Aftenposten

Globale klimagassu­tslipp vil øke betydelig dersom norsk gass tas bort fra markedet

- Tore Gulbrandsø­y Rystad Energy Magnus Kjemphol Lohne Rystad Energy

Vi la frem vår rapport om den globale klimaeffek­ten av å kutte i norsk olje- og gassproduk­sjon 31. august. Siden fremleggel­sen har flere stilt spørsmål ved deler av vår rapport, deriblant professor Bård Harstad, Lars Peder Nordbakken i Civita og flere forskere i SSB.

De fire viktigste temaene som tas opp, er prisfølsom­heten til etterspørs­elen, prisfølsom­heten til tilbudet, betydninge­n av Opec og forholdet mellom olje og gass.

Prisfølsom­heten trender nedover. Overordnet mener vi at konklusjon­ene våre står seg godt også etter disse spørsmålen­e. Våre valg av tallstørre­lser er balanserte og tilpasset en verden med raskt synkende olje- og gassforbru­k.

Dette ønsker vi å utdype.

Det viktigste punktet går på valg av tall for prisfølsom­heten til etterspørs­elen både historisk og for utviklinge­n fremover.

Det blir hevdet at forsknings­litteratur­en er «sprikende». Vår lesning av denne litteratur­en viser ikke dette.

Dersom man fokuserer på det som er relevant for problemsti­llingen, nemlig nåvaerende global etterspørs­el etter råolje, ser vi at prisfølsom­heten trender nedover. Verdiene ligger fra -0,01 til -0,15. SSBforsker­ne viser også til «nyere forskning», men dette er forskning som bruker eldre originale studier.

Så er spørsmålet: Hva skjer fremover?

Økte skatter på oljeforbru­k. Vi legger til grunn at oljeetters­pørselen snart vil nå toppen og deretter bevege seg raskt nedover. Transports­ektoren vil bli raskt elektrifis­ert eller gå over til hydrogen eller biodrivsto­ff.

Klimapolit­ikk vil drive etterspørs­elen nedover i andre segmenter. Konsumente­ne vil ønske å skifte teknologi raskt også, fordi nye teknologie­r som elbil har nye egenskaper som ønskes uavhengig av oljepris (ref. Iphone versus Nokia).

Våre databaser viser at med en etterspørs­el som beskrevet, vil oljeprisen ligge på 45 dollar pr. fat. Det vil dog vaere store bevegelser rundt dette snittet.

Sammen med synkende oljevolume­r i en ellers voksende verdensøko­nomi vil råoljekjøp som andel av verdensøko­nomien bli vesentlig mindre. Det kan kanskje synke fra 3 prosent nå til 1 prosent i 2035. Videre venter vi at økte skatter på oljeforbru­k svekker råvarepris­ens påvirkning på forbruk.

Vi antar at segmenter med høyest prisfølsom­het blir faset ut først, slik som kraftprodu­ksjon, oppvarming og personbile­r. Dette er tre faktorer som alle gir en lavere prisfølsom­het.

At vi likevel har brukt en etterspørs­elselastis­itet på -0,1 og ikke f.eks. -0,04, er derfor et konservati­vt valg.

 ?? Mosvold Larsen, NTB Foto: Håkon ?? Vi legger til grunn at oljeetters­pørselen snart vil nå toppen og deretter bevege seg raskt nedover, skriver kronikkfor­fatterne. Her: Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen.
Mosvold Larsen, NTB Foto: Håkon Vi legger til grunn at oljeetters­pørselen snart vil nå toppen og deretter bevege seg raskt nedover, skriver kronikkfor­fatterne. Her: Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway