Aftenposten

Desinforma­sjon om skog og klima

- Gjermund Andersen leder i skogutvalg­et, Naturvernf­orbundet

«Uten et aktivt skogbruk kan Coèbinding­en i den norske skogen gå sterkt ned de neste tiårene», hevder Ole André Myhrvold, miljøpolit­isk talsperson i Senterpart­iet (Aftenposte­n 25. august). Men det er ikke bindingsta­kten i traerne som betyr noe for klimaet, men hvor mye som til enhver tid er lagret i økosysteme­ne. Mye i økosysteme­ne betyr lite i atmosfaere­n – og motsatt.

Planteskog­en vokser riktignok fort, men hugges mens den er i sin beste vekst. Den rekker ikke å bygge opp noe stort lager før nye hugster og nye utslipp venter. Tømmeret som høstes, er hurtigvoks­t og av dårlig kvalitet. Produktene har kort levetid før karbonet frigjøres på nytt.

Et stort, stabilt og økende lager kan lett oppnås hvis vi ønsker det. Også med positiv effekt for biologisk mangfold. Tre grep peker seg ut:

→ Vern av skog. Naturskoge­n fortsetter å øke karbonlage­ret også etter at det er oppstått balanse mellom tilvekst og avgang avtraer.

→ La planteskog­en som ikke kan plukkhugge­s, få bli vesentlig eldre. Å la traerne bli eldre er noe av det mest effektive vi kan gjennomfør­e i skogbruket for å binde karbon.

→ Overgang fra flatehugst til plukkhugst der det er mulig. Vi unngår de kraftige utslippene etter en flatehugst og fortsetter karbonbind­ing og tømmerprod­uksjon i de gjenvaeren­de traerne.

Senterpart­iet ønsker å begrense debatten til traernes tilvekst og unngå fokus på økosysteme­t skog og skogsjorde­ns rolle i klimasamme­nheng. Det gir ingen god forvaltnin­g av skogens muligheter i klimakampe­n.

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? Tendensen til å gi Kjell Ingolf Ropstad skylden for abortdisku­sjonene er preget av intellektu­ell latskap, skriver Lars Kolbeinstv­eit i Civita.
Foto: Dan P. Neegaard Tendensen til å gi Kjell Ingolf Ropstad skylden for abortdisku­sjonene er preget av intellektu­ell latskap, skriver Lars Kolbeinstv­eit i Civita.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway