Aftenposten

Noen å klø bak øret

Hun har hilst på en gris. Hun har holdt en fisk. Ingenting har hjulpet. Snart er det for sent.

- Kjetil B. Alstadheim Politisk redaktør

En gjeng i blå Høyre-jakker og med Høyre-flagg i hendene var på plass i Stavanger sentrum. De skulle heie Erna Solberg og bussen hennes videre på det som kanskje er hennes siste valgkamptu­rné.

Erna-ekspressen var litt forsinket, så Solberg rakk en sving innom Norsk Oljemuseum.

– Statfjord B, ja. Den er svaer, sa Solberg foran en modell av – ja – Statfjord B-plattforme­n.

Hun hadde fem prosent sjanse til å beholde flertallet, ifølge Norsk Regnesentr­al. Og det var før en ny måling med nedtur.

Hvordan kunne det skje? Hun har jo vaert på ustanselig valgkamp i ukevis.

I juli hilste hun på et par griser på Nøtterøy. Hun poserte med en diger slange om halsen i Dyreparken i Kristiansa­nd. Senere hilste hun på hjort. Hun holdt en levende ørret med hendene. Hun ga jordbaer til en geit. Og la ut bilde på Instagram av et ekorn. Og noen reinsdyr. Og kyr. Og svaneunger. Og en humle.

Mens Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum har vaert «naer folk i hele landet», har Solberg vaert norsk politikks David Attenborou­gh.

Om Høyre virkelig havner under 20 prosent, kan det tenkes at folk egentlig ikke er så glad i dyr som partiet har trodd.

På oljemuseet i Stavanger var det ingen dyr å ta bilder av. Solberg tok et bilde av Gullfaks A, som ikke er en hest, i stedet.

Altså en plattform. :[j er i alle fall noe folk liker i Rogaland.

Det var ingen dyr på programmet hennes denne dagen, selv om det er plenty med gris på Jaeren. De eneste hun skulle klø litt bak øret, var leverandør­industrien.

– Jeg tror dette er et fornuftig og godt forslag, sa Solberg.

Hun var akkurat kommet ut fra et møte på Rosenberg Verft, som nå heter Rosenberg Worley, og der norsk oljerikdom er blitt sveiset frem.

Hun hadde vaert der for å snakke om forslaget om ny oljeskatt. På møtet var også Ståle Kyllingsta­d, gründer av leverandør­selskapet Ikm-gruppen. Han mente forslaget virket fornuftig. Han kan godt levere ting til havvind og hydrogen og ammoniakk eller hva det nå er landet skal leve av etter oljen.

Mer kunne ikke Solberg be om fra en mann som sjelden lar en anledning til å snakke i store bokstaver gå fra seg.

Hun dro til oljeservic­eselskapet Aibels verft i Haugesund for å møte naeringsli­vsfolk der.

– Kjør pent hjem, sa hun til laerlinger i oransje kjeledress­er som trasket forbi utenfor da møtet var ferdig.

Solberg stilte seg opp sammen med naeringsli­vsfolket for å bli tatt bilde av med konstruksj­onen av en plattform til Johan Sverdrup del 2 i bakgrunnen. Den som skal øke produksjon­en på feltet til 720.000 fat pr. dag. Slik at det blir penger til det grønne skiftet.

Så ingen i Rogaland hadde grunn til bekymring. Den nye oljeskatte­n var ikke så farlig som Frp-leder Sylvi Listhaug skal ha det til. Og jo da, Erna Solberg er glad i dyr. Men hun er fortsatt også veldig glad i olje.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway