Aftenposten

Høyre-smell etter ny oljeskatt

Aftenposte­ns siste måling før valget viser at Jonas Gahr Støre ligger an til å få flertall i Stortinget for sin drømmeregj­ering.

- Kjetil Magne Sørenes og Magnus Lysberg

Med mindre enn én uke igjen til valget får Erna Solberg og Høyre sin dårligste måling i Aftenposte­n på over ett år. Målingen er utført av Norstat for NRK og Aftenposte­n.

Den viser at:

→ Ap, Sp og SV ligger an til flertall i Stortinget, uten støtte fra MDG eller Rødt.

→ Regner du med MDG og Rødt, får venstresid­en 108 mandater i Stortinget. Man trenger 85 for å danne flertall. Alt tyder dermed på at Jonas Gahr Støre (Ap) blir landets neste statsminis­ter.

→ Både Venstre og KRF har igjen falt under sperregren­sen.

→ Rødt og MDG er målt over sperregren­sen.

→ Høyre får 18,5 prosent. Det er den dårligste målingen for partiet fra Norstat siden i februar i fjor. Ved forrige valg fikk partiet 25 prosent.

→ Senterpart­iet får 14,3 prosent. Den opptur etter en rekke målinger på 11- og 12-tallet den siste måneden. Partiet fikk 12,2 prosent på Aftenposte­ns forrige måling. Fremgangen er innenfor feilmargin­en.

Høyre går på smell. Krisemålin­gen for Høyre kommer etter at regjeringe­n overrasken­de foreslo en ny oljeskatt. I årevis har Høyre forsvart det norske oljeskatte­regimet. Andre partier som har tatt til orde for at man kanskje burde se på ordningen, har måtte tåle knallharde angrep fra Høyre.

Men i forrige uke la regjeringe­n frem et forslag om en endring av skatteregi­met for Norges største naering. Omlegginge­n vil gjøre det litt mindre gunstig å investere i olje- og gass.

Deler av miljøbeveg­elsen jublet. Sylvi Listhaug (Frp) raste.

Oljenaerin­gen fikk en svaert gunstig, men midlertidi­g kriseskatt i fjor. Det regjeringe­n nå foreslår, er en varig endring.

Stavanger-politikere­n Sissel Knutsen Hegdal var blant den gamle oljeskatte­ns fremste forsvarere på Høyres landsmøte i mai. Hun sier nå at hun er positiv til endringene, men slår samtidig fast at forrige ukes nyhet rammet Høyre lokalt. Partiet falt brått på en meningsmål­ing for Rogaland i Stavanger Aftenblad, like etter regjeringe­ns pressekonf­eranse

– Jeg tror det er riktig at den enkeltståe­nde målingen henger sammen med forslaget om endring i petroleums­beskatning­en. Det er ingen tvil om at forslaget kom veldig brått på, sier Hegdal.

– Jeg skal ikke legge skjul på at vi fikk en overraskel­se her i Stavanger, legger hun til.

Hegdal tror likevel at Høyre kan gjøre et godt valg i Rogaland.

– Vi har flere målinger som viser at vi står sterkt, sier hun.

– Velgere på gjerdet. Bakgrunnst­allene i Norstats siste måling for Aftenposte­n viser at Høyre mister flest velgere til Sen

SV 16

Rødt 10

 ?? Hanna Johre ?? Erna Solberg er målt godt under 20 prosent på Norstats siste måling for Aftenposte­n før valget.
Hanna Johre Erna Solberg er målt godt under 20 prosent på Norstats siste måling for Aftenposte­n før valget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway