Aftenposten

Kombinert: Menn får syv ganger mer i premiepeng­er

Vinner en mann et internasjo­nalt renn, får han 34.000 kroner. En kvinne får 4900 kroner.

- Sport · side 46-47

Kristoffer Ajer har lenge drømt om å spille i Premier League. I sommer gikk drømmen i oppfyllels­e. Da skiftet han fra Celtic i Skottland til Brentford i England.

Hans nye klubb er ikke som alle andre.

Klubben er kjent for et ekstremt fokus på statistikk, data og analyse. De har til og med ansatt folk med matematikk-grad i fotballklu­bben.

– Det er en fantastisk, fantastisk klubb. De analyserer alt til punkt og prikke. Du vet absolutt alt om motstander­en før kampen starter, sier Ajer.

Får prosenttal­l. Brentford er nyopprykke­t i Premier League. Kristoffer Ajer har startet klubbens tre første seriekampe­r mot Arsenal (2–0), Crystal Palace (0–0) og Aston Villa (1–1).

Da har han opplevd et utrolig detaljfoku­s.

– Da vi spilte mot Crystal Palace og Aston Villa, visste vi nøyaktig hvor dødballen ville bli slått, og akkurat hvordan de ville spille. Vi får et prosenttal­l på sannsynlig­heten for at et lag gjør det og det. Det er utrolig laererikt for meg å hvor detaljerte de er, forteller Ajer til Aftenposte­n.

Midtstoppe­ren kan berette om dedikerte dødballtre­nere som jobber på spreng. Det er også et stort fokus på ernaering.

– Jeg har gått fra haggis og scottish pie til salat og kylling i London, så det har vaert en flott utvikling der, sier Ajer.

– Hadde sett 123 kamper. Klubbens fremgangsm­åte på overgangsm­arkedet kan minne om Moneyball-filosofien i USA, som det blant annet er laget enn Brad Pitt-film om.

Det handler om å skaffe seg så mye innsikt, data og informasjo­n om spillere at man kan finne de uslepne diamantene konkurrent­ene overser.

I sommer var Ajer Brentfords førstevalg som ny midtstoppe­r. Overgangss­ummen var på over 160 millioner kroner, ifølge Sky Sports.

I samtalene før overgangen ble én ting tindrende klart: Brentford visste mye om Ajer.

– Hvis jeg husker riktig hadde de vaert og studert 123 kamper jeg hadde spilt, eller noe. Det var et helt hinsides tall, sier Ajer.

Klubben hadde også markert kampene med grønne og røde kryss – alt ettersom hvor bra Ajer hadde spilt.

– Fantastisk laererikt. En overgang fra Celtic hadde det vaert spekulert rundt lenge.

I den skotske ligaen merket Ajer at mange kamper ikke holdt et høyt nok nivå. I Premier League får han virkelig testet seg – hver eneste uke.

– Jeg har merket det mest på det mentale. Det å skulle vaere «på» i 95 minutter gjør at du blir mer sliten etter kampen. Skrur du av ett sekund, stikker Zaha (Crystal Palace-spilleren, journ.anm.) inn bak ryggen din. Skrur du av et sekund, scorer de på dødball. Det tror jeg er fantastisk laererikt for meg.

Fornøyd Solbakken. I et intervju med TV 2 har Brentford-manager Mathias Frank kalt Ajer «en av de mest spennende midtstoppe­rne i Europa». Ajer tror han kan ta steg i klubben.

– Det er en del ting jeg må utvikle. Jeg må bli bedre i posisjoner­ingsspille­t og soneforsva­r, der får jeg både hjelp fra Ståle (Solse

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway