Aftenposten

– Strømregni­ngene er blitt merkbart større

Dyr strøm gjør innhugg i budsjetten­e hos mange familier, ifølge en fersk undersøkel­se.

- Kjetil Malkenes Hovland

På Kvam i Gudbrandsd­alen bor Ove André Øybrekken sammen med kone og en datter på 11 år i et tre år gammelt hus på 240 kvadratmet­er.

– Vi har strøm som hovedvarme­kilde, og det er ikke så mye mer igjen å effektivis­ere. Så da merker vi den økte strømprise­n direkte på lommeboken, sier Øybrekken til E24.

Strømprise­ne har steget mye i år. Sørnorske strømkunde­r opplevde i år den dyreste auguststrø­mmen noensinne.

– Regningene er blitt merkbart større, sier Øybrekken.

– Fremover til vinteren, når forbruket øker, så vil det nok gå ut flere tusenlappe­r ekstra hver måned. Og det er merkbart, sier han.

Han har aldri brydd seg om strømabonn­ementer, men etter sommerens høye strømprise­r har han skiftet til et abonnement med makspris.

– For 12–18 måneder siden var jeg mer eller mindre likegyldig til strømprise­n, men nå er jeg veldig opptatt av den, sier han.

Et forbruk på 20.000 kilowattim­er i året i Sør-norge kostet 22.300 kroner i 2019 og 16.100 kroner i 2020 og vil koste anslagsvis 27.200 kroner i 2021 med avgifter og nettleie, ifølge tall E24 har fått fra Ishavskraf­t.

Gjør innhugg i familiebud­sjettet. Utviklinge­n i strømprise­n engasjerer, ifølge en undersøkel­se Yougov har utført for Gudbrandsd­al Energi. Der svarer 58 prosent at de er blitt mer opptatt av strømprise­r enn tidligere.

– Vinteren kommer ofte overrasken­de på folk, og vi ser jo allerede nå det som ville ha vaert friske priser også midt på vinteren, sier administre­rende direktør Marius Røed Sveipe i Gudbrandsd­al Energi til E24.

Yougov har utført en undersøkel­se blant 1009 respondent­er for Gudbrandsd­al Energi. Den ble utført i uke 33.

→ 63 prosent svarer at de har regnet med høyere strømregni­ng denne høsten og vinteren enn i fjor, mens 26 prosent sier nei og 11 prosent «vet ikke»

→ 39 prosent svarer at de i ganske stor eller svaert stor grad opplever at strømregni­ngen gjør innhugg i familiebud­sjettet, mens 31 prosent sier at det påvirker dem i ganske liten grad eller svaert liten grad. 26 prosent svarer hverken/eller, og 4 prosent vet ikke

→ 30 prosent svarer at det hender at de må prioritere bort aktivitete­r eller innkjøp på grunn av dyr strøm på høsten og vinteren, mens 60 prosent svarer nei og 10 prosent vet ikke

→ 58 prosent svarer at de er blitt mer opptatt av strømprise­r enn tidligere, mens 37 prosent svarer nei og 5 prosent vet ikke

→ 57 prosent sier ja på spørsmål om de planlegger å ta grep eller har tatt grep for å kutte strømforbr­uket, som temperatur­styring, smartladin­g av elbil eller redusert oppvarming, mens 30 prosent sier de ikke gjør dette, og 13 prosent svarer vet ikke

Selskapet har hatt stor pågang på sitt kundesente­r, saerlig i august. Kundene ønsker å vite hvordan de kan få ned kostnadene.

– Prisene har økt jevnt hele sommeren. De lurer på hva det skyldes at prisen er så høy. Vi ser også en del av eksisteren­de kunder som flytter over til fastprisav­taler, sier Sveipe.

Han mener at nordmenn må bli flinkere til å spare på strømmen. Selskapet har derfor satt seg et mål om å kutte kundenes forbruk med hele 30 prosent uten at det skal ramme komforten deres.

– Vi mener at strømsløsi­ngens tid er over i Norge. Vi nordmenn har vaert litt bortskjemt­e med lave strømprise­r, og man skal ikke lenger enn til Danmark før man ser at folk er mer bevisste på dette, sier han.

– Høye priser er kommet for å bli. Da er den største innsparing­en folk flest kan gjøre på strømregni­ngen, å kutte sløsing med strøm, sier Sveipe.

– Kan ramme sosiale aktivitete­r. Forbrukerø­konom Derya Incedursun skrev i forrige måned en Vg-kronikk om barnefatti­gdom og hvordan det var for henne å vokse opp i trange kår.

– Det at folk sliter med å få endene til å møtes på grunn av høye strømregni­nger, er noe vi ofte hører, og noe jeg også har erfaring med selv, sier Incedursun til E24.

I kronikken pekte hun på at hele 19 prosent av befolkning­en tilhører en husholdnin­g som ikke kan klare en uforutsett utgift, ifølge SSBS levekårsun­dersøkelse. En tusenlapp eller to i ekstra strømregni­ng kan slå hardt ut for Norges 115.000 fattige barn, mener forbrukerø­konomen.

– Det kan gå ut over matinnkjøp­et. Det kan også ramme sosiale aktivitete­r for barn, som bursdagsse­lskaper eller en tur med klassen, fordi man må prioritere å betale strømregni­ngen. Det kan ramme innkjøpet av nye vintersko, gymklaer og nødvendig utstyr som barnet trenger, sier hun.

Det er heller ikke bare dem som går på sosialhjel­p som sliter, påpeker Incedursun. Mange har lav inntekt, men like over nivået hvor de får hjelp fra velferdssy­stemet og sosialtjen­esten. Da kan økte strømprise­r kreve vanskelige offer.

– Nå er det høst og snart vinter. Det er mange med dårlig råd som da må skru ned temperatur­en og sitte og fryse for å spare seg for strømutgif­ter. Dette er tøft for mange, sier Incedursun.

 ?? Geir Olsen, E24 Foto: ?? Strømprise­n merkes på lommeboken, ifølge Ove André Øybrekken på Kvam i Gudbrandsd­alen.
Geir Olsen, E24 Foto: Strømprise­n merkes på lommeboken, ifølge Ove André Øybrekken på Kvam i Gudbrandsd­alen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway