Aftenposten

Halvparten av landets 16- og 17åringer vaksinert

Oslo er i gang med drop-in-vaksinasjo­n av 16- og 17-åringer. I én bydel har over halvparten bestilt time allerede.

- Margrete Sveinsdatt­er Rydjord, Ole Alexander Saue og Dan P. Neegaard (foto)

Dette sier Maja Sefland Ludviksen (16): – Dette er kanskje det eneste jeg kan gjøre med denne situasjone­n, og da er det veldig viktig at jeg også bidrar. Hun var ikke i tvil da hun fikk tilbud om å ta koronavaks­inen. Denne uken fikk 16og 17-åringer i Oslo mulighet til å komme på drop-in for å få vaksinen. Det skjer etter at regjeringe­n bestemte at 16- og 17åringer skal tilbys koronavaks­ine. Årsaken er blant annet at det nå er økende smitte blant ungdom og unge voksne. I tillegg vil det bidra til mindre smittepres­s i samfunnet.

Fra 30. august åpnet man for at 16- og 17åringer kunne registrere seg for å ta vaksinen. Og pågangen har ikke latt vente på seg:

Nå har 6727 i denne aldersgrup­pen fått minst ett stikk i Oslo. Det viser tall fra Folkehelse­institutte­t (FHI) mandag ettermidda­g.

I Oslo bor det omtrent 13.000 16- og 17åringer. Over halvparten av dem er vaksinert.

Ser vi Norge under ett, er dekningen blant denne gruppen litt større. Drøyt 126.000 i Norge er 16 eller 17 år. Mer enn halvparten av dem er nå vaksinerte.

Vil beskytte andre. Maja Sefland Ludviksen sitter på vaksinesen­teret i Søndre Nordstrand bydel i Oslo. Hun er glad for at hun nå skal få vaksinen.

– Nå har vi vaert veldig heldige og fått vaksiner relativt fort. Siden Norge er et såpass rikt land, får vi muligheten til å gjøre noe med denne situasjone­n, sier hun og legger til at hun ikke er i risikogrup­pen selv.

– Men hvis jeg tar vaksinen, kan jeg beskytte andre. Det er veldig viktig for meg, understrek­er hun.

Uaktuelt ikke å ta vaksine. Ludviksen var

Koronadøds­fall: 823 koronadøds­fall er meldt til Folkehelse­institutte­t (FHI). Aldersgrup­pen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 54 prosent av alle døde er menn.

Koronaviru­set: Tre varianter av koronaviru­set har hatt utbrudd i Norge. De har fått navnene alfa, beta og delta, og stammer henholdsvi­s fra England, Sør-afrika og India.

Påvist smitte: 169.068 personer har siden februar i fjor fått påvist smitte av koronaviru­set i Norge, viser Meldingssy­stem for smittsomme sykdommer (MSIS) tirsdag.

Pasienter: 103 koronapasi­enter var tirsdag innlagt på sykehus. Det er ni flere enn dagen før.

Helsedirek­toratet, FHI, NTB langt fra den eneste 16-åringen som fikk sitt første stikk ved vaksinesen­teret denne morgenen.

Mathea Aanesen Heitmann (16) forteller at det var en selvfølge for henne å ta vaksinen.

– Jeg synes det er viktig at alle vaksinerer seg, så vi kan stoppe spredninge­n. Jeg tenkte ikke egentlig noen gang på å ikke vaksinere meg, og alle vennene mine skal også få vaksinen.

Heitmann har selv vaert smittet. Hun fikk høy feber, hodepine og sår hals, forteller hun. Det gjorde henne enda mer sikker på å ta vaksinen. Men hun legger til at hun tror hun ville tatt den uansett. Nå ser hun frem til å bli vaksinert.

– Det er ganske mye smitte på skolen vår. Nå må vi hurtigtest­e oss hver mandag og onsdag. Men hvis man er vaksinert, trenger man ikke det. Det slipper jeg nå, sier Heitmann.

Gjør det for familien. Flere synes det er litt ubehagelig å ta vaksine. Maja Zarazinska er en av dem. Hun fylte 17 år i år. – Jeg er litt nervøs, sier hun. Helsesekre­taer Mariam Maanieh vasker lett over Zarazinska­s overarm med en bomullsdot­t.

– Jeg hørte av noen i går at man kjenner at vaesken går inn fra sprøyten, forteller 17åringen.

Ansatt Mette Hegna beroliger henne: – Mange sier at det er mer vondt å rive av et plaster enn å ta vaksinen.

Noen sekunder senere er det hele over. Det gikk fort, synes Zarazinska.

– Det gjorde litt vondt akkurat da det stakk, men ikke nå, smiler hun.

17-åringen har mesteparte­n av sin familie i Polen.

– Hvis det skjer noe med noen der, må vi dra dit. Derfor er det best å vaere vaksinert i tilfelle det skjer noe. Jeg var ikke i tvil om

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway