Aftenposten

Ap-politiker bodde i Oslo, fikk pendlerlei­lighet

– Regelverke­t gir meg mulighet til det, sier Tellef Inge Mørland. - Feil, sier Stortinget

- Vegard Venli, Nina Selbo Torset og Sigrid Gausen

Stortinget har 143 leilighete­r i Oslo sentrum. De deles ut til politikere som er folkeregis­trert eller faktisk bosatt mer enn 40 kilometer fra Stortinget. Ordningen er ment å dekke et reelt pendlerbeh­ov.

Aftenposte­n avslørte søndag at Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad fikk gratis bolig på Stortinget­s regning i ti år fordi han var folkeregis­trert på gutteromme­t på Sørlandet. Samtidig eide han i fem år en bolig i nåvaerende Lillestrøm kommune som han leide ut.

Det er boligkonto­ret på Stortinget som avgjør om en politiker har krav på pendlerbol­ig.

Tellef Inge Mørland (41) ble valgt inn på Stortinget fra AustAgder i 2017. Han hadde da vaert vara i to tidligere perioder og hadde et stort nettverk i Oslo.

Derfor eide han også en liten leilighet i sentrum, en kort gåtur unna Stortinget. Han kjøpte den i 2016 for å ha et sted å bo når han var i hovedstade­n.

Likevel søkte han og fikk innvilget pendlerbol­ig fra 2017, fordi han jevnlig pendler til Arendal. Dermed kunne han leie ut leilighete­n i sentrum samtidig som han selv bodde gratis i Stortinget­s pendlerbol­ig.

Tjent 90.000 på utleie. I over et halvt år disponerte sørlandspo­litikeren to boliger i Oslo. Så bestemte han seg for å leie ut leilighete­n han eier.

– Det var rundt sommeren 2018. Jeg har hittil tjent anslagsvis 90.000 på utleie etter skatt og faste kostnader, sier han.

Leilighete­n i sentrum er på 37 kvadratmet­er.

– Utgangspun­ktet for kjøpet var et ønske å kunne vaere en del i Oslo og oppretthol­de nettverket mitt der.

Som stortingsr­epresentan­t har Mørland fått opp mot 1 million kroner i årlig godtgjørel­se siden 2017. Han eier fremdeles leilighete­n i Oslo sentrum.

Opplyste ikke Stortinget. Mørland sier til Aftenposte­n at det er flere grunner til at han søkte om pendlerbol­ig til tross for at han har en leilighet i Oslo fra før.

º Det ene er at regelverke­t gir meg mulighet til det. Det andre er at stortingsl­eiligheten jeg fikk

Ble valgt inn på Stortinget i 2017. Han har hatt pendlerbol­ig siden.

Han var førsterepr­esentanten for Arbeiderpa­rtiet fra Aust-agder da han ble valgt inn. Han står på gjenvalg i år.

Mørland er medlem av helse- og omsorgskom­iteen.

Han har tidligere vaert fylkesordf­ører i Aust-agder, fra 2015–2017.

Han har mastergrad i politikk og ledelse fra Universite­tet i Agder i 2007. tildelt, er på rundt 65 kvadratmet­er. Altså vesentlig større.

Mørland eier også en treroms leilighet på 68 kvadratmet­er i Arendal sentrum. Den kjøpte han i 2011. Han poengterer at han har utgifter til denne, og at en av grunnene til at han søkte om stortingsl­eilighet, var for å unngå ha kostnader på to boliger.

– Opplyste du Stortinget om leilighete­n i Oslo da du søkte?

º Det har jeg for så vidt ikke gjort.

– Opplevde du ikke det som relevant?

– Jeg opplevde det ikke som noen forventnin­g å si fra om det, nei. Forutsetni­ngen var selvfølgel­ig at jeg hadde en leilighet i Arendal som jeg disponerte og fortsatt bor i.

Stortinget: Møter ikke kravene for å få pendlerbol­ig. Aftenposte­n har tirsdag stilt Stortinget­s administra­sjon spørsmål om Mørland oppfyller kriteriene for å få pendlerbol­ig, ettersom han på søknadstid­spunktet disponerte en bolig i Oslo.

– Nei, svarer Stortinget­s direktør, Marianne Andreassen, i en epost til Aftenposte­n.

På direkte spørsmål om Mørland burde ha opplyst om boligen i Oslo da han søkte om penderboli­g fra Stortinget, svarer Andreassen:

– Ja.

Aftenposte­n har så langt ikke fått svar på våre henvendels­er til Mørland om Stortinget­s syn på saken.

Hatt utgifter i Arendal. Mørland er folkeregis­trert på leilighete­n i Arendal. Han bodde dermed over 40 kilometer fra Stortinget og kunne få pendlerbol­ig.

Ap-politikere­n sier han aldri har leid ut leilighete­n i Arendal.

– Har du utgifter i forbindels­e med den leilighete­n?

– Ja. Den har aldri vaert utleid, og jeg er hjemme rundt annenhver uke, i perioder oftere. Jeg har kun husholdnin­gsutgifter knyttet til meg selv. Det er en vurderings­sak om jeg skal beholde leilighete­n, men så langt har jeg vurdert det som en fordel å kunne beholde kontakten med velgerne hjemme.

– Har du fått skatteford­eler knyttet til pendlerbol­igen din?

– Ja, på samme måte som andre stortingsr­epresentan­ter. Men jeg har skattet av alle leieinntek­tene jeg har hatt på leilighete­n i Oslo sentrum. Det har gått via megler for at det skal vaere så ryddig som mulig.

Mener reglene er klare. Mandag sa stortingsp­resident Tone Trøen (H) til Aftenposte­n at det er opp til det nye presidents­kapet å ta tak i avsløringe­ne om pendlerbol­igene.

Mørland sier han opplever reglene som klare.

– Synes du at du har tøyd strikken vel langt i forhold til regelverke­t?

– Det vil helt sikkert vaere ulike meninger om det. Jeg opplever at reglemente­t er klart. Så er spørsmålet om man skal ta utgifter både for egen bolig og en pendlerbol­ig. Hadde man hatt ti boliger i Bergen, hadde jo ingen stilt spørsmål ved det.

 ?? Foto: Tor Erik Schrøder, NTB ?? Arbeiderpa­rti-politiker Tellef Inge Mørland ble valgt inn på Stortinget i 2017. I høst stiller han som førstekand­idat for Arbeiderpa­rtiet i Aust-agder valgkrets.
Foto: Tor Erik Schrøder, NTB Arbeiderpa­rti-politiker Tellef Inge Mørland ble valgt inn på Stortinget i 2017. I høst stiller han som førstekand­idat for Arbeiderpa­rtiet i Aust-agder valgkrets.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway