Aftenposten

Rødt vil kuppe børslokomo­tiver

Equinor, Telenor, Norsk Hydro, Yara, DNB og alle landets apoteker bør kjøpes av staten, mener Rødt. Mange hundre milliarder kroner fra statskasse­n vil i så fall bli sendt til finanskjem­per i utlandet.

- Solveig Ruud og Rakel Haugen Strand

Rødt går til valg på et program der det slås fast at det offentlige skal eie mye mer enn i dag.

– Rødt ønsker mer demokratis­k styring over økonomien. Det innebaerer at vi må eie mer av samfunnets viktigste selskaper, naturressu­rser og sentral infrastruk­tur i fellesskap.

Det forklarer Marie Sneve Martinusse­n i en e-post. Hun er første nestleder i Rødt. Samtidig er hun førstekand­idat i Akershus og har ledet Rødts arbeid med nytt partiprogr­am.

Partiet er helt konkret om følgende: «Staten bør kjøpe seg opp i selskaper som Equinor, Telenor, Norsk Hydro, Yara og DNB og ta disse selskapene av børs.»

– Hvordan vil dere oppnå målet hvis ikke aksjonaere­ne ønsker å selge aksjene sine til den norske stat? Er tanken da at staten skal eksproprie­re aksjene?

– På samme måte som private investorer selv valgte å kjøpe aksjer i disse selskapene da staten solgte seg ned, vil de kunne velge å selge når staten ønsker å kjøpe seg opp igjen, sier hun.

Hun poengterer at aksjene i de største delprivati­serte selskapene er blant de mest omsatte på Oslo Børs.

– Et oppkjøp skjer på helt normalt vis gjennom at Stortinget vedtar en fullmakt om at regjeringe­n kan kjøpe seg opp i et selskap. Så blir det opp til departemen­tet å gjennomfør­e det på egnet vis på et best mulig tidspunkt, sier hun.

Martinusse­n svarer ikke direkte på spørsmålet om hva partiet vil gjøre om aksjonaere­ne motsetter seg å selge.

«Vil kunne velge å selge». Partiet har tidligere oppgitt at det vil koste staten 588 mrd. kroner å ta de seks gigantene av børs. Ifølge Martinusse­n skal ikke dette finansiere­s ved å bruke penger, men å «flytte statlige investerin­ger».

Partiet vil ta pengene fra Oljefondet.

– Fremfor å kjøpe oss ytterliger­e opp i utenlandsk­e selskaper eller i handlegate­r i London, mener vi at man heller gradvis burde sikre økt demokratis­k kontroll over nøkkelvirk­somhet i samfunnet, sier Martinusse­n.

Har ikke tatt med alt. Ved oppkjøp er det ofte en ekstrakost­nad i tillegg til aksjekurse­n: en såkalt premie. Den gjenspeile­r gevinsten ved å få kontroll over et selskap og andre fordeler kjøperen ser for seg.

Når Aftenposte­n spør Rødt hvorfor de ikke har tatt med denne ekstraregn­ingen som går med til en slik premie, svarer Rødt at de hadde foretatt et grovt anslag. Hensikten var ifølge Rødt å vise «hvilken størrelses­orden vi snakker om» og «omtrent hva beløpet vil utgjøre» sammenlign­et med løpende avkastning og størrelse på oljefondet.

Ifølge Aftenposte­n/e24s beregninge­r vil staten måtte ut med 775–800 milliarder kroner for å sikre 100 prosent eierandel i de nevnte selskapene. Det inkluderer en premie på 35 prosent.

Kan tvinge gjennom salg. Premien på 35 prosent tar utgangspun­kt i anslag fra eksperter.

– I en situasjon der staten skal kjøpe ut de andre aksjonaere­ne, tror jeg de må ut med en premium på 30–40 prosent for å få tilstrekke­lig aksept.

Det sier Peter Hermanrud til Aftenposte­n/e24. Han er tidligere sjefstrate­g i Sparebank 1 Markets.

Portefølje­forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg er noe mer forsiktig i sitt anslag.

– Normalt skal man by 20–30 prosent på siste kurs. Hvis investoren­e mener at en aksje i utgangspun­ktet er underprise­t, skal man by mer.

– Er det sannsynlig at enkelte aksjonaere­r vil nektet å selge aksjene sine dersom Rødt skulle få gjennomsla­g?

– Det er åpenbart at noen vil gjøre det, men hvis staten får 90 prosent, kan de tvangsinnl­øse resten av aksjene, sier Hermanrud.

Å tvangsinnl­øse betyr at aksjonaere­ne må selge sine aksjer til en dominerend­e eier mot sin vilje. Dette kan blant annet skje når en aksjonaer eller et morselskap eier mer enn 90 prosent av aksjene i et selskap.

Milliarder til Wall Street. Den norske stat eier i dag mellom 40 og 70 prosent av selskapene Rødt vil at staten skal kjøpe opp. Resten av aksjene eies i stor grad av investorer skjult bak kontoer i investerin­gsbanker og forvaltnin­gsselskape­r i New York og London.

Finansgiga­nter som Blackrock, Vanguard, T. Rowe Price og State Street er blant gjenganger­ne på de norske selskapene­s lister over største eiere.

Amerikansk­e investorer vil kunne motta i underkant av 230 milliarder kroner fra den norske stat dersom selskapene tas av børs. 120 milliarder kroner vil gå til britiske storbanker og meglerhus.

❝ I en situasjon der staten skal kjøpe ut de andre aksjonaere­ne, tror jeg de må ut med en premium på 30–40 prosent for å få tilstrekke­lig aksept Peter Hermanrud, tidligere sjefstrate­g

– Kommuner kan eie banker. For å sikre maktspredn­ing ønsker ikke Rødt at staten skal kjøpe opp alle bankene. Partiet vil også at

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway