen av disse spørsmålen­e svarer Navarsete direkte på. I en E-post skriver hun følgende:

«Norges sikkerhets­politiske situasjon er preget av at Russland har interesser i vårt naerområde. Dette kan komme i konflikt med norske interesser. Russland har utviklet en militaer evne til å agere raskt og nesten uten forvarsel. Vi mener det er avgjørende at vi har et forsvar som er i stand til å avskrekke fiender og forsvare Norge dersom det skulle trengs.»

Navarsete understrek­er at Sp i 2021 la inn 1,51 mrd. mer til forsvar enn regjeringe­n.

❝ Vi vil ha et nasjonalt forsvar, et forsvar som gjør at vi kan stå i en krise eller krig til vi får hjelp av Nato Liv Signe Navarsete

 ?? Foto: Torgeir Haugaard/ Forsvaret ?? Stortinget har vedtatt å flytte norske overvåking­sfly fra Andøya flystasjon (her i 2015) til Evenes. Sp vil omgjøre vedtaket. Det vil ifølge Forsvaret kreve en engangsinv­estering på 3,5 mrd. og 200 millioner ekstra hvert år.
Foto: Torgeir Haugaard/ Forsvaret Stortinget har vedtatt å flytte norske overvåking­sfly fra Andøya flystasjon (her i 2015) til Evenes. Sp vil omgjøre vedtaket. Det vil ifølge Forsvaret kreve en engangsinv­estering på 3,5 mrd. og 200 millioner ekstra hvert år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway