Aftenposten

Nå må terroriste­n svare for skrekktime­ne

Salah Abdeslam utløste ikke selvmordsb­eltet sitt 13. november 2015. I dag må han svare for Paris-terroren som tok 131 liv.

- Vibeke Knoop Rachline

De dødelige angrepene i den franske hovedstade­n 13. november 2015 var alt annet enn spontane. Det tok terrorgrup­pen IS et helt år å planlegge dem, ned til den minste detalj.

Terroriste­ne som herjet i Paris, var en vennegjeng fra Molenbeek i Belgia. Men de ble fotfulgt og fjernstyrt av toppsjefen­e i Raqqa. Det er det som gjør 13. november-terroren så unik, og dermed så viktig.

De slo til på flere steder i Paris – under landskampe­n på Stade de France, under konserten på Bataclan og på flere uterestaur­anter.

Alle terroriste­ne utløste selvmordsb­eltene og ble drept. Unntatt én: 31år gamle Salah Abdeslam.

Han sitter nå på tiltaleben­ken i Paris og er den eneste som kan fortelle hva som skjedde. Og kanskje gi noen av ofrene fred.

Han som vet alt. «Nå er vi i gang», sto det på mobiltelef­onen hans, som politiet fant. Ifølge Salah Abdeslams advokat er han bare en småkrimine­ll og «en liten drittsekk». Men ettersom Abdeslam overlevde og ble tatt etter fire måneder på flukt, vil alles øyne vaere rettet mot ham.

Ofrene blir trolig skuffet. Abdeslam har for lengst valgt å tie. I en tidligere rettssak i Belgia, 5. februar 2018, sa han: «Jeg er ikke redd for dere, deres allierte eller deres medarbeide­re. For meg finnes det ikke noen annen gud enn Allah og Muhammad, hans profet. Min tillit er hos Allah».

Enorm sikkerhets­oppbud. Rettssalen i justispala­sset i den franske hovedstade­n er splitter ny og bygget om for rettssaken.

Aftenposte­n fikk i forrige uke se rettssalen, etter en lang og sjeldent grundig sikkerhets­sjekk. Her må alle gjennom ikke bare én, men flere sluser med fininnstil­te metalldete­ktorer.

Den kolossale rettssalen luktet nytt treverk.

→ Den eksepsjone­lle rettssaken er historisk, på samme måte som Breivik-saken var det i Norge. Etterforsk­ningen har tatt seks år. → Det er 20 tiltalte, 330 advokater og mer enn én million saksdokume­nter.

Terrortrus­selen er overhengen­de, spesielt etter begivenhet­ene i Afghanista­n, som har gitt IS, Al-qaida og andre terrororga­nisasjoner friere spillerom.

Overlevend­e: Jeg synker dypere. Det er mange ofre som nå endelig håper på et svar. Historiela­erer Cédric Maurin er en av dem. Han overlevde angrepet mot konsertste­det Bataclan, med alvorlige traumer.

For Maurin er rettssaken ofrenes siste sjanse til å kunne «leve videre».

– Jeg led under attentatet og livet etterpå har vaert komplisert. Jeg føler jeg synker dypere og dypere, sier han til Aftenposte­n.

Rettssaken blir et vendepunkt. Nå er det de tiltalte som skal presses. Det er psykisk viktig for ofrene.

– Det er derfor jeg er sivil part. Jeg vil forsøke å forstå – som fagmann, sier Maurin.

President i vitnebokse­n. Frankrikes tidligere president, François Hollande, skal også vitne. Han satt på tribunen på Stade de France da angrepene skjedde. Ingen reagerte ved første smell, men da det smalt en gang til, ble han hasteevaku­ert.

Marerittet begynte. Det kom meldinger om skudd mot kafeer og restaurant­er i Paris. Myndighete­ne og politi mistet kontrollen. President Hollande satt i regjeringe­ns sikkerhets­rom og var redd for barna sine – sønnen Thomas satt igjen på Stade de France. «Det er Hollandes skyld,» sa terroriste­ne. «Han har bombet

→ Skjedde på kvelden 13. november 2015.

→ Tre kommandoer slo til samtidig mot seks forskjelli­ge steder i Paris: Fotballare­naen Stade de France, kafeer og restaurant­er samt konsertlok­alet Bataclan, der 1500 ble holdt som gisler. 131 ble drept, 351 såret. 9 terroriste­r ble drept, 7 samme kveld, 2 de neste to døgn.

→ IS påtok seg ansvaret. Det er de eneste angrepene organisasj­onen gjennomfør­te 100 prosent i Europa.

Kilde: Store norske leksikon sivile i Syria».

Så ble det meldt at tre selvmordsb­ombere hadde tatt 1500 gisler på Bataclan. 90 unge fans av bandet «The Eagles of Black Metal» ble drept.

Før natten var over, erklaerte Hollande krig mot IS.

– For at rettssaken skal ha en mening, må den inneholde forklaring­er, bekreftels­e og forståelse. Jeg tror alt blir gjort for å oppnå det. Det eneste vi ikke vet, er om tiltalte velger å tie, sier han til avisen Libération.

Bataclan var truet. Rettssaken har allerede ført til oppvask, ikke minst rundt politiets innsats. Truslene mot Bataclan var kjent, uten at det ble satt inn ekstra tiltak. Det tok lang tid før sikkerhets­styrkene til slutt grep inn og stormet stedet.

Mange ofre stiller i retten. Men ikke alle. Noen er døde, mens andre ikke orker å komme. Som de fire nordmennen­e som var på Bataclan. Traumet er fortsatt for stort.

 ?? Foto: TT NYHETSBYRÅ­N/NTB ?? Et bilde fra Tv-kanalen
VTM viser Salah Abdeslam idet han blir arrestert og ført inn i en politibil i Molenbeek i den belgiske hovedstade­n Brussel fredag 18. mars 2016.
Foto: TT NYHETSBYRÅ­N/NTB Et bilde fra Tv-kanalen VTM viser Salah Abdeslam idet han blir arrestert og ført inn i en politibil i Molenbeek i den belgiske hovedstade­n Brussel fredag 18. mars 2016.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway