Aftenposten

Krfs rolle i det moderne Norge

- Lars Kolbeinstv­eit Rådgiver og filosof, Civita

shild Mathisen, tidligere sjefredakt­ør i Vårt Land, har noen poenger om nødvendigh­eten av moderniser­ing av Kristelig Folkeparti (KRF), men knytter det for skråsikker­t til at en venstresvi­ng er nødvendig. I tillegg overdriver hun konflikten mellom såkalt konservati­ve og liberale i partiet.

Internasjo­nal solidarite­t, forsvar av kontantstø­tte og kritikken av instrument­ell tankegang i både stat og marked er noe som samler partiet. At Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad og samferdsel­sminister Knut Arild Hareide i dag sitter i samme regjering, er et tegn på at det er mye som samler KRF.

Abortspørs­målet. Abortsaken er en vanskelig sak for KRF, men etisk og kristent sett samlende. Hvordan den saken skal håndteres politisk, og hvor pragmatisk det er mulig å vaere, er mer vanskelig.

Men politisk er saken også på mange måter blitt såre enkel: Sterke krefter på venstresid­en vil sannsynlig­vis få mange mandater på Stortinget til høsten.

Aftenposte­n har et poeng på lederplass i sin kritikk av mangel på tydelighet fra KRF. Men Rødt, SV og AP vil utvide loven for selvbestem­t abort – og det er ikke Ropstads feil. Disse partiene må selv stå til ansvar for sine vedtak og sin politikk.

Om ikke KRF klarer å enes om hva de skal mene om dagens abortlov, kan de tydelig enes om at loven om selvbestem­melse for abort i alle fall ikke bør utvides. Dagens lov fungerer godt, og undersøkel­ser viser at den har bred støtte i befolkning­en.

Represente­rer en motkultur. Tendensen til å gi Ropstad skylden for abortdisku­sjonene er preget av intellektu­ell latskap. Mathisen fremstille­r det som at Ropstad bare kunne dra abortkorte­t i den berømte sidevalgsd­ebatten i 2018. Så enkelt var det ikke. Det oppsto en reell politisk debatt der flere av Krfs kjernesake­r sto på spill.

Samtidig bør ikke vi som støttet Ropstad, overdrive. KRF er et sentrumspa­rti. Forskjelle­ne i norsk politikk er både store og små, og KRF kan samarbeide begge veier.

Men KRF er kristendem­okratisk og ikkesosial­istisk. For mer varig samarbeid bør derfor sidevalget analyseres som noe helt annet enn at gamle mørkemenn fikk siste ord.

I norsk presse har det derimot festet seg en fortelling om at det snevre og utdøende KRF vant. Det kan virke som om mange av Krfs kritikere blander det å vaere snever med det å vaere annerledes. Ikke så overrasken­de, for partiet represente­r en motkultur i norsk partiflora. En gul løvetann som vokser for seg selv.

Enkle forklaring­er. Om partiet klarer å komme seg over sperregren­sen, gjenstår å se. Dersom partiet ikke klarer det, kan kanskje mangel på moderniser­ing vaere en årsak. Vi kommer derimot sannsynlig­vis til å få mange enkle forklaring­er på at årsaken var sidevalget.

Det siste er uheldig fordi KRF represente­rer noe viktig i norsk politikk hinsides venstre-høyreaksen. Det dreier seg som et annet syn på velferd og valgfrihet. Og det handler om at det er viktig at vi bevarer en motstemme i et samfunn med rask utvikling innen blant annet bioteknolo­gi.

KRF har alltid advart mot enøyd fremtidsop­timisme. Ikke fordi samfunnet ikke kan bli bedre, men fordi det fort blir verre om vi tenker ukritisk og ikke verdsetter verdimangf­old.

❝ Partiet represente­r en motkultur i norsk partiflora

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway