Aftenposten

Valgkamp med vaksinehet­s og kasting av grus

9WDWZW ^Wh ]`ehj Z[j XHW _ awcf[d cej l_hki[j$ B_a[l[b [h ij[cd_d][d il«hj Wcf[h _ h[ji lwb]awcf$

- Kjetil Hanssen

Om to uker er det valg i Canada, og statsminis­ter Justin Trudeau (49) driver nå valgkamp på harde livet. Mandag stoppet han i London i provinsen Ontario. Der besøkte han et lokalt bryggeri og snakket med de ansatte. Han hilste også på en baby med «fremtidig statsminis­ter» på trøyen.

Da Trudeau gikk til bussen sin etterpå, var stemningen langt fra like god. Sinte demonstran­ter myldret rundt ham. De ropte obskøne budskap til ham. Da han gikk inn i bussen, haglet det en liten skur av grus og småstein.

Han sa senere at han ble truffet, men tonet hendelsen ned. Episoden kommer imidlertid i en valgkamp som har vaert uvanlig amper og preget av hets.

Avlyste valgmøte. Canada har omdømme som en vennlig og forsiktig nasjon. I forrige valgkamp foreslo et satirisk parti «Unnskyld!» som motto for landet. I år fikk dette omdømmet seg en knekk da mange tiårs overgrep mot urfolk på internatsk­oler ble brettet ut. Trudeau sa da også unnskyld.

Demonstran­tene i valgkampen beklager derimot ikke. Hissig motstand mot vaksiner står for mye av støyen. I slutten av august måtte Trudeau avlyse et arrangemen­t. Stemningen blant oppmøtte motstander­e av vaksiner var så ilter at politiet mente det ikke var trygt. Blant annet ble det ropt dødstrusle­r.

Statsminis­teren svarte i en forsonende tone, ifølge CBC, canadisk kringkasti­ng. Han tok til orde for å møte vreden med medfølelse.

– Vi har alle hatt et tøft år. Folkene som protestere­r der ute, hadde også et vanskelig år. Jeg vet det, og jeg hører sinnet, frustrasjo­nen og kanskje frykten, sa han.

Klandrer uvaksinert­e. Dette later ikke til å ha dempet sinnet. Trudeau møtes nå av arge demonstran­ter der han holder valgmøter. Samtidig antas Trudeau å ha utlyst nyvalg nettopp fordi kampen mot viruset så ut til å gå godt. Nylig ble den første Tvsendte valgduelle­n holdt. Hans konservati­ve rival, Erin O’toole (48), spurte hvorfor Trudeau utlyste valg midt i en fjerde smittebølg­e.

Trudeau sa han trengte et mandat fra velgerne. Han avviste også at smitten skulle stoppe et valg.

– Nesten 80 prosent av canadiere har gjort det rette. De har vaksinert seg. To ganger faktisk, sa han.

Han klandrer de 20 prosent uvaksinert­e for den nye bølgen.

– Skal demokratie­t settes ut av spill på grunn av dem? Nei, sa han.

– Tror ikke på vitenskap. Etter de siste dagene er tonen hans blitt røffere.

– Ja, det finnes ytterliggå­ende elementer som er sinte her i landet. De tror ikke på vitenskap og slår om seg med rasisme og kvinnehat, sa han ifølge en TVkanal.

Han ville ikke engang kalle dem demonstran­ter, men en «antivaksin­emobb».

Jagmeet Singh, leder av NDP, et parti på venstresid­en, har fått rasistiske kommentare­r. Han er blant annet blitt møtt med rop om «å dra tilbake hjem». Singh er født i Ontario.

Strid om vaksinepas­s. Spørsmålet om vaksinekra­v er blitt hett. Flere provinser har innført krav om vaksinepas­s for å slippe inn på restaurant­er og treningsse­ntre. Dette gjelder blant annet de folkerike regionene Quebec og Ontario. Trudeau støtter dette. Han lover også å gjøre det han kan for å beskytte provinsene mot søksmål.

Den konservati­ve O’toole er mer skeptisk til slike ordninger. Han mener landet kan finne rimelige tilpasning­er for dem som sier nei til vaksine. Hyppig og hurtig testing og krav om fysisk avstand er eksempler, mener han. Han har samtidig fordømt sjikanen mot Trudeau og pressefolk.

Skandaler i kø. Trudeau, som er sønn av en tidligere statsminis­ter, har vaert regjerings­sjef i Canada siden 2015. Da hadde de konservati­ve styrt i ti år. Hans periode har vaert preget av flere skandaler. Blant annet sa en tidligere justismini­ster at hun ble presset til ikke å forfølge anklager om korrupsjon. Trudeau fikk også kritikk etter han fikk gratisferi­er på en privat øy i Bahamas.

I sist valgkamp dukket det opp gamle bilder av ham med sverte i ansiktet, såkalt blackface. Da gikk han på en valgsmell. Siden har han styrt med mindretall. Da han i august utskrev nyvalg, drømte han om flertall igjen. Han lå nemlig godt an på målingene. Nå ser det verre ut for ham. Både han og O’toole har oppslutnin­g fra ca. en tredjedel av velgerne hver. Rivalen har hatt et lite forsprang i det siste. 20. september er det valg i Canada

Nyvalget ble utlyst da statsminis­ter Justin Trudeau 15. august ba generalguv­ernøren oppløse nasjonalfo­rsamlingen.

Valget skjer i enmannskre­tser. Den som får flest stemmer, får mandatet. Dermed er det mulig å få rent flertall i parlamente­t uten rent flertall av stemmene.

Canada har 38 millioner innbyggere og er verdens nest største land i areal.

Landet er med i Det britiske samveldet og statsoverh­odet er Elizabeth II.

Både engelsk og fransk er offisielle språk.

❝ Ja, det finnes ytterliggå­ende elementer som er sinte her i landet. De tror ikke på vitenskap og slår om seg med rasisme og kvinnehat. Justin Trudeau

 ?? Foto: Carlos Osorio, Reuters/ntb ?? I Newmarket i Ontario protestert­e disse demonstran­tene søndag mot statsminis­ter Justin Trudeau og covid-vaksiner. Noen ropte ukvemsord og vendte tommelen ned. Andre viste frem en annen finger.
Foto: Carlos Osorio, Reuters/ntb I Newmarket i Ontario protestert­e disse demonstran­tene søndag mot statsminis­ter Justin Trudeau og covid-vaksiner. Noen ropte ukvemsord og vendte tommelen ned. Andre viste frem en annen finger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway