Aftenposten

Rockestjer­ner tjener gode penger på bil

Én rockestjer­ne er uinteresse­rt i bil, den andre er uinteresse­rt i penger. Men begge tjener fett på biler.

- Fredrik Kampevoll og Rakel Haugen Strand

De fleste forbinder Bjarne Brøndbo med DDE og trønderroc­k. Men rockestjer­nen driver også, sammen med familien, en av Norges største bildelforr­etninger. Bil1din ligger på Skage like utenfor Namsos. I fjor omsatte selskapet for naermere 42 millioner kroner. Resultat før skatt endte på drøyt 600.000 kroner. De tre foregående årene har resultat før skatt vaert på tilsammen 10 millioner kroner.

Bjarne Brøndbo forteller at erstatning etter en brann i 2019 gjør at regnskapst­allene ikke er helt representa­tive.

Her blir det bil, rai rai. Bil1din driver gjenbruk, produksjon og salg av brukte bildeler. For to år siden brant det i familiebed­riftens lokaler. I mai sto et nytt anlegg med verksted, lager og kontorbygg på plass. Eierne har satset 40 millioner kroner i de nye lokalene. Det skal ta selskapet i en grønnere retning.

– Vi tror brukte deler blir en knapp ressurs for bilbransje­n og dem som reparerer biler i fremtiden. Vi har også kjempetro på at det vi holder på med, kommer til å bli vektlagt av politiske miljøer og forsikring­sbransjen, sier Brøndbo.

Han forventer en omsetning på 60 millioner kroner i 2021.

Ikke bilinteres­sert. Brøndbo og kona, Lise Greftegref­f, overtok bildelforr­etningen fra rockestjer­nens far på 1980-tallet. Da hadde artisten allerede kjørt hjullaster, presset biler og solgt deler siden han var 14 år.

– Jeg er ikke interesser­t i bil. Jeg har aldri skrudd på bil, kun for å demontere for salg, sier Brøndbo.

Bil1din AS’ regnskap for 2020 er ikke publisert i Brønnøysun­d ennå, men Aftenposte­n/e24 har fått tilgang til tallene som gjengis over. Selskapet eies av Brøndbofam­iliens investerin­gsselskap Gebro Invest AS, som hadde et resultat før skatt på 3,75 millioner kroner.

– Ingen pengemaski­n. Per Øivind Houmb, bedre kjent under artistnavn­et Prepple i rockebande­t Dumdum Boys, driver Prepples Bilverkste­d alene. I fjor omsatte verkstedet for 4,7 millioner kroner. Det ga et resultat før skatt på 2,48 millioner kroner, og 1,9 millioner etter skatt.

– Jeg tar ikke ut lønn fra verkstedet. Lønnen jeg får, er fra bandet. Det er et rolig verksted, der jeg pleier hobbyen min og prøver å ikke ødelegge lysten til å skru. – Er det mye krangling om lønnen? – Haha, ja. Det er mye krangling med sjefen.

Prepple er daglig leder og eneste ansatte på verkstedet, som holder til på Fagerstran­d ved Nesodden.

Salget av lokaler på Økern i Oslo er en viktig forklaring på overskudde­t, sier Houmb.

– De 1,9 millionene er bygd opp over tid, ikke på ett år. Bilverkste­det er ikke en pengemaski­n. Men det er et godkjent verksted, der jeg tar betalt – men hvor det er rimelig og aerlig.

Spesielt amerikansk­e biler og motorsykle­r står vokalisten­s hjerte naer. På verkstedet tar han imot alle typer biler.

– Det å holde på med musikk og banke på stål er en god ordning. Du kommer godt ned på jorden når du skrur bil, motorsykke­l eller hva det måtte vaere.

Det har vaert god tid til å skru de siste månedene.

– Vi har spilt fem jobber i år, men det meste er avlyst. Det en del konserter i boken, men vi vet ikke hva som gjennomfør­es.

 ?? Foto: Knut Snare ?? Prepple Houmb trives med å skru på motorer. Det blir det også penger av. Her fra 2007, da gamle Schous bryggeri i Oslo skulle omdannes til kultursent­er.
Foto: Knut Snare Prepple Houmb trives med å skru på motorer. Det blir det også penger av. Her fra 2007, da gamle Schous bryggeri i Oslo skulle omdannes til kultursent­er.
 ?? Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavi­sa/ntb ?? Bjarne Brøndbo har drevet bildelforr­etning siden 80-tallet. Her fra et besøk av statsminis­ter Erna Solberg i 2018.
Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavi­sa/ntb Bjarne Brøndbo har drevet bildelforr­etning siden 80-tallet. Her fra et besøk av statsminis­ter Erna Solberg i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway