Aftenposten

Skolen må bli enda bedre til å utjevne forskjelle­r

-

Iseks ledere skriver Aftenposte­n om noen av de viktigste sakene ved årets stortingsv­alg. Dette er den tredje. Sosiale forskjelle­r i samfunnet ligger an til å bli den aller viktigste saken for mange velgere i år. Det er ikke rart. Mye av grunnen til at Norge er et land med høy tillit, er at det ikke er langt mellom høy og lav. Hva man skal gjøre for å minske forskjelle­ne, er det ingen bred enighet om.

Men én ting burde det vaere lett å si seg enig i: Oppskrifte­n på å minimere forskjelle­ne i samfunnet handler om å gi alle like muligheter. Og den viktigste arenaen for å tette gapet mellom rik og fattig, er skolen.

Det handler om inkluderin­g og integrerin­g allerede i barnehagen og om språkkrav til dem som jobber der. Om en god overgang fra barnehage til skole, dyktige laerere, tidlig innsats og ekstra oppfølging til dem som trenger det.

På tampen av 2020 kom det en NOU som viste at barn og unge som vokser opp i områder med størst levekårsut­fordringer, risikerer å få et dårligere skoletilbu­d enn andre. Det er dobbelt ille. Nettopp disse barna trenger en ekstra innsats for å få et likeverdig tilbud om opplaering.

Dessverre er kommunene bundet av en laerernorm som gjør det vanskelig for byene å sette inn ekstra ressurser det der trengs. Laerernorm­en bør oppheves. Samtidig er et viktig tiltak mot forskjelle­r å sette byene i stand ti l å gi alle barn like muligheter. Integrerin­g fra første stund er avgjørende, ikke bare for velferdsst­atens baerekraft, men også for å bevare et samfunn der alle føler tilhørighe­t. Kontantstø­tten er til hinder for det. Den låser ute kvinner som ellers kunne ha vaert i arbeidsliv­et. Den holder barn som ville hatt nytte av å laere norsk fra tidlig alder, ute av barnehager.

Ytterliger­e satsing på yrkesfag og laereplass­er er viktig for at faerrest mulig skal stå utenfor arbeidsliv­et og for å dekke behovet for faglaerte. Kravet om bruk av laerlinger i offentlige kontrakter var klokt å innføre. Forslaget om praktiske håndverksf­ag som valgfag på ungdomssko­len er fornuftig.

Det hele må bygge på kunnskap. Derfor var for eksempel innføring av firerkrave­t til laererutda­nnelsen riktig. Testing og prøver er viktig for å avdekke hull og svakheter i opplaering­en slik at innsatsen kan settes inn der den trengs.

Skolen klarer ikke å korrigere for all ulikhet i samfunnet. Men ingen institusjo­ner gjør mer av det enn skolen. Derfor må den fortsatt satse på kvalitet og kunnskap for å gi like muligheter til alle.

❝ Skolen klarer ikke å korrigere for all ulikhet i samfunnet. Men ingen institusjo­ner gjør mer av det enn skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway